ŞemdinliHaber

Şırnaklı gençler geleceği savunuyor

Güncel

Şırnaklı gençlerin Toptepe (Avgamasya) köyünde kurulmak istenen termik santrale karşı mücadelesi sürüyor. Başını gençlerin çektiği Şırnak Çevre Platformu, santrale karşı başlattığı eylemler kapsamında bugün büyük bir yürüyüş düzenleniyor.

 Şırnaklı gençlerin Toptepe (Avgamasya) köyünde kurulmak istenen  termik santrale karşı mücadelesi sürüyor. Başını gençlerin çektiği Şırnak Çevre Platformu, santrale karşı başlattığı eylemler kapsamında bugün büyük bir yürüyüş düzenleniyor. Ömer Kabak Meydanı’nda toplanacak olan Şırnaklılar Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyerek, insan zinciri oluşturacak.


GÖKYÜZÜNÜ, TOPRAĞI, SUYU, AĞACI SATIYORLAR

Geçtiğimiz günlerde termik santralin zararlarını anlatan broşürler dağıtarak çalışmalara başlayan Şırnaklı gençler dün de Cumhuriyet Meydanı’nda bir sinevizyon gösterimi yaptı. Çalışmalara ilişkin konuştuğumuz Serbest Öğmen neden termik santral istemediklerini şu sözlerle anlattı; “Emeğin ve doğanın çok sömürülmesine dayanan kapitalizm paradan başka bir şey  düşünmüyor. Bu bencil zihniyet doğayı daha fazla sömürerek ekolojik sistemi yok etmeye dayanıyor. Sermayenin doğayı metalaştırmasına engel olmak istiyoruz. Gökyüzünü, toprağı, suyu, dereleri ve ağaçları satıyorlar. Santraller insan ve çevre sağlığına zararlı ve bunlara karşı mücadele edeceğiz.” Termik santralin havayı ve suyu zehirleyeceğini dile getiren Öğmen, “Cumartesi yapacağımız eylemde Mersin Akkuyu’da inşaatı kaçak olarak başlayan nükleer santrali de protesto edeceğiz” dedi.

Şırnak’ta üniversite öğrencisi olan Şeyma İnan santrali yapacak patronların ‘gençler iş sahibi olacak’ söylemine tepki göstererek, doğayı zehirleyecek bir iş istemediklerini söyledi. “Şirketler Şırnak’ta istihdam sağlamak istiyorlarsa farklı işler yapsın” diyen İnan, “Santralle Şırnak’a yarardan çok zarar verecekler” dedi.

MÜCADELE ETKİLİ OLDU

Gençlerin mücadelesinin kentte etki uyandırması üzerine santrali yapacak olan Global Yatırımın Şırnaklı ortaklarından Geliş Grup AŞ yetkilisi Osman Geliş, gençlerle bir toplantı yaptı. Geliş toplantıda termik santral ortaklığından ayrılma kararı aldıklarını belirterek, “Dönemin Şırnak Valisi Ali Yerlikaya bize termik konusunda baskı yaptı” dedi. 

Öte yandan gençlerin öncülüğünde bugün düzenlenecek olan yürüyüşe siyasi partilerin yanı sıra, Roboskîli aileler, köy dernekleri ve birçok çevre örgütü de katılacak. Mitinge batıdan çevrecilerin de katılması bekleniyor. / Evrensel

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.