Hükümetten kısa çalışma ödeneği kararı

Hükümet, koronavirüs pandemisi sürecinde vatandaşlara maddi destek için etkin kullanılan ve geçen mart ayı itibarıyla sona eren kısa çalışma ödeneğiyle ilgili kararını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödeneğin 3 ay daha uzatıldığını açıkladı.

Hükümetten kısa çalışma ödeneği kararı

Tüm dünyada toplum sağlığı ve günlük hayatı olumsuz etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin yıkıcı etkilerini bertaraf etmek için mart 2020'de açıklanan "Ekonomik İstikrar Kalkanı" Paketi ile birçok destek ve teşvik hayata geçildi. Bu kapsamda kısa çalışma uygulamasından yararlanma şartları da kolaylaştırıldı.

Bu süreçte vatandaşa maddi destek için etkin olarak kullanılan kısa çalışma ödeneği (KÇÖ), hem işçi hem de işverenin kurtarıcısı oldu. Ödenekten yararlanma imkanı da dönem dönem uzatılarak bugüne kadar geldi.

MART AYI SONUNDA SONA ERMİŞTİ

Ancak ödenek Resmi Gazete'de yayımlanan son karar göre 31 Mart'ta bir daha uzatılmamak üzere sona ermişti.

Türkiye genelinde kademeli normalleşme ile vakaların 60 bini aşması üzerine yeni kısıtlamaların getirilmesi, esnaf ve şirketlerin normal çalışma düzenine henüz geçememesi ise "Kısa çalışma ödeneği uzatılsın' çağrılarını beraberinde getirmişti.

3 AY DAHA DEVAM EDECEK

Bugün gelen son dakika haberi ile kısa çalışma ödeneğinin 3 ay daha devam edeceği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs ve haziranı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldıklarını açıkladı.

Turizm sektörünün sorunlarını, beklentilerini gözden geçirdiklerini, sektörel kazanımları nasıl daha ileri götürebileceklerini de ele aldıklarını aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Toplantımız esnasında sektör temsilcilerimizin talepleri doğrultusunda tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam edilme kararı aldık. Ayrıca turizm sektöründe mayıs sonu sona eren KDV indirimlerinin haziran sonuna kadar devam etmesinin de yararlı olacağını değerlendirdik ve bu konuda karar aldık."

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR? 
 

30.04.2011 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik, ödeneğin yasal dayanağıdır. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu baz alınarak hazırlanan yönetmeliğe göre, sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, ekonomik kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması, işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde, işçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi söz konusudur.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER