IŞİD Üyelerinin Şemdinli Bilmecesi

Türkiye’nin en ücra köşesinde yer alan Şemdinli, Kürt tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Kürt isyanlarında biri olan Nehri isyanı ile ismini duyuran Şemdinli ilçesi, sırasıyla PKK’nin ilk silahlı eylemi, ilk karakol baskınları, ilk asker alıkonulması, ilk barış grubunun Şemdinli ilçesinden Türkiye’ye giriş yapması, ilk JİTEM elemanlarının yakalanması, İlk Devrimci Halk Savaşı, İlk PKK – BDP Kucaklaşması ile son olarak İlk İŞID üyelerinin yakalanmasına tanıklık etmiştir.

Bundan sonraki zamanlarda nelere tanıklık edeceği pek bilinmez ama kent üzerinde oynanan oyunların devam edeceği ve buna daha da tanıklık edeceği kesindir.
Irak ve İran ülkelerine sınır olan Şemdinli ilçesinde son zamanlarda yaşanan İŞID bilmecesi daha da çözülmemiştir.

İŞID çetelerinin Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Şengal, Musul ve Kerkuk’ün yani sıra birçok köylerde savaşı devam ederken, bölgeye sıfır olan Şemdinli ilçesi sınırlarından da savaş bölgesine yani Irak’a giriş yapmaya çalışmaktadır.

Ancak konu hakkında duyarlı davranan ilçe halkı, İŞID üyelerinin girişlerine izin vermemekle birlikte, şüphelendikleri şahısları sorguya çekmektedir.

Daha birkaç gün öncesinde İŞID üyelerinin Şemdinli güzergahını kullanarak Federe Kürdistan Bölgesi’ne geçmeye çalışacakları ihbarı üzerine evlerini terk ederek alanlara akın eden Şemdinli halkı günlerce hareket halinde olup konu hakkında duyarlılığını göstermiştir.

Halkın bu tutumu sayesinde ilk önce 13 İŞID üyesi ardından 1 İŞID üyesi ve daha sonrasında da 4 İŞID üyesi olmak üzere yaklaşık 18 İŞID üyesi yakalanmıştır.

Halkların Demokratik Partisi Hakkari Milletvekili Esat Canan ve Adil Zozani ile yaptığım telefon görüşmesinde konu hakkında yakından ilgilendiklerini dile getirdiler.

Adil Zozani İŞID çetelerinin Şemdinli güzergahını kullanarak Federe Kürdistan Bölgesi’ne giriş yapacakları iddiası üzerine konuyu 12 Ağustos 2014 Salı günü Meclis’e taşıdı.

Adil Zozani: Vahşilikte sınır tanımayan IŞİD çetelerinin Şemdinli üzerinden bölgeye gönderilmesi iddiaları son derece ciddi olup, bölge halkını rahatsız etmektedir. Bu iddiaların da gerekli makamlar tarafından bir an önce açıklanması gerekmektedir.

*Bu bağlamda IŞİD elemanlarının Türkiye’den Irak Kürdistan Bölgesi’ne Şemdinli üzerinden geçtikleri iddiaları doğru mudur?

*Bu iddia yerel halkı yeteri kadar kaygılandırıp harekete geçirmiş olmasına karşın, neden hala yetkili bir ağızdan bu konuda bir açıklama yapılmamıştır.

Zozani Meclis’e bu soruları yöneltmiştir. Ancak konu hakkında yetkililerden henüz bir cevap alamamıştır.

İŞID çetelerinin Şemdinli ilçesini kullanma amaçları nedir pek bilinmez ama ilçeden ayrılana kadar kendilerini ele verdikleri açıktır.

Şuana kadar ilçe merkezinde 14 sınır bölgede de 4 olmak üzere 18 İŞID üyesinin yakalanması ve İŞID üyelerinin bu tutum karşısında sessiz kalmaları pek hayra alamet değildir.

PKK, YPG ve Peşmerge karşısında adeta bozguna uğrayan İŞID üyelerinin Şemdinli üzerinde çok ciddi oyunlar oynayacağı söylentileri, duyumları da gelmektedir. Ancak başta ilçe halkı olmak üzere asker ve polis güçleri de son derece duyarlı ve tepkinli davranmalıdır.

İŞID üyelerinin Şemdinli ilçesinde darbe yemesi üzerine, ilçeye bir darbe vuracağı ve bu darbe ile Türkiye’ye giriş yaptıkları imajını sergileyecek ve bizim gücümüz Türkiye’ye de yetecek mesajını verecektir.

Olası bir facianın yaşanmaması için iddia da olsa, duyum da olsa, söylenti de olsa ne olursa olsun ciddiye alınmalı ve duyarlı davranılmalıdır.

Başta halk inisiyatifi olmak üzere asker ve polis gerekli güvenlik önlemlerini artırılmalıdır. Şüphelenen araçlar durdurulmalı, şüpheli şahıslardan bilgi alınmalıdır.

Konuyu ciddiye almamak ve duyarsız davranmak Şemdinli ilçesini faciaya götürür.


YORUM EKLE
YORUMLAR
şemzinan
şemzinan - 10 yıl Önce

halk bu konuda gerçekten duyarlı davranmalıdır

osman
osman - 10 yıl Önce

Belirttiğiniz gibi İŞID Şemdinli'de gerçekten büyük bir darbe yedi. BU nedenle öyle kolay vezgeçilecek durumda değil. Her an bir yere saldırı yapar yada patlamalar yapabilir.

Göksel
Göksel - 10 yıl Önce

Dikkatli olmak lazım!!!

duyarlı
duyarlı - 10 yıl Önce

evet şemdinli halkı bu konuda duyarlı davrandı bu doğru fakat yakalananların hepsi ışid üyesi diye birşey yok.geçen gün şemdinliye gelen istanbullu bir adamı ışid üyesi diye yakalmışlar.halbuki bu adamın ışidle alakası bile yok ama hala haber alınamıyor.