Beraat eden Barış Akademisyeni sayısı 37 oldu

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrası 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisini imzaladıkları için yargılanan Barış Akademisyenlerinin bugünkü duruşmalarında beraat sayısı 37'ye yükseldi.

Beraat eden Barış Akademisyeni sayısı 37 oldu
"Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalamaları sonrası ihraç edilen ve haklarında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açılan Barış Akademisyenleri davalarından beraat kararları gelmeye devam ediyor. Barış Akademisyenlerinin bugünkü duruşmaları sonrası beraat sayısı 37’ye yükseldi.

Bugün 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) görülen duruşmalarda akademisyenler Serdar Değirmencioğlu ve Özlem Savaş’ın AYM kararı doğrultusunda beraatlerine karar verildi. 25. ACM ise açık duruşma yapmadan davası devam eden 12 akademisyenin beraatine karar verdi. Bu kararlarla beraat eden akademisyen sayısı 37’ye yükselmiş oldu.

Bugün ve önceki günlerde verilen beraat kararları şöyle:

  • 11 Eylül: 30. Ağır Ceza Mahkemesinde Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Savaş’ın AYM “hak ihlali” kararı doğrultusunda beraatlerine karar verdi.
  • 11 Eylül: 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması devam eden 12 akademisyen için açık duruşma yapılmadan beraat kararları verildi.
  • 10 Eylül: İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde davası görülen Ademisyen Eylem Çamuroğlu Çığ, AYM kararına istinaden beraat etti.
  • 9 Eylül: İstanbul 28’inci Ağır Ceza mahkemesinde, 18 dosya üzerinden yapılan incelemede, Anayasa Mahkemesinin ifade özgürlüğü ihlali kararına atıf yapılarak beraat kararı verildi. Beraat eden 18 Barış Akademisyeninin aralarında KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de yer alıyor.
  • 9 Eylül’de ayrıca, Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmaları görülen Dicle Üniversitesi’nden profesörler Murat Kızıl, Murat Biricik ve Fikret Uyar da ayrı ayrı beraat etti.
  • 6 Eylül’de İstanbul Adliyesi 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Akademisyen Özlem Şendeniz’in beraatine karar verdi.

CHRİS STEPHENSON SAVUNMA YAPTI

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de MSGSÜ’den Prof. Dr. Ayşe Berkman’ın beşinci, Bilgi Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Chris Stephenson’ın ise birinci duruşması görüldü. Stephenson savunmasında “Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi iddianamemde söz konusu edilen metin hakkında ifade özgürlüğü kapsamına girdiğine yönelik bağlayıcı bir karar verdi. Beraatımı talep ediyorum” dedi.

Duruşma savcısı, mahkemede geçici görevlendirildiğini belirterek esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için her iki dosya yönünden de süre istedi. Mahkeme, savcının esas hakkındaki mütalaasını bildirmesi için duruşmaları 12 Eylül’e (yarın) bıraktı.

İLKER GÖKHAN ŞEN: YARGILAMANIN UZAMASI HAK İHLALİ

Anadolu Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İlker Gökhan Şen ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında yaptığı savunmada AYM kararını hatırlatarak “Bu yargılamanın uzaması dahi hak ihlalimi arttırmaktadır” dedi ve beraatını istedi. Mahkeme, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar vererek duruşmayı 5 Aralık’a bıraktı.

DURUŞMA YAPILMADAN BERAAT

Öte yandan İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması devam eden akademisyenler için açık duruşma yapılmadan beraat kararları verildi.

Böylece Diyarbakır’da 3, İstanbul’da 32 ve İzmir’de 2 olmak üzere devam eden davalar kapsamında 2 Eylül 2019’dan bugüne toplamda 37 akademisyen hakkında beraat kararı verilmiş oldu.

12 AKADEMİSYENE BERAAT

MSGSÜ’den doktora öğrencisi Doğan Emrah Zıraman ve Doç. Dr. Yıldırım Şentürk, Bilgi Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Özlem Köseoğlu, Öğr. Gör. Yörük Kurtaran ve Doç. Dr. Bülent Bilmez, Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Çeliksöz, 29 Mayıs Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hilal Alkan Zeybek, Anadolu Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kasım Akbaş, Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Artuklu Üniversitesi’nden Arş. Gör. Asena Pala, Pennsylvania Üniversitesi’nden T.E.K, Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erhan Ünlü. (Kaynak: Evrensel, bianet)

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2019, 23:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER