SINAVA GİRECEK OLAN ÖĞRENCİ VELİLERİNE…

                        

             Değerli Veli;

              Sınav maratonumuzun son adımlarına girmiş bulunuyoruz. Sizler, öğrencinizin başarması için elinizden geleni yaptınız. Bunu biliyoruz. Öğrencinizin başarısı için bizlerden çok daha iyi gayret sarf ettiğinizi de biliyoruz. Ancak sınava birkaç gün kala, biz de sizlerle bazı düşüncelerimizi paylaşmak istiyoruz.

             Değerli Veli;   

              Sizden bir armağan aldık. Bize en değerli varlığınızı emanet ettiniz. Yeryüzünün en güzel yüreğine sahip bir armağan. Adı her ne olursa olsun, adının bir parçasını gökkuşağından, bir parçasını baharın en güzel çiçeğinden, bir parçasını da sizlerin umutlarından alan bir armağan. Anne – baba olarak sizlerin ve çocuğunuzun sıcak düşlerini kucaklıyor, yarına olan umutlarınızı selamlıyoruz.

              Elbette ki hepimiz, çocuklarımızın hayatta en etkin olmasını istiyoruz. Yemeden yedirdiğimiz, içmeden içirdiğimiz çocuklarımız, bu hayattaki en özel varlıklarımız. Ancak unutmamamız gerekir ki, herkes çocukları için bunları ister. Yani çocuklarımız inanılmaz bir yarış içindeler. Bu yarışta en iyi, en hızlı olma mücadelesi, hayatın her aşamasında devam edecektir. Bu yüzden, çocuklarımızın 30 Haziran'da girecekleri bu sınav, hayatlarının onlarca sınavlarından sadece biridir. Asla tek sınav değildir.

              En iyi olma mücadelesini, sizin çocuğunuz başarıyla sürdürdü. Onun zafere ulaşması için elinden gelenin en iyisini yaptığına inanıyorum.

              Sınavdan da alnı açık, başı dik çıkacağından eminim. Yeter ki sizler de yüreğinizin gücünü onlardan esirgemeyin.

             Değerli Veli;

              Sizlerin tecrübeleri elbette ki bizim için çok önemlidir. Ancak yine de sizlere bazı hatırlatmalar yapmak istiyoruz.

  • Bu dönemde bütün öğrencilerin ruh halleri birbirine benzer. Sinirlenme, ani tepki verme, ailesiyle zıtlaşma, ağlama gibi ruhsal haller, sık karşılaşabileceğiniz hallerdir. Bu durumları doğal karşılamanızı rica ediyoruz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, yapmanız gereken en önemli şey, sakin davranabilmektir. Öğrencinizin duygusal tepkileri sizi incitse dahi, tepki vermemeniz en doğru yaklaşımdır. Ancak öğrenciniz sakinleştiğinde, onunla sohbet etmeniz ve onun hissettiklerini onunla paylaşmanız iyi olacaktır.
  • Öğrencinizin başarısı önemlidir. Ancak onun sağlığı çok daha önemlidir. Bunu unutmamanızı rica ediyoruz.
  • Bu dönemde bir öğrenci için en önemli şey, kendi sorumluluklarının farkında olmasıdır. Bizim için en büyük kazanım budur.
  • Öğrencinizin, başarısızlığını meşrulaştırmasını önlemeye çalışmalısınız. Zaman zaman duygusal tepkilerle, sizin onu sevmediğinizi, sınavı kaybetmesi durumunda ona karşı güveninizin azalacağını, bazen aptal / işe yaramaz olduğunu size söyleyebilir. Böyle durumlarda sade, net ve anlaşılır ifadeler kullanmalısınız ve sakin bir ses tonuyla sorumluluklarını hatırlatmalısınız.
  • Sınavda başarılı olmanın en önemli kurallarından biri, sınav gününün sıradanlaştırılmasıdır. Bunun için sınav gününü, en az 1 hafta önce öğrencinize yaşatmalısınız. Örneğin; sınav akşamı öğrencinizin kaçta uyuması gerekiyorsa, o saatte uyumasını sağlayın. Sınav sabahı kaçta uyanması gerekiyorsa, o saatte uyanmasını sağlayın. Mümkünse her gün aynı kahvaltıyı yapmasını sağlayın.
  •  Öğrencinizin kazanmaması ihtimalini konuşmamaya ve ona bu şekilde bakmamaya özen göstermelisiniz. Unutmamalısınız ki, son anlara kadar onun yapabileceği yeni bir şey vardır.
  • Mümkün olduğunca öğrencinizi yüreklendirmeye ve onu cesaretlendirmeye çalışmalısınız. Ancak ona olan sevginizi, onun sınavdaki başarısına bağlamamalısınız. Aşırı ilgi gösterirseniz, onun strese gireceğini unutmamalısınız.
  • Öğrencinizi kesinlikle kıyaslamamalısınız.
  • Ve en önemlisi, onu başarısı için değil, koşulsuz sevmelisiniz.   

  Değerli Veli;

                Çocuklarımızın zafer sancaklarını göndere çekecekleri günü özlemle bekliyoruz. Onun özlemlerini, düşlerini, hedeflerini çok önemsediğimizi özellikle bilmenizi istiyoruz. Her türlü desteğinizi, o dünyalar güzeli evladınıza sunacağınızı umut ediyoruz.

                30 Haziran ve 1 Temmuz’da gireceği sınavda, sonuç ne olursa olsun, lütfen onun ruh sağlığını olumsuz etkileyecek davranışlardan kaçınalım. Başarının telafini her zaman mümkündür. Ancak sağlığın, huzurun ve mutluluğun telafisi yoktur. Her şekilde, her koşulda, evladınızın mükemmel sonuçlar çıkarmaya çalıştığını unutmayınız. Onun, çelik gibi bir sinir yapısına ve koca umutlar taşıyan bir yüreğe sahip olduğunu bilmenizi istiyoruz. Çocuğunuz nefes aldığı sürece, bizim de en güzel parçamız olacağını bilmenizi istiyoruz.

               Çocuğunuzun o küçücük yüreğindeki kocaman umutları, bizim de umutlarımız olacaktır. Biliyoruz ki onun düşleri, geleceğin güneşi olacaktır. Onun geleceği yaşam sıcaklığında olsun.


YORUM EKLE
YORUMLAR
ÖĞRENCİ
ÖĞRENCİ - 6 yıl Önce

hocam bu kadar güzel bir düşünce sergileyip yol gösterdiğiniz için teşekkürler...fakat bu mesaji burda yazmak yeri̇ne çevreni̇zde bulunan veli̇lere mektupla i̇letmek ve anlayacaği di̇lden yazmaniz daha olumlu olurdu... saygilar...