Şemdinli'yi sarsan kadın intiharları

Allah tarafından verilen bir can, bazen kul tarafından da alınıyor.
 
Şemdinli, bu hafta içerisinde iki intihar vakasıyla sarsıldı. Irak’ın sıfır noktasında bulunan Yeşilova Köyü’nde bir hafta içerisinde iki gencecik kız kendini ipe asarak intihar etti. Biri 20 yaşlarında biri ise henüz 15 yaşlarında.
 
Bir köyde bir hafta içerisinde yaşanan iki ayrı intihar olayının boyutu tam olarak ortaya çıkmadı. Ancak bilinen bir gerçek var ki; sadece Yeşilova Köyü’nde değil de ilçemiz de ve ilimizde de özellikle baskı şiddet ve ihmal sonucu daha bir çok bedenin gerek olmadan ipte sallanacağı aşikardır.
 
Bir hafta içerisinde iki bedenin ipte sallanması gerekli mercileri nedenli harekete geçirmiştir bilinmez ama bilinen bir gerçek var ki; bu yaşanan vakalar ne birincisi oluyor ne de ikincisi. Daha önce de yine Yeşilova, Derecik ve ilçe merkezinde de birçok can gerek ip ile intihar etmiş gerekse de farklı yöntemlerle intihar ederek hayatlarına son vermiştir.
 
Bu yaşanan son iki intihar vakası ise olay boyutunun ne kadar ciddi bir boyut kazandığının göstergesidir. Özelde ilçemizde genel de ilimiz de böylesi genç kızların gerek, ip, hap v.b yöntemlerle intihara teşebbüs etmemek için gerekli çalışmalar yapılmalı ve özellikle henüz yaşları 15 ile 20 arasında genç kızların neden intihar, ölüm yolu seçilmeleri geniş çaplı araştırmalı, gerekirse komisyon kurulmalıdır.
 
Bu kentte sadece insanların canı alınmıyor. Bu kent, başka canlılara da mezar oluyor. İlçemizin güzel ve narin Pesan Çayı’yla birleşen Boğaz Köyü’nün Boğaz Deresi’nde henüz nedeni belli olmayan bir maddenin Boğaz Deresi’ne atılması sonucu yüzlerce ölü balık kıyıyı vurdu. Araların yavru balık, Sazan ve Alabalıkların da bulunduğu yüzlerce ölü balıkların kıyıya vurulması bizleri nedenli harekete geçirmiştir bilinmez ama bilinen bir gerçek var ki; balıkların ölümü ne araştırıldı ne de ölüm nedeni ortaya çıkarıldı.
 
İlçemiz de yine geçen yıl da buna benzer manzara yaşanmıştı. Pesan Çayı’na henüz bilinmeyen bir maddenin atılması sonucu yüzlerce balık Pesan Çayı’nın kıyısına vurulmuştu. Balıkların ölümü ile ilgili ne bir inceleme de bulunuldu ne de ölümlerin engellemesi için çalışmalar başlatıldı.
 
Pesan Çayı’nı sadece balıklarla anımsamak olmaz. Sosyal etkinliklerden yoksun olan ilçemiz Şemdinli de Pesan Çayı farklı etkinliklerde de değerlendirilebilir. İlçemizin güzel narin Pesan Çayı rafting sporu için ise oldukça elverişli olmakla beraber burada rafting sporu için gerekli çalışmalar başlatılabilir. Yaz aylarında böylesi bir sosyal aktivite için gerekli çalışmalar yapılarak bölge halkının ekonomisine de katkı sağlanılabilir.
 
Böylesi bir sosyal etkinlik geleneksel hale getirilerek yurt içinden ve yurt dışından insanların ilçeye gelmesi sağlanarak bölge ekonomisi biraz daha canlandırılabilir.
 
Kendimizi ihbar ediyoruz!
 
Bir önceki yazımda insan hayatının ne kadar ucuz olduğuna değinmiştim. Özellikle Yeşilova Köyü’nde yaşanan intihar vakaları bunun ufak bir örneği. Bir örnek daha vermek gerekirse İlimizin güzel Yüksekova ilçesinde yaşanan zehir yani uyuşturucu taciri. Daha birkaç gün önce bölgede yayın yapan bir internet sitesi vasıtasıyla kendilerini ihbar eden bir grup madde bağımlısı, bir an önce bu durumdan kurtulmak, yeniden toplum içine karışmak istediklerini belirttiler.
 
Aralarında ekmek davasında olanlarında bulunduğu bu ve buna benzer insanlar için gerek Yüksekova ilçemiz de gerekse Hakkari ilimiz genelinde bir komisyon oluşturularak bu insanların yeniden topluma kazandırılması için geniş çaplı bir çalışma başlatılmalıdır.
 
Hiçbir baskı altında kalmayarak kamera karşısında çekinmeden kendilerini ihbar eden grup adına konuşan bir kişinin toplum içinde dışlandıklarını öne sürüyor.
 
Unutulmamalıdır ki; baskı, şiddet ve en önemlisi toplum içinde dışlanmak, insanların bu ve buna benzer kötü alışkanlıklara başvurmalarının başlıca nedenleridir.  
 
Bu durumdan kurtulmak isteyen insanların bir an önce topluma kazandırılması için gerekli çalışmalar başlatılmalı, bu duruma düşme yolunda olan insanların önüne de geçilmelidir.
YORUM EKLE