Dolarda yeni rekor: 3.38 lira

ABD Merkez Bankası'ndan yapılan 'faiz artışı' açıklaması sonrası dolar 3.3844 liraya çıkarak yeni tarihi rekor düzeye tırmandı.

Dolarda yeni rekor: 3.38 lira
 ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın, "görece yakın bir tarihte" faiz artışı olabileceğini söylemesi üzerine, dolar 3.3844 liraya çıkarak yeni tarihi rekor düzeye tırmandı.


Böylece, doların lira karşısındaki bir aylık tırmanışı yüzde 9.6'yı ve üç aylık tırmanışı da yüzde 15.4'ü buldu.

Merkez Bankası'nın dolardaki hızlı tırmanışı frenleyebilmek için, Perşembe günü finansal sisteme 700 milyon dolarlık ek döviz likiditesi sağlanması amacıyla, "katsayıları düşürmesi"ne karşın dolar 3.3844 liraya kadar tırmanırken, avro da 3.59 lira ile yeni rekor kırdı. Erken işlemlerde dolar 3.3830 - 3.3840 bandında, dolar karşısında 1.06 düzeyine kadar gerileyen avro da 3.58 liranın üzerinde işlem görüyordu.

Dolardaki tırmanışın hızlanmasında ABD Merkez Bankası Janet Yellen'ın dün akşam ABD Kongresi'nde yaptığı açıklamaları etkili oldu. Yellen konuşmasında, faiz artırımlarını uzunca bir süre ertelemenin, aşırı risk alımını özendirebileceğine dikkat çekerek, bu durumun da sonraki dönemde daha hızlı faiz artışlarına zorlayabileceği uyarısı yaptı ve şöyle dedi:

"Federal Açık Piyasa Komitesi'nde faiz artırımı olasılığının daha da güçlendiği düşüncesi hakim. ABD ekonomisine ilişkin gelecek verilerin Komite'nin hedefleri doğrultusunda ilerlediğini göstermeye devam ederse, göreceli yakın bir tarihte faizleri artırmak uygun olacak."

Yellen'in konuşmasının hemen ardından gelen verilerde, "ABD ekonomisine ilişkin gelecek verilerin Komite'nin hedefleri doğrultusunda" olduğu çıkınca dolar daha da güç kazandı. Buna göre, ABD ekonomisinde canlanmaya işaret olarak kabul edilen tüketici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 0.4 ile beklentiler doğrultusunda geldi.

ABD ekonomisinde olumlu bir diğer veri de, işsizlik maaş başvurularına ilişkin rakamlar oldu. Ekonomistler ve piyasa analistlerinin 257 bin beklentilerine karşın, işsizlik maaşı başvuruları 235 bin düzeyinde kaldı. (DHA)

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2016, 10:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER