Şemdinli Haber Birinci Yılında

Uzun zaman oldu yazmayalı. Hani yazılmayacak bir şey yok denilse yalan olur, çünkü yazılacak o kadar güzel, iyi ya da kötü şeyler var ki…Yazmak için kimi zaman fırsat bulamadım, kimi zaman fırsat buldum ama yazamadım, kimi zaman da yazmaktan geri kaldım. Yinede yeni yazabileceğim en güzel mısralarla siz değerli okuyucularla buluşmanın heyecanı içindeyim.
 
    En son yazdığımda sanırım LYS’ ye çok az bir zaman kalmıştı. Ve hatta öğrencilerimiz ve eğitim üzerine bazı eleştiriler de yapmıştım. Hani eleştiri deyince aklıma gelmişken söyleyeyim, ben dahi yazamayınca çeşitli eleştiriler aldım. Eleştirildiğime de çok sevindim ve eleştirenleri de saygıyla selamlıyorum.
 
Saygıdeğer Şemdinli Haber Okuyucuları…
 
    Sancılı ve acılı bir zamanla bir başına geç kalınmış bir alternatifi sizlerle buluştururken, geride neler bırakacağını ve nereye kadar sürdüreceğimizi düşünmeden baş koyduğumuz bu yolda siz değerli okuyucularımızla devam ediyoruz. Sizlerle ilerlediğimiz bu yolda bir yılı geri de bıraktık. 15 Ağustos 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan Şemdinli Haber siz değerli okuyucuların vesilesiyle birinci yılını doldurdu. Geride neler bıraktı bilmiyoruz ama siz değerli okuyucuların vesilesiyle kendini kabullendirdiği bir gerçek. Hala sancılı günlerini çeken Şemdinli Haber siz değerli okuyucularımızın desteğiyle yoluna devam edecektir. Dilerseniz ilk ve tek haber kültür portalı Şemdinli Haber sitesinden önce biraz ilçemizden bahsedelim.
 
Şemdinli ile Nasıl Tanıştık?
 
    Üç ülkenin birleştiği kent olan Şemdinli ilçesi, yılarca çatışmalarla, operasyonlarla ve bombalarla anımsandı. Ne yazık ki, anımsanmaya ve anımsatılmaya devam ediyor. Oysa Şemdinli ve bağlı olduğu Hakkâri ili daha renkli anımsatılacak kentlerdir. Dilerseniz Şemdinli ilçesinin geçmişiyle olan tarihsel izlenimlerine değinelim.
 
     Tarih 15 Ağustos 1984 günlerden ÇARŞAMBA. Bu tarihin Şemdinli ilçesi için ayrı bir özelliği var. Yani bu tarihle beraber Şemdinli isminde bir ilçenin olduğu ortaya çıkmıştır. 15 Ağustos 1984 tarihinde PKK Şemdinli ilçesinde bir eylem yapıyor ve bu eylem tarihte PKK’nin ilk silahlı eylemi diye geçiyor. Aynı gün Siirt’tin Eruh ilçesinde de eş zamanlı eylemi gerçekleştiriyor. Tabi 15 Ağustos 1984 tarihinde PKK’nin ilk silahlı eylemi olarak başlayıp ve hala Türkiye’nin Güneydoğu bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde bu eylemler devam etmektedir. İşte Şemdinli ilçesi ilk olarak bu tarihle birlikte ismini dünya gündemine duyurdu. Bu eylemin ardından da başta çatışmalar, baskınlar ve farklı olaylarla ismini duyurmaya devam etti. Hani bugün ülkenin neresinde olursanız Hakkariliyim derseniz alacağınız cevaplardan ilki Hakkari merkez mi yoksa Şemdinli ilçesi mi? olacaktır. Şemdinli ilçesi 15 Ağustos 1984 tarihinde dünya gündemine ismini duyurduğu gibi sırayla şu tarihlerle de dünya gündemine ismini duyurdu.
 
 - Tarih 4 Ağustos 1991 günlerden PAZAR: Şemdinli-Samanlı Karakolu baskını: 10 asker yaşamını yitirdi, 7 asker kaçırıldı, 9 yaralı.

-Tarih 30 Ağustos 1992 günlerden yine PAZAR: Şemdinli-Alan Karakolu baskını: 20 asker yaşamını yitirdi.

-Tarih 12 Eylül 1992 günlerden CUMARTESİ: Şemdinli-Aktütün Karakolu baskını: 22 asker yaşamını yitirdi.

-Tarih 29 Eylül 1992 günlerden SALI: Şemdinli-Derecik Karakolu baskını 28 asker yaşamını yitirdi. Bu baskın PKK’nin Şemdinli ilçesinde en kanlı baskınlarından bir tanesi olarak tarihe geçiyor.

-Tarih 15 Haziran 1995 günlerden PERŞEMBE: Şemdinli-Ortaklar Karakolu baskını: 15 asker yaşamını yitirdi.
 
-Tarih 9 Mayıs 2008 Günlerden CUMA Şemdinli-Aktütün Karakolu baskını: 6 asker yaşamını yitirdi,  8 Yaralı
 
-Tarih 4 Ekim 2008 günlerden yine CUMA Şemdinli-Aktütün Karakol baskını: 17 asker yaşamını yitirdi, 20 Yaralı.
 
-Tarih 18 Haziran 2010 günlerden CUMA Şemdinli-Tekeli Mezargediği yani Gediktepe baskını 11 asker yaşamını yitirdi, 16 yaralı.
 
Şemdinli ilçesi işte bu baskınlarla birlikte ismini dünya gündemine duyurmaya devam etti.
 
Şemdinli ilçesi çatışmaların ve baskınların yanı sıra farklı olaylarla da dünya gündeminde yer aldı.
 
 -Tarih 1 Ekim 1999 günlerden CUMA: PKK lideri Abdullah Öcalan, Kenya'dan Türkiye'ye getirildikten sonra 22 Eylül 1999 tarihinde bir grup PKK'linin Türkiye'ye gelmesi çağrısında bulunmuş, bunun üzerine 1 Ekim 1999 tarihinde Ali Sapan, Seydi Fırat, M. Şirin Tunç, İsmet Baycan, Sohbet Şen, Yüksel Genç, Yaşar Temur ve Gülten Uçar'dan oluşturulan 8 kişilik Birinci Barış Grubu, Şemdinli ilçesine bağlı Gelişen köyünden yani İran, Irak Türkiye’nin kesiştiği Şeytan Üçgeninden Türkiye'ye giriş yapmıştı.  
 
-Tarih 1 Eylül 2005 günlerden PERŞEMBE: Şemdinli ilçesinin Moda Mahallesi’nde Dünya Barış Günü nedeniyle kurulan Barış Çadırının hemen yanında sabah saat 10.00 sıralarında bir patlama meydana geldi. Şiddetli patlama sonucu 1'i ağır 5 kişi yaralandı
 
-Tarih 1 Kasım 2005 günlerden SALI: Şemdinli'de gece geç saatlerde Şemdinli İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı’nın Gazino bölümünün önünde park eden 150 Kg TNT yüklü araçta büyük bir patlama meydana geldi. Şiddetli patlamada 23 kişi çeşitli yerlerinden yaralanırken, 67 ev ve işyeri de büyük çapta hasar gördü. Beş yıl evvel meydana gelen bu patlamanın yaraları ise tam olarak sarılmadı.
 
-Tarih 9 Kasım 2005 Günlerden ÇARŞAMBA: Şemdinli ilçesinin cumhuriyet caddesi Özipek Pjajında bulunan UMUT KİTAP EVİ’ne yapılan bombalı saldırıda M.Zahir Korkmaz isimli şahıs olay yerinde hayatını kaybetmiş, amcasının oğlu Metin Korkmaz yaralanmış, kitap evi sahibi Seferi YILMAZ olayda sağ olarak kurtularak, bombalı saldırıyı gerçekleştirenleri kovalamıştı. Seferi YILMAZ’a Şemdinli halkı da sahip çıkarak saldırıyı gerçekleştiren Ali Kaya ile birlikte 3 kişiyi yakalamış ve devlete teslim etmişti. Devletin askeri yetkilileri yani dönemim Genel Kurmay Başkanı Yaşar BÜYÜKANIT saldırıyı gerçekleştiren Ali Kaya grubuna İYİ ÇOCUKLAR ismini koymuş, olayla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Şemdinli ilçesine gelen Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN burada halka hitap ederek olay üzerinde duracaklarını belirtmişti. Başbakan Şemdinli ilçesinden ayrıldıktan sonra bindiği uçakta gazetecilere bir açıklamada bulunmuş ve açıklamasın da Şemdinli halkının tanıklığına güvenemeyiz demişti.
 
Tarih 5 Kasım 2006 günlerden Pazar: Şemdinli ilçesinde meydana gelen sel felaketinde Şemdinlilerin gönüllerinde taht kuran bedensel engelli Şevket (Şevku) FIRAT kardeşi Gül FIRAT ve ilköğretim öğrencisi Şilan FIRAT sel sularına kapılarak hayatlarını kaybetmişlerdi.
 
İşte Şemdinli, işte gerçekler ve işte kendinden sık sık bahsedilen birkaç örnekle beraber ülke ve hatta dünya çapında böyle bir kentin varlığından bazı kanıtlar.
 
İşte Şemdinli ilçesi hep böyle isminden bahsederek kendi varlığından söz ettirdi. Daha önce internet arama motorlarında Şemdinli tıklandığı zaman hep olumsuz haberlerin yanı sıra, çatışma, operasyon, baskınlarla öne çıkardı. Ta ki tarih 15 Ağustos 2009 tarihini gösterinceye kadar. İşte bu tarihle beraber Şemdinli yeni bir tarihe imza atmış, ilk ve tek haber kültür portalına kavuşmuş, siz değerli okuyucuların desteğiyle birinci yılını da geride bırakmıştır. Daha önce böyle olumsuz haberlerle karşılaşılmasından dolayı ilçemize ataması yapılan başta öğretmen ve doktor olmak üzere görev yerlerini görmeden istifalarını basmışlardır. Şimdi ise sizlerin destekleriyle kurduğumuz Şemdinli Haber sayesinde bir öğretmen, bir doktor ve kamu kuruluşlarda Şemdinli ilçesine ataması yapılan bir memur Şemdinli ilçesini Şemdinli Haber sitesini tıklayarak daha rahat tanıma fırsatına sahip olmuştur. Sizlerin destekleriyle kurulan Şemdinli Haber sayesinde ilçemiz internet arama motorlarında çatışma, operasyon ve baskınlardan kurtarılmasa da geride bıraktığı apaçık ortadadır.
Değerli Şemdinli Haber okuyucuları, bu paragrafı önemle okumanızı rica ediyorum…
 
Bir takım eleştiriler alıyoruz. Kimi zaman herhangi bir haberin geç ve zaman aşımından sonra yayınlanmasından dolayı, kimi zaman haber ya da yazar yorumlarına kurallara uymadan yapılan yorumların onaylanmamasından dolayı ile vb. nedenlerle çeşitli eleştiriler aldık ve alıyoruz.
 
Peki, sormak istiyorum! Ne şartlarda ve kaç kişilik bir kadro ile çalıştığımızdan haberiniz var mı?  Ya da bir internet haber sitesinin en az kaç kişilik bir kadro ile çalıştığınızdan haberiniz var mı? Ya da Hakkari ilimiz ve ilçelerinde yayın hayatlarını sürdüren internet haber sitelerinin kaç kişilik kadro ile çalıştığından haberiniz var mı? Ben cevaplayayım. Hakkari ilimiz ve ilçelerde yayın hayatlarını sürdüren internet haber sitelerinin haber bürolarında en az 3 kişi çalışıyor ve başta Şemdinli ilçemiz olmaz üzere Yüksekova, Çukurca Esendere, Hakkari, Van ve ülke ile dünyanın birçok kentinde muhabirleri ve kadrolarıyla çalışıyorlar. Bunun ötesin de birçok haber kanallarına, ajanslarına da abonelikler yaparak bu kanalların ve ajansların haberini yayınlama yetkisine sahiptirler. Dolayısıyla böyle bir kadro ile çalışınca okuyucuya zamanında haberi aktarıyor ve beklentileri verebiliyorlar. Oysa biz Şemdinli Haber sitesinin iki kişilik bir kadrosu ve henüz hiçbir haber kanallarına ve ajanslara aboneliği yoktur. İşte bu kadrodan biri irtibat bürosunda bir diğer kadro ise yurt dışında görev yapıyor. Yani 3 ve 5 kişilik bir kadronun işini şuan da sadece iki kişi ile yapıyor ve bu hizmeti sunmaya çalışıyoruz. İşte o kadroyla; habere koşmak, habere ait video ve fotoğrafları derleyip sunmak bazen zaman aşımına bazen de tepkilerin hedefi oluyoruz. Ama olsun. Bu hizmeti sizlerle paylaşmanın onurunu yaşıyoruz. Bugün ilçemize ait bir kültür portalının olması beni onurlandırdığı gibi sizleri de onurlandırdığına eminim.
 
Saygı Değer Şemdinli Haber Okuyucuları…
 
Eksikliğinden rahatsızlık duyduğumuz, hizmetinden ise eksikliklere ve imkânsızlıklara rağmen sınır tanımayarak sizlere bu hizmeti sunmakta onur duyduğumuz Şemdinli Haber sizlerin direnciyle ve sizlerin azmiyle başladığı gibi yoluna devam edecektir. Gönül isterdi ki; hizmette sınır tanımayacak bir hizmeti sunmaktı; amma henüz o imkânlara sahip olamadık. Ama Şemdinli Haber ailesi olarak siz okuyucuların desteğiyle her türlü imkanlara sahip olacağımıza eminiz.
 
Şemdinli Haber ailesi olarak Şemdinli’nin ilk ve tek haber kültür portalı olan Şemdinli Haber sitesini kurmamız da emeği geçen başta Şemdinli ilçe esnafımız başta olmak üzere herkese ve özellikle tüm okuyucularımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. (18.08.2010)
YORUM EKLE