Cizre'de operasyon bitti, yasak bitmedi

Cizre'den göç etmek zorunda kalan aileler dönmek için yasağın kalkmasını bekliyor. Cizreli vatandaşlar, "iki aydır evimizden uzaktayız. Evimizden uzakta perişan olduk. Giydiğimiz elbiseler dışında her şeyimizi Cizre'de bıraktık. Artık evimize dönmek istiyoruz" diyor.

Cizre'de operasyon bitti, yasak bitmedi
 Cizre’de, 58 gün süren operasyonlar önceki gün tamamlanmasına rağmen şehirde 14 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 60. Gününü geride bıraktı. Çatışmalardan dolayı Cizre’den göç etmek zorunda kalan aileler Cizre’ye dönmek için yasağın kalkmasını bekliyor. Cizre’ye dönmek için hazırlık yaptıklarını belirten Cizreli vatandaşlar, “iki aydır evimizden uzaktayız. Evimizden uzakta perişan olduk. Giydiğimiz elbiseler dışında her şeyimizi Cizre’de bıraktık. Artık evimize dönmek istiyoruz. Cizre’ye dönmek için hazırlıklara başladık. Çatışmalardan dolayı birçok ev harabeye döndü. Evlerimizin akıbetini merak ediyoruz’ diyor. 

14 ARALIKTAN BERİ AİLESİNİ GÖREMİYOR
Cizre’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden önce İstanbul’a geldiğini, ailesinin halen Cizre’de olduğunu söyleyen Mehmet Şirin Tatar, “sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden 2 buçuk ay önce İstanbul’a çalışmaya geldim. Yasak ilan edildikten sonra Cizre’ye gidip ailemi almak istedim. Ancak şehre giriş çıkış olmadığı için ailemi alamadım. Eşim ve 3 çocuğum yasağın ortalarında Cizre’den Silopi’ye gittiler. Annem ve babam halen Cizre’nin Cudi mahallesinde kalıyor. Tam 25 gündür kendilerinden haber alamıyorum. Çocuklarımın psikolojisi bozuldu. Ailem için kaygılanıyorum. Bir an önce yasağın kalkmasını bekliyorum. Benim gibi gurbette çalışan birçok işçi şu an da yasağın kalkmasını bekliyor” diyor.

"IRAK’TA MAHSUR KALDIK"
Cizre’den sonra Silopi’de de sokağa çıkma yasağı ilan edildikten sonra Irak’ta mahsur kaldıklarını söyleyen kamyon şoförü Hamit Dayan, “Cizre ve Silopi’de yasak ilan edildiğinde Irak’taydım. Habur Kapısı kapatıldığı için binlerce şoför arkadaşlarımla Irak’ta mahsur kaldık. Cebimizde para kalmamıştı. En zor dönemde ailemizin yanında olamadık. Ailemin bir kısmı Siirt’e bir kısmı da İdil’e taşındı. Ancak İdil’de de çatışmalar başlayınca ailem Batman’a göç etmek zorunda kaldı. Tam iki aydır ailemizle görüşemiyoruz. Ailem farklı şehirlerde akrabalarımızın yanında kalıyor. Yasaktan sonra ailemle Cizre’de buluşacağız. Ailemden dolayı bir süre şoförlük yapmayı düşünmüyorum” diyor. 

TAM İKİ AYDIR ÇALIŞMIYOR
Yasak ilan edildikten sonra iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını ve 2 aydır hiçbir ticari faaliyette bulunmadıklarını söyleyen iş adamı Rıdvan Mart ise sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’yasak ilan edildikten bir gün sonra ailemle beraber Gaziantep’e geldim. Tam 58 gündür buradayım. Ben İhracat ve İthalatla uğraşıyorum. Irak’a yük gönderiyorum. Tam 10 yıldır bu işi yapıyorum. Ama şu ara en zor dönemimizi geçiriyoruz. Yasaklar başladıktan sonra Cizre ve Silopi’de ofislerimizi kapattık. Tam iki aydır hiç ihracat yapamadım. Ödemelerimizi yapamıyoruz. İşlerimizin normalleşmesi için yasağın kalkmasını bekliyorum. Yasak kalktıktan sonra Cizre’ye dönüp işlerimi düzene sokmaya çalışacağım.”

NE OLMUŞTU?
İçişleri Bakanı Efkan Ala Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 14 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla paralel başlayan operasyonların bittiğini ilan etmiş, ancak sokağa çıkma yasağının bir süre daha devam edeceğini belirtmişti.
Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2016, 19:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER