ABD güvenli bölgenin 'sınırlarını' açıkladı

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey: Bugün varılan mutabakatta güvenli bölge, Türkiye'nin şu an faaliyet gösterdiği yerlerin 30 kilometre derinliği olarak tanımlandı. Türkler, Suriye'nin kuzeydoğusundaki diğer yerler için Ruslar ve Suriyelilerle görüşüyor.

ABD güvenli bölgenin 'sınırlarını' açıkladı
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, bugün Ankara’da varılan mutabakatla Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda kurması planlanan güvenli bölgenin ayrıntılarını açıkladı. Jeffrey, güvenli bölgenin ‘Türkiye’nin şu an faaliyet gösterdiği yerlerde, 30 kilometre derinlikte kurulacağını söyledi. Jeffrey, ‘Ankara’nın diğer bölgeler için ‘Rusya ve Suriye ile kendi görüşmelerini yaptığını’ belirtti.


Ankara ziyaretinde Amerikan heyetine eşlik eden gazetecilere konuşan Jeffrey, ABD ile Türkiye’nin güvenli bölgeyi ‘Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki harekat sırasında girdiği yerler’ ve ‘bu bölgelerin 30 kilometre derinliği’ olarak tanımladığını açıkladı.

‘DİĞER BÖLGELERDE SÖZ RUSYA VE SURİYE’NİN’

ABD’li yetkili, “Şimdi Türkler, kuzeydoğunun diğer bölgeleri ve Fırat’ın batısındaki Menbic konusunda Ruslar ve Suriyelilerle kendi görüşmelerini yapıyorlar” dedi. Jeffrey, “Bu bölgeleri sonradan Türk kontrolündeki güvenli bölgeye katıp katmayacaklarını ayrıntılı olarak konuşmadık. Oralar şu an Türk kontrolündeki bölgeler değil” ifadelerini kullandı.

‘ATEŞKESLE KAOTİK DURUM KONTROL ALTINA ALINDI’

ABD’li yetkili, güvenli bölge kurulmasını kabul etmelerinin gerekçesini ise şu sözlerle anlattı: “YPG’nin o bölgelerde kalmak istediğine şüphe yok. Bizim değerlendirmemize göre, bu bölgelere tutunacak askeri yeterlilikleri yok ve dolayısıyla, bu kaotik durum üzerinde bir tür kontrol sağlamak için bir ateşkesin çok daha iyi olacağını düşündük.”

ÇAVUŞOĞLU: DİĞER BÖLGELERİ RUSYA’YLA GÖRÜŞECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da güvenli bölgenin büyüklüğüyle ilgili soruya yanıtında, bazı bölgelerin Suriye hükümetinin kontrolünde olduğuna dikkat çekmişti. Bu konuyu Rusya’la görüşeceklerini ifade eden Çavuşoğlu, şunları söylemişti:

“Münbiç ve diğer bazı bölgelerle ilgili Rusya’yla görüşeceğiz. Dün akşam Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ve Sayın Putin de, atacağımız adımları görüşmek üzere, bu bölgeler dahil Cumhurbaşkanımızı Soçi’ye davet etti. Ayın 22’sinde Rusya’yla bu konuları ele alacağız. Bizim amacımız 20 mil-32 kilometre derinlikte ve Irak sınırına kadar olanın teröristlerden temizlenmesidir.” 

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2019, 21:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER