Demokratik Bölgeler Partisi Şemdinli'de neden oy kaybediyor?

Türkiye 2014 yılının son seçimini yani Cumhurbaşkanlığı seçimini de geride bıraktı. 

Bu seçimin en başarılısı nitekim Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı yani Selahattin Demirtaş’tı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 30 Mart yerel seçimlerde batıda seçimlere girerken, cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Türkiye genelinde seçime girdi.

Peki başarılı oldu mu? 

Nitekim evet; ancak bu başarıyı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden ziyade batı kentlerde, metropoller oldu.

HDP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neden başarı göstermemesinin nedeni ise HDP çalışanlarının çalışmalarının yetersiz olması ve seçmeni ikna etmemesidir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan il ve ilçelerdeki seçmenin iyi bir şekilde ikna etmesi durumunda HDP % 10 barajını açmış olacaktı.

Türkiye’nin en ücra köşesinde yer alan Şemdinli İlçesi’nde cumhurbaşkanlığı için sandık başına geçen seçmenlerin geçerlilik oy sayısı 25.569. Bu seçmenlerden 15.704 kişi HDP adayı Selahattin Demirtaş, 9.287 kişi AKP adayı R. Tayyip Erdoğan ve 535 kişi ise çatı (CHP-MHP) adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için oy kullandı. 
30 Mart yerel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçiminde dengelerin bozulmadığı tek kent nitekim Şemdinli ilçesi olmuştur.

Şemdinli ilçesi nüfus oranına göre AKP’ye en çok oy kazandıran kentlerin başında gelmektedir. 

15 Ağustos 1984 PKK’nin ilk silahlı eyleminin Şemdinli ilçesinde olması, 1 Ekim 1999 Birinci Barış grubunun Şemdinli ilçesinden Türkiye’ye giriş yapması bir yana AKP döneminde 1 Eylül 2005 Dünya Barış Günü’nde Şemdinli ilçesinde kurulan barış çadırında bombanın patlaması, 1 Kasım 2005 Şemdinli’de bombalı saldırı, 9 Kasım 2005 Şemdinli Umut Kitap Evi’ne bombalı saldırı ve JİTEM elemanlarının Şemdinli ilçesinde suçüstü yakalayarak güvenlik güçlerine teslim edilmesi, Temmuz 2012’de Şemdinli’de Devrimci Halk Savaşı’nın başlatılması, 18 Ağustos PKK – BDP kucaklaşması ve son olarak IŞİD çetelerinin Şemdinli’ye komşu olan Federe Kürdistan Bölgesi’ne saldırarak Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Maxmur, Şengal gibi  kentlere saldırması bu seçimlerde Şemdinli’de etkisi oldu mu?
Kesinlikle hayır!

AKP hükümetinin iktidarda olduğu dönem boyunca bunların özellikle Şemdinli ilçesinde yaşanmasına rağmen Şemdinli’den AKP’ye bu kadar oyun çıkmasının nedeni nedir?

Bunun baş nedeni AKP’ye rakip Demokratik Bölgeler Partisi Şemdinli teşkilatının yönetimi gelmektedir.

Demokratik Bölgeler Partisi Şemdinli teşkilatı yöneticilerinin Şemdinli ilçesinde hummalı bir çalışmasının olmaması, Şemdinli seçmenini ikna edememesi başlıca nedenidir.

30 Mart Yerel Seçimlerde bile Şemdinli ilçesi az bir fark ile belediye seçimlerini kazanarak 3. Dönem BDP’de kalmasına vesile olmuştur. 

30 Mart yerel seçimlerde Şemdinli ilçesi üzerinde oynanan oyunlara rağmen alması bir kenara, Belediye Başkan adayının gösterilmesinden sonra ilçe halkını tatmin edici İl Genel Meclis üyeleri ve Belediye Meclis üyeleri adaylarının farklı olması seçmende büyük hayal kırıklığı yaratmış ve oy kaybına neden olmuştur. 
İlçe halkının tatmin edici İl ve Belediye meclis üyeleri adaylarının olmaması nedeniyle AKP Şemdinli ilçesi gibi küçük bir kentte 2 İl Genel Meclis üyesi ile 5 Belediye Meclis üyesini kazanmıştır.

Ancak hiçbir zaman sorgulanmamış, kaybetmesine az fark kala zafer bizimdir diyerek kendilerini oylamışlardır. 

30 Mart yerel seçimlere sandık başına kırgın bir şekilde giden bazı seçmenler oyunu farklı partilere kullanmış kimisi ise yakmış, bazı seçmenler ise boykot etmiştir.

Bu kırgınlık Cumhurbaşkanlığı seçimini de etkilemiş olup, Şemdinli ilçesinde AKP’ye 9.287 oy kazandırmıştır. 

Az olması önemsenmeyecek kadar fazla olan 9.287 oy HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın % 10 seçim barajı açmasına büyük katkı sağlayacak ve Kürtlerinde söz sahibi edcekti. 

2014 seçimlerini kırgın, kızgın, yorgun ve boykot ederek geride bıraktık. Ancak Kürtlerin kaderini tayin edecek ve Meclis’te söz sahibi yapacak en büyük ve en önemli seçim ise 2015’te yapılacak Milletvekili seçimleridir.

Demokratik Bölgeler Partisi Şemdinli yönetimi, 30 Mart yerel seçimlerde kırgın, kızgın ve boykot eden seçmenin gönlünü kazanmazsa 2015 milletvekili seçimlerinde de büyük bir oy kaybı yaşayacaktır. 

Bu anlamda DBP ilçe yönetimi üzerine büyük görevler düşmektedir. Her şeyden önce Şemdinli ilçesini iyi yönetecek, Şemdinli ilçe halkını hiçbir zaman yalnız bırakmayacak, Meclis’te söz sahibi olacak ve Şemdinli’yi her anlamda Meclis’e taşıyacak iyi bir adayın ilçe halkının da oluruna sunduktan sonra milletvekili adayı olarak aday gösterilmelidir. 

30 Mart yerel seçimlerinde az bir fark ile belediyeyi kazanan Şemdinli Belediyesi’nin de bu süre zarfında büyük sorumlulukları olacaktır.

Henüz daha yolun başındayken, 30 Mart yerel seçimlerde sandık başına kırgın, kızgın ve boykot eden seçmenlerin gönlünü almak bir kenara Şemdinli ilçesi için büyük hizmetler yapmalıdır.

Elbette bu hizmetlerin başında tıpkı Vizontele filminde açılan kütüphanenin rafında herkesin aynı kitaba bakıp yerine koyacak şekilde olmamakla beraber

Şemdinli’de de seçilen başkanın yeni döşenmesine rağmen parke taşlarını kaldırıp yerine yenisini döşemek değildir.

Bu çalışmaların ötesinde herkesi tatmin edecek hizmetler sunmalıdır.

Bu hizmetlerin bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

- Geleceğin umudu olan gençler için iyi bir gelecek tayin etmelidir?

- Sosyal anlamda büyük projeler yapmalıdır. (Kültür – sanat, spor, müzik, resim vb. kursların açılmasını yaygınlaştırmalıdır)

- Şemdinlili kadınlar için önemli kurslar açmalıdır! (Kilim, trikotraj, el sanatları gibi)

- Eğitim anlamda bütçesi olmayan gençler için eğitim imkanları sağlamalıdır.

- Şemdinli ilçesini daha iyi bir şekilde yaşanabilecek bir kent haline getirmelidir

- Geleceğin siyasetçilerini yetiştirmek için önemli bir adım atmalıdır.

- Kendini özerk hissetmeli buna hazır olmalıdır.

- Genel anlamda halka açık olmalı ve şeffaf bir belediyecilik yöntemi uygulamalıdır.

- Sağlıkta büyük bir eksiği olan Şemdinli için sağlık anlamda adım atmalıdır. Şuana kadar hiçbir köy yada mezra da sağlık evinin olmaması nedeniyle köy ve mezra halkıyla sağlık anlamında seminerler verilip, gerekli yerlere sağlık evleri kurulmalıdır.

- İl dışındaki kentler ile köprü kurarak gençler için gezi turları ve kamplar ayarlanmalıdır. 

