Şemdinli ve Çözüm Süreci

Çözüm Süreci’nin en çok tartışıldığı ve konuşulduğu bugünler Şemdinli’de askeri hareketliliğin yaşanması ve hiçbir neden olmadan çarşı merkezinde vatandaşların polis ve özel harekatçılar tarafından kimlik kontrolünden geçirilmesi nitekim süreci olumsuz etkileyecektir.

PKK’nin ilk eylemleriyle gündeme ismini duyuran Şemdinli’de yaşanan askeri hareketlilik ve askeri arama noktaları sayılarının arttırılması halkta tedirginlik yaratmaktadır.

Çözüm sürecinin tartışıldığı bugünlerde Şemdinli sınırlarında askeri arama noktalarının sayıları arttırılması ile ilçe merkezinin cumhuriyet caddesinde polis ve özel harekat tarafından arama noktasının kurulması, vatandaşların kimlik kontrolünden geçirilmesi Şemdinli’de OHAL dönemine geri döndüğünün göstergesidir.
 
İlçe merkezinde cumhuriyet caddesinde bulunan Ziraat Bankası karşısında Kobra ve Şorlant tipi araçlarla yolu iki yönlü trafiğe kapatan polis ve özel harekâtçılarının bu emri nerede aldıkları ve neye yönelik vatandaşların kimlik kontrolünde geçirdiklerini sormakta fayda var.
 
Oysa Yüksekova yönünden gelen araçlar ve yolcular, Yüksekova girişindeki polis noktası, Miçiç Karakolu arama noktası, Durak Karakolu arama noktası, Haruna Karakolu arama noktasından tek tek aranarak ve kimlik kontrolünden geçirilerek Şemdinli ilçesine giriş yapmaktadırlar.
 
Yine Irak sınırında bulunan Derecik Beldesi ve Yeşilova yönünden gelen araçlar ve yolcular; Yeşilova karakolu arama noktası, Ketine jandarma arama noktası, Yeşilova – Derecik yol ayırımındaki Hacıbey çayında bulunan jandarma arama noktası, Samanlı Karakolu jandarma arama noktası, Akören – Samanlı yol ayırımda jandarma arama noktası, Canlı Kaya (Berdiye) jandarma arama noktası, Ortaklar jandarma arama noktası ile Şemdinli Derecik yol ayırımında bulunan jandarma ve polislerin kurduğu arama noktasından tek tek aranarak ve kimlik kontrolünden geçirilerek Şemdinli ilçesine giriş yapmaktadırlar.
 
Kısacası; Yüksekova yönünden Şemdinli ilçesine giriş yapan araçlar ve yolcular 4 arama noktasından, Yeşilova ile Derecik Beldesi yönünden Şemdinli ilçesine giriş yapan araçlar ve yolcular ise 9 arama noktasından sonra Şemdinli ilçe merkezine giriş yapmaktadır.
 
Bütün bunların üstüne şehir merkezi ve ilçenin en işlek caddesinde vatandaşlar polis ve özel harekatçılar tarafından kimlik kontrolünden geçiriliyorsa, bu şuan yaşanan süreci zedelemekte ve vatandaşa eziyet etmekten başka bir şey değildir.
 
Oysa Şemdinli Öcalan’ın çağrısıyla 1999 yılında Ali Sapan yönetimindeki birinci barış grubunu kucakladığı gibi bu süreci ve barış baharını kucaklamıştır. Öcalan’ın tarihi Diyarbakır Newroz’unda yaptığı çağrıyı dikkate alarak barışa olan inançları artmıştır.
 
Oysa daha birkaç gün önce Derecik Beldesi, BDP Şemdinli ilçe teşkilatı tarafından organize edilen muhteşem bir Bahar Şenliği ile bahara merhaba dedi. O gün, BDP Hakkari Milletvekili Sayın Esat Canan ile kısa bir söyleyişimiz oldu. Yaşanan sürecin yanı sıra Kandil, Barzani ve Türkiye üçgeninde bulunan yıllarca çatışmalara ev sahipliği yapan Derecik Beldesi’ni konuştuk.
 
BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Derecik beldesinin Kürt tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgularken, “bugün Derecik beldemiz barışı kucaklamıştır. Kandil, Hakurk, Barzani’ye yakın Derecik Beldemiz tarihi bir gün yaşıyor. Bakın burada barışı konuşuyoruz. Az ilerimiz de Barzani, Kandil ve Hakurk bulunuyor. Eğer ki; biz burada barışı konuşamazsak ve bu sürece destek veremezsek canlar gitmeye devam edecektir. Ama Sayın Öcalan tarihi bir adım atmıştır. Diyarbakır Newrozu’nda Kürtlere ve Türklere önemli mesajlar vermiştir. Hükümet bu süreci heba etmemeli ve hepimiz de bu süreci desteklemeliyiz. ” açıklamasını yaptı.
 
Savaşların gölgesinde barışı konuşuyorsak, çözüm sürecini konuşuyorsak, vatandaşlarıın savaş psikolojisini de konuşmalıyız.

Barış ve çözüm sürecinin geliştiği bu sıralarda vatandaşların 60 kilometre de 9 askeri arama noktasında kimlik kontrolünden geçirilmesini de konuşmalıyız.

Yıllarca savaşların gölgesinde barışı dileyen Şemdinli’nin cumhuriyet caddesinde araçların ve vatandaşların polis tarafından kimlik kontrolünden geçirilmesini de konuşmalıyız.
 
Barış diliyorsak ve barışa inancımızı yitirmek istemiyorsak önce kendimiz ile barışmalıyız.
 
Barış gelecekse bu ülkeye savaşın başladığı Şemdinli ilçesinden gelmeli
 
Şemdinli barışı yaşarsa eğer, bu ülkede barış sağlanmıştır demek…
 
An Azadî, An Azadî….
 
YORUM EKLE