Akademisyenlere zorunlu şark görevi!

YÖK, akademisyenler için yeni bir proje hazırlıyor. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve Marmara gibi üniversitelerde doktorasını tamamlayan akademisyenlerin Anadolu üniversitelerinde görev yapması zorunlu hale getirilebilir. Projenin KHK'yla hayata geçmesi bekleniyor.

Akademisyenlere zorunlu şark görevi!
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ‘seçkin’ üniversitelerde doktora görenlerin, hekimler gibi mecburi hizmet yapmasını öngören bir çalışma başlattığı bildirildi. Çalışma kapsamında akademisyenlerin 2 yıl Türkiye’nin çeşitli yerlerinde zorunlu görev yapacağı öne sürülüyor. Düzenlemenin kanun hükmünde kararname (KHK) ile çıkabileceği iddia ediliyor.

Sabah’tan Ceyda Karaaslan’ın aktardığı haberde, büyükşehirlerdeki üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin tıpkı doktorlar gibi ‘mecburi doğu hizmeti’ yapacağı belirtildi. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve Marmara gibi üniversitelerde doktorasını tamamlayan akademisyenlerin yüzde 80’i en az 2 yıla kadar Anadolu üniversitelerinde görev yapacak. Görev sürelerini tamamlayan akademisyenler doktorasını aldıkları üniversiteye geri dönebilecek. Yeni düzenleme vakıf üniversitelerinde görevli personeli kapsamıyor. Bugün itibariyle devlet üniversitelerinde görevli akademisyen sayısı ise yaklaşık 130.000.

‘REKABET ARTACAK’ İDDİASI

YÖK’ün yaptığı çalışmaya göre mecburi hizmet, ilgili üniversitedeki doktor unvanlı akademisyenlerin yüzde 80’ini kapsayacak. Doktorasını verdiği üniversitede kalacak akademisyenler için ise bilimsel araştırma ve keşif şartı aranacak. Özellikle ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerde öğretim üyesi olarak kalmaya devam etmek için üstün başarı koşulu getirilecek.

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2018, 08:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER