ŞemdinliHaber

Kalın: Erdoğan ve Trump konuyu sonuca bağladılar

Politika

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'a, ABD Başkanı Trump'ın "Türkiye'yi ekonomik olarak mahvederiz" tweet'nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşme soruldu. Görüşmenin olumlu geçtiğini söyleyen Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Trump'la görüşme yaptılar ve konuyu sonuca bağladılar iki lider olarak" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, basın toplantısı düzenledi. İbrahim Kalın, toplantıda yargı reformu ile İçişleri Bakanlığı ve MİT Başkanlığı tarafından güvenlik sunumu yapıldığını söyledi.


“ABD’nin Suriye’den çekilme kararını detaylı şekilde ele alma imkanımız oldu” diyen Kalın, “Türkiye’de diplomasi ve siyasetim tüm imkanlarını kullanarak sahada olmaya devam edecek. İster Irak’ta ister Suriye’de olsun, Türkiye’yi hedef alan tüm terör örgütleriyle her satıhta mücadele devam edecek” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Ocak’ta Rusya’ya gideceği açıklayan Kalın “Cumhurbaşkanımız günübirlik ziyarette bulunacak. Moskova ziyaretinde ABD’nin Suriye’den çekilme takvimi ele alınacak. Ziyarette özellikle ABD’nin çekilme kararı sonrasında ortaya çıkan durumu Rusya ile koordine etmek amacıyla olacak” ifadelerini kullandı.

‘RUSYA, REJİMİ UYARMALI’

Suriye’nin İdlib kentinde Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün varlığını arttırdığı ve Rusya’nın “İdlib terör üssü haline geldi” açıklaması sorulan Kalın, şunları söyledi:

“İdlib mutabakatı çerçevesinde silahtan arındırılmış bir bölge oluşturuldu. Amacımız buranın her türlü askeri faaliyetten arındırılması ve insanların can güvenliğinin sağlanması. Orada zaman zaman meydana gelen hareketler rejim tarafından saldırı için bahane olarak kullanılmaktadır. Bizim Fırat’ın doğusu için aldığımız operasyon kararının ardından bu gelişmelerin yaşanması manidar. Şu veya bu grubun ya da rejimin saldırı harekatı İdlib mutabakatının ihlalidir. Burada Rus tarafının da rejimi bu konu hakkında uyarması ve kontrol altında tutması gerekmektedir. 12 gözlem noktasındaki askerlerimiz güvenliği sağlamak için oradalar.”

‘ABD’YLE MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR’

Bir soru üzerine geçen hafta yapılan görüşmelerde ABD heyetinin resmi olmayan 5 maddelik belge verildiği haberlerini doğrulayan Kalın, “Doğrudur. Bu 5 madde bir haftadır konuştuğumuz konularla ilgili. DEAŞ’la mücadele devam edecektir. Koalisyonun bir parçası olarak hava sahasında olacağını teyit eden bir kağıt. Biz de kendi kağıdımızı ilettik. Çekilme kararının olumlu olduğunu belirtti. Çekilme ile terör örgütlerine alan yaratılmaması hususunun altını çizdik. Verilen silahların toplanması ve Türkiye’nin bir güvenlik hattı oluşturmasını ifade ettik. Bu konulardaki müzakereler devam ediyor” dedi.

‘ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ OLUMLU HAVADA GEÇTİ’

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Türkiye’yi ekonomik olarak mahvederiz” açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmenin sorulması üzerine Kalın, şu yanıtı verdi:

“Gerekli cevapları verdik. Dün akşam Sayın Cumhurbaşkanımız, Trump’la görüşme yaptılar ve konuyu sonuca bağladılar iki lider olarak. Dünkü görüşme genel havası itibarıyla olumlu bir görüşmedir. Daha sonra bir tweet daha attı. Sayın Cumhurbaşkanı da grup toplantısında bundan bahsetti. Dolayısıyla bunu geride bıraktığımızı düşünüyoruz. Görüş ayrılıkları olabilir. ABD’nin PYD/YPG tutumunu kabul etmiyoruz. Kendileri de bunu görecekler.”

‘GÜVENLİ BÖLGENİN KONTROLÜ TÜRKİYE’DE OLACAK’

Erdoğan ve Trump görüşmesinde Suriye’de güvenli bölge konusunun da ele alındığını aktaran Kalın, “Bu Cumhurbaşkanımızın 4 yıldır bahsettiği öneridir. Teklif kabul edilseydi büyük mülteci akını yaşanmayacaktı. İlk defa ABD yönetimi tarafından en üst düzeyde uygulanabilir bir plan olduğu ifade edildi. Yaklaşık 4 yıl sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği noktaya geldiler. Ama şimdi bunun modeli nasıl olacak, görüşmeler devam ediyor” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Suriye’nin kuzeyinde tampon bölge kurmak teröristlere al da at dercesine gollük pas vermektir” açıklaması sorulan Kalın, “Terör örgütlerine fırsat yaratacak anlaşmaya bizim onay vermemiz söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün grup toplantısında da ifade etti; buranın kontrolü Türkiye’de olacak. Burada Türkiye’nin askeri konuşlanmasıyla bir güvenli bölge oluşturulacak” yanıtını verdi. (DUVAR)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.