Ahmet Türk: Kürt halkını ve demokrasiye inananları denemek istiyorlar

HDP'nin kapatılması için iddianame hazırlanmasını değerlendiren Ahmet Türk, “Kürt halkını ve demokrasiye inananları denemek istiyorlar. Partilerin kapatılması önemlidir ama seçeneksiz değiliz” dedi.

Ahmet Türk: Kürt halkını ve demokrasiye inananları denemek istiyorlar

HDP, Mardin'de “Halkların İradesi İçin Adalet” forumu düzenledi. HDP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılmasının ele alındığı foruma HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, yerine kayyım atanan Mardin Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri katıldı.

Sputnik'ten Sertaç Kayar'ın haberine göre forumda konuşan Ahmet Türk, HDP’ye açılan kapatma davasına tepki gösterdi.

Türk, “Sadece Kürtlerin özgürlüğü için değil, bütün halkların özgürlüğü için bir mücadeleyi başlatan bir siyasi anlayışa sahibiz. Bugün de bunu hazmedemeyenler adeta Kürt siyasetini bitirmeye yönelik bir yaklaşımın içindedir” dedi.

HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gündemde olduğuna dikkat çeken Türk, “Hepiniz biliyorsunuz birçok milletvekili arkadaşımızın dokunulmazlıkları gündemde. En son da talimat üzerine partimizin kapatılmasıyla ilgili Yargıtay Başsavcısının başlattığı ve bugün Anayasa Mahkemesinde görüşülen bir dava ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

Adalet için çabaladıklarını söyleyen Türk şöyle devam etti:

“Ancak hepimiz biliyoruz ki bireylerin adalet istemesi yeterli değil. Toplumsal olarak örgütlenerek adalet için yola çıkmamız lazım. Hep birlikte adaleti sağlamak için yola çıkmak üzere bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Bizleri yok etmek isteyen, bitirmeye çalışan anlayışa karşı başta Kürt halkı olmak üzere demokrasiye inanan, vicdan sahibi olanlar bugün bu yürütülen siyasete karşı bir duruş göstermek zorunda. Bu duruş gösterildiği takdirde inanıyorum ki birçok şeyi değiştirebiliriz. Geleceğimizi ancak bu şekilde güvence altına alabiliriz. Eğer bütün bu usulsüzlüklere, hukuksuzluğa, Kürt halkına yöneltilen baskıya karşı direncimizi kaybedersek bunun faturası geleceğimiz için, çocuklarımız için çok ağır olacaktır.”

'BİRÇOK PARTİMİZ KAPANDI, YÜZDE 6.2’DEN YÜZDE 13’LERE KADAR ÇIKTI'

Geçmişte birçok partilerinin kapatıldığını hatırlatan Türk, “Geçmişten bugüne baktığımızda birçok siyasi partimiz kapandı, yüzde 6.2’den yüzde 13’lere kadar çıktı. Bu arada 7-8 tane partimiz kapatıldı ama Kürt halkı, demokrasiye inananlar, emekçiler sosyalistler, demokratlar gelecek için birlikte mücadele etmeyi esas aldılar. Ve bugün bir seçim olduğu takdirde yüzde 13’leri aşacak kadar büyüyen bir partiyiz” dedi.

“Kapatmaların hiçbir yararının olmadığını kendileri bilmesine rağmen bugün böyle bir siyaset izleniyor” diyen Ahmet Türk, “Kürt halkını ve demokrasiye inananları denemek istiyorlar. İşte bunun yanıtını demokrasiye inananlar olarak bizler verecektir. Partilerin kapatılması elbette bizler açısından önemlidir ama seçeneksiz değiliz, çaresiz değiliz, biz yaratıcıyız. Çünkü inanıyoruz, halkımızın mücadelesini veriyoruz, başaracağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

SANCAR: İDDİANAME YARGITAY'DA HAZIRLANMADI

Ahmet Türk'ün ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partileri hakkındaki iddianameyi eleştirdi.

Sancar, “Biz bu iddianamenin nerede hazırlandığının farkındayız. Bu iddianame Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı binasında hazırlanmadı, bu iddianame yetkin, adil hukukçular tarafından hazırlanmadı. İktidarın küçük ortağının genel merkezinde hazırlandı ve Saray'da son şeklini aldı, oradan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na havale edildi” dedi.

İddianamede delil olmadığı belirten Sancar, “Zaten iddianameyi okuduğunuzda saçmalıklarla, çelişkilerle dolu bir belge ile karşılaşırsınız. İçinde delil adına hiçbir şey yok. Konuşmalarımızı kes-yapıştır usulüyle yerleştirmişler ve buradan da bize suçlamalar yöneltiyorlar. Bu suçlamalara cevabımız zaten var. En güçlü cevabı da daha geçen gün Newroz meydanında milyonlar verdi. Siz ne yaparsanız yapın, hangi oyunları oynarsanız oynayın biz yolumuza devam edeceğiz. Bu mesajı halkımız güçlü bir şekilde verdi” şeklinde konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER