HDP'li Atalan: Ezidilerin göç etme sebepleri araştırmalı

3 Ağustos 2014’te IŞİD tarafından Şengal’de Êzîdî halkına yönelik gerçekleştirilen katliamın araştırılması için Meclis’e verilen araştırma önergesi görüşmelerinde konuşan HDP’li Ezidi vekil Ali Atalan, Êzidîlerin inançların yok sayıldığını ve topraklarına el konulduğunu belirterek, Ezidilerin durumunun araştırılmasını istedi.

HDP'li Atalan: Ezidilerin göç etme sebepleri araştırmalı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Mardin Milletvekili Ali Atalan, IŞİD’in Şengal’de Ezidi’lere yönelik katliamının ikinci yıl dönümünde katliamın araştırılması için Meclis’e verilen önergenin görüşmelerinde konuşma yaptı.

Atalan konuşmasında şunları ifade etti:

“Türkiye Şengal’de gerçekleşen soykırımı kınamadı”

“3 Ağustos, Şengal-Êzidî toplumuna karşı gerçekleştirilen soykırımın 2.yıl dönümüdür. En az 5 bin insanın katledildiği, bir o kadar da kadın ve çocuğun esir alınıp en barbar yöntemlerle pazarlarda satıldığı biliniyor.

“Bu soykırım esnasında yaşamını yitiren bütün masum ve mazlumları buradan saygıyla anıyorum.

“Bu konuda iki noktayı anımsatmak istiyorum. Birincisi Türkiye Cumhuriyeti hükümeti halen Şengal’de gerçekleşen soykırımı resmen kınamış değildir. İkincisi ise halen Diyarbakır’da 2000’e yakın Êzidî mültecisi, resmi mülteci statüsünü elde etmiş değildir.

“Sürekli katliamlardan ve soykırımlardan geçti”

“Êzidî inanç sistemi, en az 5 bin yıllık maziye sahip, çevresi ve kendi dışındaki bütün diğer toplumlarla sürekli barışık, misyonerliği katı bir biçimde yasaklayan, herkesi doğası ve kimliğiyle kabul eden, inandıkları tek Tanrı’ya dua ederken önce 72 millete ve daha sonra kendileri için hayır ve selamet dileyen bir felsefeye sahiptir.

“Êzidîler, kendi tarihlerinde hiçbir dini ve inanç grubuna zarar vermemiş, buna karşın sürekli katliamlardan ve soykırımlardan geçirilen bir tarihsel gerçekliğe sahip olmuştur.

“Türkiye’deki sayısı 500’ün altına düştü”

“Tarihte Mezopotamya coğrafyası olarak bilinen Xaneqîn’den Efrîne’e, Şengal’den Kars’a ve Urmiye’ye kadar geniş bir coğrafyada egemen bir inanç durumunda iken hâlihazırda maalesef toplam nüfusu 1 milyonun altına inmiş ve şu anda Türkiye’deki sayısı 500’ün altına düşmüştür.

“Türkiye’de yoğunluklu olarak Batman, Diyarbakır, Mardin ve Urfa’da yaşayan Êzidîlerin Osmanlı döneminden beri maruz kaldıkları asimilasyon politikaları maalesef Cumhuriyet döneminde de fiilen devam etmiştir. İnançları yok sayıldı, toprakları ellerinden alındı.

“40 yıl öncesine kadar Türkiye’de 80 bin civarında Êzidînin yaşadığı tahmin edilirken bugün bu sayının dediğim gibi 500’ün altına düşmüştür. 1970’li yıllara kadar farklı kimliklere uygulanan asimilasyoncu politikalarla yıldırılmaya çalışılan Êzidî toplumu, 1975’ten sonra başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç etmek zorunda kaldı.

“Zamanında göç etmek zorunda kalmış Êzidîlerdenim”

“Zamanında göç etmek zorunda kalmış Êzidîlerden biri olarak benim bugün bu Meclis’te olma sebebim, ayrımcı ve ötekileştirici politikaya sizinle birlikte dikkat çekmek, bu ülkenin bir bütün olarak demokratikleşmesine yine umarım sizinle ortaklaşarak katkıda bulunmaktır.

“Êzidîlerin nüfus kâğıdındaki din hanesine halen ya “İslam” ya da “Dinsiz” yazılıyor, inançları hiçleştiriliyor, bununla beraber köy ve arazilerine zorla el konuluyor, arazilerini satmaya zorlanıyor ve böylelikle özgür yaşam koşulları yok edilmeye çalışılıyor.

“Burada üzülerek söylemeliyim ki, bazı kamu idaresinde görev alan kişiler, devletin silah verdiği köy korucuları ve hatta parti temsilcilerinin kendi konum ve imkânlarından güç devşirerek Êzidîlerin mal-mülkünü işgal ettikleri, arazi sahiplerini tehdit ettikleri ve böylelikle suç işlediklerini görmekteyiz.

“Buna rağmen, Avrupa’da yaşayan bütün Êzidîler, ölen yakınlarının cenazelerini istisnasız hepsi kendi topraklarına getirip defnetmekte ve kendi ana topraklarına bağlılıklarını açık şekilde göstermektedirler.

“Ezidiler ülkelerine dönmek istiyor”

“Yıllardır köylerinden, topraklarından uzakta yaşayan Êzidî ailelerin birçoğu ülkelerine geri dönmeyi istemekte, bu noktada gereken yasal güvencelerin sağlanmasını talep etmektedir.

“Yok olmak tehlikesiyle karşı karşıya bulunan bu kadim toplumun kültürünü, inancını, toprağını, hak ve hukukunu korumak devletin görevi olmalıdır.

“Dolayısıyla Êzidî inancının tanınması, ibadetlerini yapabilecekleri koşulların sağlanması, kutsal mekânlarının koruma altına alınması, işgal ya da terk edilmiş Êzidî köylerindeki tahribatın tespit edilmesi gerekmektedir.

“Meclis Araştırma Komisyonu”

“Tam da bundan dolayı, Êzidîlerin göç etme sebeplerinin kapsamlı araştırılması, mağduriyetlerinin giderilmesi, inançlarını özgürce yaşayabilmeleri ve belki de kendi ülkelerine dönme olanaklarını yaratma hedefini kapsayan bu Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulma talebini desteklemenizi bekliyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2016, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER