ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI ÖNLEMLER

 
Neredeyse her gün bir çocuk istismarı haberiyle karşılaşıyoruz. İçimizi yaksa da bu, toplumsal hayatımızın bir gerçeği ve her geçen gün cinsel istismarın sayısı artıyor.
Çocuk istismarı yapan ya da buna neden olan bir insanın vicdanı, merhameti, insanlığı ve ahlakı yoktur. Ancak bütün değerlerini yitiren bir kişi istismar yapabilir. Ne yazık ki toplumumuzda bu tip insanların sayısı gittikçe artıyor. Ve işin zor ve acı tarafı, hepimizin çocukları buna maruz kalabilir. Bu yüzden almamız gereken önlemler var. İşte bu önlemleri tek tek ele almaya çalışacağız. Bu sayede belki bir çok çocuğumuzu istismardan kurtarabiliriz.
Neler yapmalıyız?
İlk olarak çocuklarımızın yaşadığı çevre, oyun alanları, okulu çok önemli. Çocuklarımızın arkadaşlarını ve mümkünde ailelerini çok iyi tanımamız lazım. Mahallemize ya da sitemize yeni taşınan aileler varsa ve çocuklarımıza aşırı ilgi gösteren olursa, iyi araştırmamız ve önlem almamız lazım.
Teknoloji konusunda yeterince bilgi sahibi olmamız lazım. Teknolojinin, çocuklarımız üzerinde etkilerinin neler olabileceğini, risklerin neler olabileceğini, varsa sorunu nasıl giderebileceğimizi iyi bilecek kadar teknolojiyi öğrenmemiz lazım.
Özellikle ergen çocuklarımızla iletişimimizi çok güçlü tutmamız lazım. Onları çok iyi dinlemeli ve çok iyi anlamalıyız. Sorunları karşısında öfkeyle, kaybedici bir üslupla değil; sakin ve kazanımcı bir üslupla yaklaşmamız lazım.
Çocuklarımız için gerekli profesyonel yardımları almaktan çekinmememiz lazım.
Çocuklarımızdan uzak kalmamamız lazım. Onların hal ve hareketlerini iyi gözlemlemeliyiz. Farklı ve olağanüstü bir değişiklikleri varsa, önce nedenlerini paylaşmamız, gerekirse takip etmemiz lazım.  
Çocuklarımıza özel yerlerini anlatmamız lazım. Kimsenin özel yerlerine dokunmalarına izin vermemeleri gerektiğini ısrarla vurgulamamız lazım. Şaka bile olursa, birisi bu bölgelerine dokunduğunda, bağırması ve yardım istemesi gerektiğini anlatmamız lazım.
Çocuklarımıza sır saklamanın iyi bir şey olmadığını anlatmamız lazım. Her şeyini annesi ve babasıyla paylaşması gerektiğini anlatmamız lazım.
Tüm bunların yanı sıra, herkesten şüphe edecek kadar da paranoyak olmaması gerektiğini anlatmamız lazım. Güven dolu bir geleceğin onu beklediğini öğretmemiz lazım.
Çocuklarımıza, yeri geldiğinde hayır demesi gerektiğini anlatmamız lazım. İstemedikleri bir şeyi yapmak zorunda olmadıklarını bilmelerini sağlamamız lazım. Aile bireyleri dahi olsa, büyüklerinin her istediğini yapmak zorunda olmadığını öğretmemiz lazım.
Hiç kimsenin çocuklarımızı tehdit etmesine izin vermememiz lazım. Şunu yapmazsan böyle yaparım, sözümü dinlemezsen ceza veririm gibi şeyleri asla söylememiz lazım. Çünkü istismarcıların en çok kullandığı yöntemlerden biri de tehdittir. 
Çocuklarımızı takip ederken, onları bunaltmamamız lazım. Bizden uzaklaşmasına izin vermemiz lazım.
Çocuklarımıza güçlü olmasını, korkmaması gerektiğini ve her koşulda cesurca yaklaşması gerektiğini öğretmemiz lazım. Cinsen istismar en çok aile bireylerinden gelir. Bu yüzden aile bireyleri dahi olsa, yardım almaları gerektiğini öğretmemiz lazım. Çocuklarımızı asla korkutmamamız lazım.
Son olarak, çocuklarımıza inanmamız lazım. Ne olursa olsun onların, hayatımızın en önemli varlıkları olduğunu söylememiz ve göstermemiz lazım. Onlara bol bol sarılmamız, onları kucaklamamız, onları koşulsuz sevmemiz lazım.
Unutmayın, onlar bu dünyanın en masum, en savunmasız ve en güzel varlıklarıdır. 
* Bu yazı, profesyonel bir uzman tarafından yazılmamıştır, uzman  görüşlerinden derlenmiştir. 
 
    
YORUM EKLE