- Kültür alışverişi yapmalıdır.
YORUM EKLE
YORUMLAR
aysun
aysun - 10 yıl Önce

sayın azer demir gerçekten öenmsenecek bir konuyu kaleme almışsınız. tebrikler. ancak umarım bu eleştirileri ve önerilerinizi dikkate alırlar. tebrikler ve başarılar

özlem
özlem - 10 yıl Önce

demokratik bölgeler partisi şemdinli ilçe yönetimi bir an evvel cevap vermeli. emeğinize sağlık. onların tepkileri ne olacak merak ediyorum. tepkilerini de paylaşırsanız sevinirim. tebrikler ve başarılar

Sadettin TAŞÇI
Sadettin TAŞÇI - 10 yıl Önce

insaflı yaklaşmışsın ama yinede eline sağlık,gerçekten önemsenmesi gereken bir konuyu kaleme almışsın umarım bu elleştirilerin yerine ulaşır, seninde anlattığın gibi aksi taktirde önümüdeki süreçte az farkla elde edilen başarı(sızlık)larıda görmeyeceğiz.. dubare spas û dest xweş

şemzinanlı
şemzinanlı - 10 yıl Önce

bence de harika bir konu. emeğine sağlık

Yönetim bu yazılanları dikkate almalı
Yönetim bu yazılanları dikkate almalı - 10 yıl Önce

Şemdinli'de Sedat Töre döneminde bütün halk ona çalıştı yine az bir fark ile belediye başkanı seçildi. Aradan 5 yıl geçti Seferi Yılmaz için de bu oy oranı yine neredeyse aynı ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde de dengeler bozulmadı. Tam 3 seçim geçti ve belirttiğiniz gibi dengelerin bozulmadığı tek kent Şemdinli ilçesi oldu. 3 seçimde de neredeyse kaybedecek druma gelen Şemdinli ilçesinin bu tutumu hiç sorgulanmadı. Bende bu 2 yani Belediye seçimleri ile cumhurbaşkanlığı seçimini pek önemsemiyorum. Çünkü belediye başkanlığı her halükarda seçilecektir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de Sayın Selahattin Demirtaş'ın kazanmayacağı da ortadaydı. Belirttiğiniz gibi ancak biz kürtleri söz sahibi edecek en önemli seçim ise önümdeki yıl yapılacak milletvekili seçimleridir. İyi bir adayın gösterilmemesi durumunda, Demokratik Bölgeleri Partisi Şemdinli yönetimi kendine bir düzen vermemesi durumunda Hakkari'de AKP'den 1 değil 2 milletvekili seçilecektir. Yönetim bir an evvel bu konuyu ele almalı halkı aydınlatılmalıdır. Tebrikler ve başarılar diliyorum. Emeğinize sağlık Azer bey...

şemdinli
şemdinli - 10 yıl Önce

köprü kavşağındaki neredeyse 1 aydır kaldırılmış parke taşları gibi...bütçe yoksa para toplayalım dönel-kontrollü kavşak yapılsın. o kadar da zor değildidir diye düşünüyorum. bizim bu belediye başkanlarımıza hergün şehir içinde araba sürdürmek lazım. haksız mıyım

bapir bala
bapir bala - 10 yıl Önce

*toplumun tüm yoksul ve ezilen kesimleri başta olmak üzere; emeğiyle geçinenlerin, işsizlerin, köylülerin, esnafın, kadınların, çocukların, gençlerin, engellilerin, sorun, ihtiyaç ve taleplerine öncelik veren, kentin sosyal yaşamının düzenlenmesinde insanı merkeze koyan, katılımcı, demokratik, emeğe ve sosyal adalete saygılı olmayı kılavuz edinen, barış içinde, dostça, kardeşçe birlikte yaşamayı, dayanışma ve sevgiyi öncelikleri olarak gören, hizmetlerde eşitliği ilke edinen, her düşünce ve eyleminde, halkın çıkarlarını titizlikle gözeten bir anlayışi ilke edinen belediye başkaninin başarisiz olmasini düşünemiyorum.....