Kartal: Kobani dünya çapında yeni bir milat

Kobanê direnişinin uluslararası ilişkilerde deprem etkisi yarattığına dikkat çeken Kongra Gel Eşbaşkanı "Kobanê dünya çapında yeni bir milat. Avrupa son 30 yılda PKK'ye karşı aldığı tutumlar ve eski tarzda yaklaşmalarla bu yeni sürece cevap olamaz" dedi.

Kartal: Kobani dünya çapında yeni bir milat
Kobanê direnişinin uluslararası ilişkilerde deprem etkisi yarattığına dikkat çeken Kongra Gel Eşbaşkanı "Kobanê dünya çapında yeni bir milat. Avrupa son 30 yılda PKK'ye karşı aldığı tutumlar ve eski tarzda yaklaşmalarla bu yeni sürece cevap olamaz" dedi. Kartal özellikle Almanya'ya "Kobanê sonrası yeni bir politika sergile" çağrısı yaptı.


DAİŞ çetelerinin Kobanê’yi işgal etmek amacıyla başlattığı saldırı ve YPG/YPJ savaşçılarının buna karşı verdiği direniş 42’inci gününe girerken, Kobanê ve Kürtler günlerdir dünyanın gündeminde. Kobanê direnişinin uluslararası arenada yarattığı değişimi ve batının Kürt özgürlük mücadelesine karşı alması gereken yeni tavrı Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal'a sorduk.

Kobanê'nin sadece Ortadoğu'da değil, dünya çapında yeni bir milat olduğuna ve uluslararası ilişkilerde deprem etkisi yarattığına dikkat çeken Kartal "DAİŞ'in batılı ülkelere yönelik tehditleri ile birlikte batı yeni ilişkiler arayışına girdiler. Türkiye Kürt meselesinden kaynaklı DAİŞ'e karşı kurulan uluslararası koalisyonla karşı karşıya geldiler. Uluslararası güçlerin Türkiye'ye rağmen Kobanê direnişine verdiği destek yeni bir dönemin başlangıcıdır" diye konuştu.

'DİĞER KANTONLARA DA DESTEK VERİLMELİ'

Uluslararası arenada birçok şeyin artık Kobanê öncesi olmayacağını belirten Kartal, sorunun Kobanê ve Kürt sorunu olmaktan çıktığını ve bütün bölgeyi ilgilendirmeye başladığını söyledi. Sadece Kobanê'ye destek verilmesinin DAİŞ'e karşı verilen mücadelenin uzaması anlamına geldiğine dikkat çeken Kartal "Rojava'daki diğer kantonlar da siyasi ve askeri olarak güçlendirilmeli" çağrısı yaptı.

Kobanê'nin yanında yeni bir saldırının önüne geçilmesi için DAİŞ'in elindeki ağır silahları karşılayacak şekilde özellikle Cizîre Kantonu'nun askeri olarak desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal "Efrin Kantonu için ise şayet Türkiye koridor açmıyorsa havadan desteklenmeli. Bu şekilde kantonların güçlendirilmesiyle DAİŞ'in bölgeden çıkartılması hedeflenmeli" dedi.

'KOBANÊ SONRASI YENİ BİR POLİTİKA SERGİNLEMELİ'

Batılı ülkelerin eski politik tutumlarla bu sürece yanıt olmayacağına dikkat çeken Kartal "Avrupa ülkeleri Kürt sorununa ilişkin yüzyıldır yürüttüğü politika, özellikle de son 30 yılda PKK'ye karşı aldığı tutumlar ve eski tarzda yaklaşmalarla bu yeni sürece cevap olamaz. DAİŞ'e destek verdiği için ve Kobanê'deki soykırıma ve direnişe karşı duygusuz davranan, el altından da bu çetelere destek veren Türkiye'ye yoğun eleştiriler var" dedi.

Almanya Kobanê direnişi karşısındaki sessizliğine de atıfta bulunan Kartal bu konuda Berlin hükümetine şu çağrıyı yaptı: "Almanya hala sessiz, bu konuda net bir tavır sahibi değil. Almanya da artık sesini yükseltmeli ve Kobanê sonrası yeni bir politika sergilemeli. Almanya hem Rojava'ya ilişkin politikasını çok yüksek sesle ifade etmeli hem de Kürt sorunu ve PKK'ye ilişkin yürüttüğü politikasında da bir değişikliğe gitmeli."

"PKK'NİN BÖLGEDEKİ GÜCÜ GÖRÜLMELİ"

Geçtiğimiz hafta Alman dışişleri bakanı Steinmeir'in "PKK Türkiye'yi şiddetle tehdit ettiği müddetçe PKK'ye silah verilmesi söz konusu olmayacak" açıklamasına da yanıt veren Kartal şunları söyledi:

"PKK Türk devletinin şiddet ve baskı politikasına karşı silahlı mücadeleyi tercih etmek zorunda kaldı. Yaklaşık iki yıldır Başkan Apo'nun ısrarlı çabalarıyla yürüyen bir çözüm süreci var. Ayrıca Türkiye zorlayıcı olmadığı sürece Kürt tarafı çatışmadan yana olmayacaktır. PKK bölgede bütün halkaların özgürlük ve demokratik yaşamında etkili rol oynayan bir güç.

Türkiye ile yürütülen bir müzakere ve DAİŞ'e karşı verilen mücadele söz konusuyken PKK'ye verilecek silahlar Türkiye'ye karşı kullanılacak demek doğru değildir. Başta Almanya olmak üzere bütün Avrupa ülkeleri PKK'ye yönelik politikalarını değiştirmeli, PKK yasağı kalkmalı ve PKK terörist örgütler listesinden çıkarılmalı. Sadece Türkiye'de değil, Suriye, Irak ve bütün bölgede barış, demokrasi ve istikrarın sağlanması konusunda PKK'nin etkili bir aktör olarak görülmesi gerekiyor."

'ALMANYA KLASİK YAKLAŞIMINDAN VAZGEÇMELİ'

Avrupa ülkelerinin Almanya'nın artık PKK politikalarını terk etmesi gerektiğine vurgu yapan Kartal, bu konuda ilk adım atması gereken ülkenin Almanya olduğunu söyledi. Almanya'nın hem yoğun bir Kürt ve Türk nüfusun barındırdığını ve hem de Kürtlerle-Türklerle en fazla ilişkisi olan ülke olduğuna dikkat çeken Kartal son olarak Berlin hükümetine çağrısı şu şekilde:

"Gelinen aşamada Almanya klasik, tamamen Türk devletine endeksli politikasından çıkmalı. Almanya diyaloga yardımcı olacak, çözüm sürecine destekleyecek ve özellikle de bölgede DAİŞ'e karşı mücadeleyi güçlendirecek bir tutum içerisinde olmalı." / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2014, 16:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER