Kuzey Kore hidrojen bombası denemesi yaptı

Kuzey Kore, nükleer merkez yakınlarında meydana gelen ‘yapay sismik hareketliliğin’ ardından hidrojen bombası test ettiğini duyurdu.

Kuzey Kore hidrojen bombası denemesi yaptı

Kuzey Kore, nükleer merkezi yakınlarında sarsıntı tespit edilmesinin ardından yaptığı açıklamada ‘başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptıklarını’ duyurdu.

Kuzey Kore resmi televizyon kanalından yapılan açıklama, Punggye-ri adlı nükleer merkez yakınlarında 5.1 şiddetinde sarsıntı tespit edilmesinden saatler sonra geldiği duyuruldu.

‘Önemli ve özel’ ​açıklamada “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ilk hidrojen bombası testi, İşçi Partisi’nin stratejik kararlığına dayalı olarak, 6 Ocak 2016’da 10.00’da başarıyla gerçekleştirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Testin ‘minyatürize edilmiş bombayla’ yapıldığı belirtilen açıklamada “Tarihe geçen hidrojen bombasının mükemmel başarısı sayesinde, ileri nükleer güç sınıfındaki devletler arasına girdik. Tamamen teknoloji ve insan gücüne dayalı test, yeni geliştirdiğimiz teknolojik kaynakların doğruluğunu kanıtladı ve minyatürize edilmiş hidrojen bombamızın etkisini gösterdi ” denildi.

​Öte yandan hidrojen bombası testinin ‘meşru müdafaa’ olduğunu savunan ve tehditler karşısında askeri endüstri ve nükleer silahlarını geliştirmeye hazır olduğunu açıklayan Pyongyang, uluslararası toplum Kuzey Kore’nin egemenliğine saygı gösterirse nükleer silah kullanmama sözü verdi.

Açıklamada denemenin çevreye zarar vermediği ve güvenli bir şekilde gerçekleştirildiği de ifade edildi.

Güney Kore: Barış ile güvenliğe tehdit

Kuzey Kore’nin açıklamasına tepkiler gecikmedi.

İlk olarak Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Lim Sung-nam, “Kuzey Kore’nin provokasyonu, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının açık bir ihlali ve uluslararası barış ile güvenliğe ciddi bir tehdittir” dedi.

Savunma Bakanlığı da silahlı kuvvetlerin teyakkuza geçirildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ise başka provokasyonlara karşı kararlı önlemler alacaklarını ve Kuzey Kore’nin nükleer testin bedelini ödemesi için uluslararası toplumla birlikte çalışacağını belirtti.

Japonya: İzin vermeyiz

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de söz konusu testin Japon halkının güvenliğine tehdit teşkil ettiğini belirtip “Buna kesinlikle izin veremeyiz. Güçlü bir şekilde kınıyoruz” dedi.

Denemeyi BMGK kararlarının ihlali olarak niteleyen Abe ABD, Güney Kore, Çin, Rusya ve BM ile birlikte çalışacaklarını söyledi.

ABD: Provokasyona uygun cevabı veririz

ABD ise sismik hareketliliğin farkında olduğunu, yine de testin gerçekten yapılıp yapılmadığının henüz teyit edilmediğini ama BMGK kararlarını ihlal eden böylesi bir testi kınadıklarını duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Sözcüsü John Kirby ABD’nin Kuzey Kore’yi nükleer devlet olarak kabul etmeyeceğini ve her türlü provokasyona uygun şekilde cevap verileceğini söyledi.

Kuzey Kore’nin ilk nükleer testini 2006’da gerçekleştirdiğini ve bugüne kadar 2 test daha yaptığını hatırlatan Kirby, bölgedeki müttefiklerini koruma ve savunmaya devam edeceklerini vurguladı ve Kuzey Kore’yi uluslararası bağlılıklara uygun davranmaya çağırdı.

‘BMGK taplanacak’

Bu arada Reuters’a konuşan ve adını vermek istemeyen bir BMGK yetkilisi, konuyla ilgili olarak bugün acil toplanacaklarını söyledi.

​ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Yankang bölgesindeki Pekam kenti merkezli ve 5.1 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıklamıştı. Güney Kore kaynakları da  depremin ‘yapay’ olduğunu ve Kuzey Kore’nin nükleer bomba denemesi yapmış olabileceği konusunda uyarmıştı.

Hidrojen bombası nedir?

Füzyon reaksiyonu esasına dayalı hidrojen bombasının patlama gücü, atom bombasından daha kuvvetli.

Hidrojen bombası, hidrojen iztopları (yerdeşleri) arasındaki nükleer füzyon tepkimesinin oluşturduğu enerjinin, denetimsiz biçimde patlayarak açığa çıkmasıyla oluşan bir silah.

Bu silah, 1958 yılında ABD tarafından geliştirildi.

‘Termonükleer silah’ olarak da bilinen hidrojen bombası, daha az radyoaktif serpinti yaydığı için ‘temiz bomba’ olarak da bilinir. Ancak atom bombalarına kıyasla çok daha güçlü.

Kuzey Kore’nin nükleer programının tarihçesi

2002 Ekim: Kuzey Kore gizli nükleer silah programı olduğunu ilk defa doğruladı.

2006 Ekim: Üç yeraltı nükleer patlamalarından ilki açıklandı, deneme Punggye-ri nükleer merkezinde yapıldı.

2009 Mayıs: Kuzey Kore, nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmelerden çekildikten bir ay sonra ikinci yeraltı nükleer denemesini yaptı.

2013 Şubat: Üçüncü nükleer deneme yapıldı, resmi medya ‘küçültülmüş ve daha hafif nükleer aygıt’ olduğunu duyurdu.

2015 Mayıs: Pyongyang, denizaltından atılan füzeleri denediğini iddia etti.

2016 Ocak: Kuzey Kore hidrojen bombasını başarıyla test ettiğini duyurdu.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2016, 20:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER