TÜİK'e göre ekonomi büyüyor: Yılın ilk çeyreğinde büyüme beklentiyi aştı

Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir büyüme performansıyla yüzde 7 büyüme kaydetti. Beklentiler Türkiye'nin yüzde 6,5 civarı büyüyeceği yönündeydi.

TÜİK'e göre ekonomi büyüyor: Yılın ilk çeyreğinde büyüme beklentiyi aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak- Mart 2021 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü. Beklentiler yüzde 6,5 civarı büyüme rakamına işaret ediyordu. 

Verilere göre bir önceki çeyreğe göre ilk çeyrekte büyüme yüzde 1,7 oldu.

Türkiye ekonomisi, 2020'nin genelinde yüzde 1,8 büyürken, 4'üncü çeyrekte GSYH yüzde 5,9 artış göstermişti.

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,4 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,3, yatırımlar ise ilk çeyrekte yüzde 11,4 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,3 artarken ithalatı yüzde 1,1 azaldı.

YABANCILAR NE ÖNGÖRMÜŞTÜ?

Yabancı kurumlarda beklentilerin karışık bir görünüm sunduğu görülmüştü. Büyüme verilerine ilişkin beklentisini paylaşan kurumlardan biri olan Unicredit ilk çeyreğe ilişkin beklentisini yukarı yönlü revize etmişti. Unicredit, Türkiye için 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 4,4 olan büyüme tahminini yüzde 6'ya çıkarmıştı. Çeyreklik bazda büyüme beklentisi ise yüzde 1,2 olmuştu.

Morgan Stanley ise yılın ilk çeyreğinde büyümenin bir önceki çeyreğe göre yavaşlayacağını tahmin etmişti. Kurum 2021 yılınının ilk çeyreğinde büyümenin yıllık bazda yüzde 5,3 olarak gerçekleşeceğini öngörmüştü. Çeyreklik olarak bakıldığında ise kurumun beklentisi yüzde 1,25 oldu.

Morgan Stanley analistleri büyümeye tüketim harcamalarındaki toparlanmanın ve ithalattaki güçlü performansa karşın dış talebin katkı sunacağını belirtmişti. Tüm bu değerlendirmelerin ardından kurum 2021 yılı tamamı için büyümenin yüzde 4,8 olacağını tahmin etmişti.

BAKAN ELVAN YÜZDE 6 TAHMİNİNDE BULUNMUŞTU

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Bankalar Birliği'nin 64. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada ilk çeyrek için yurtiçi piyasaların büyüme beklentisine kıyasla daha temkinli bir tahmin yapmıştı.

Elvan konuşmasında ilk çeyrek büyümesine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

"Büyüme cephesine baktığımızda, yılın ilk çeyreğine ilişkin göstergeler finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve piyasa oynaklıklarına rağmen yüzde 6 civarında bir büyümeye işaret ediyor.

Büyümenin kompozisyonunu incelediğimizde ise; iç ve dış talebin daha dengeli olduğu, sürdürülebilir ve kaliteli büyüme hedefimizle uyumlu bir büyüme patikası görüyoruz.

Öngörülerimiz bu eğilimin devam edeceği ve büyümeye dış talebin güçlü katkı vereceği yönünde. Yılın ilk dört ayına ilişkin ihracat verileri, tüm zamanların en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaştığımıza işaret ediyor. Sermaye malı üretimi ve ithalatı verileri de, makine teçhizat yatırımlarında devam eden büyüme eğilimini gösteriyor."

ÖNCÜ GÖSTERGELER POZİTİF SİNYAL VERMİŞTİ

Türkiye'de 2021 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme açısından öncü göstergeler pozitif gerçekleşti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2021 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,3 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 2,6 arttı.

Sanayi aktivitesine ilişkin bir diğer önemli veri olan satın alma yöneticileri endeksi verileri de 50'nin üzerinde seyrederek büyümeye işaret etti.

İhracat tarafına bakıldığında yılın ilk çeyreğinde ihracat 50 milyar doları aşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,25 artış kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER