ABD: Suriyeli Kürtlerin Esad'la görüşmesini anlarız

Suriyeli Kürtlerin Şam yönetimiyle müzakere için hazırlıklara başlaması konusunda ABD'den ilk açıklama geldi. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, "Dahadaki pragmatik gerçeği de anlıyoruz. O alandaki tüm aktörler birbiriyle konuşuyor. Bu, o bölgedeki hayatın bir gerçeği" dedi.

ABD: Suriyeli Kürtlerin Esad'la görüşmesini anlarız
Suriyeli Kürtlerin Beşar Esad yönetimiylegörüşmeler için bir müzakere heyeti oluşturuacağını açıklamasının ardından ABD’den de bir açıklama geldi. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Şam yönetimiyle işbirliği yapmasına yönelik bir soruya yanıtında, ‘Rojava’da ortaklık yaptıkları gruplarla iyi ve etkili bir iletişime sahip olduklarını’ belirtti.


‘PRAGMATİK GERÇEĞİ ANLIYORUZ’

Bu grupların kendilerine karşı şeffaf olduğunu söyleyen Vottel, “Biz SDG’yi rejimle ilişki kurma konusunda teşvik etmiyoruz. Tabii sahadaki pragmatik gerçeği de anlıyoruz. O alandaki tüm aktörler birbiriyle konuşuyor. Bu, o bölgedeki hayatın bir gerçeği” diye konuştu.

‘MENBİC’DE EĞİTİM BAŞLAYACAK’

Video konferans yöntemiyle bir basın toplantısı düzenleyen Vottel, Menbic konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Vottel, yol haritası kapsamında Türkiye ile ABD’nin cephe hattında yapacağı ortak devriyeler için verilecek eğitimlerin yakında başlayacağını açıkladı. Vottel, “Diplomatik yol haritasının bir parçası olarak, bu son derece karmaşık ortamda cephe hattının bazı parçalarında ortak devriye yapmak üzere gerekli eğitimler yakın zamanda başlayacak” dedi.

‘RUSYA İLE İLETİŞİM AÇIK’

Votel, Suriye’de kuvvetlerin güvenli bir şekilde ayrışması için Rusya ile kullandıkları iletişim kanalının açık olduğunu, bu kanal üzerindeki iletişimlerini de “profesyonel” bir askeri faaliyet olarak niteledi. Rusya ile ABD’nin askeri iş birliği yapmasının mevcut Ulusal Savunma Yetki Yasası kapsamında yasak olduğunu hatırlatan Votel, böyle bir ortak çalışma için Kongre’den yetkinin verilmesi gerektiğini ve kendisinin de Kongre’den bu yönde bir talepte bulunmadığını ifade etti. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2018, 11:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER