Ahmet Türk ve Sırrı Sakık, Gazeteduvar'a konuştu

HDP Danışma Kurulu’nda yer alan Ahmet Türk, "kendi adayımızı çıkaracağız" kararında Altılı Masa’nın HDP’ye karşı tutumunun etkili olduğunu söyledi. Eski HDP milletvekili Sırrı Sakık da, "Sonrası ikinci tur mu olur? Her zaman müzakereye açığız" dedi.

Ahmet Türk ve Sırrı Sakık, Gazeteduvar'a konuştu

Türk ve Sakık, Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın sorularını yanıtladı.

HDP’ye kapatma davası

Türk, bir partinin kapatılmasının o partiye önemli zararlar vereceğinin bir gerçek olduğunu, ancak HDP’nin kapatılmasının seçimde kazanacağı başarıyı etkilemeyeceğini ifade etti. Türk, şunları kaydetti:

“Parti kapatılırsa seçmenimiz nasıl davranacağını çok iyi bilir”

“Özgürlük ve demokrasi mücadelesi için her türlü bedeli ödeyen Kürt halkı ve dostları var. Partimizin seçmeni politik bir seçmendir. Parti kapatılsa da ismi de değişse seçmenimiz kararlıdır. Parti kapatılırsa seçmenimiz nasıl davranacağını, nasıl hareket edeceğini çok iyi bilir. Bu bakımdan seçim sonuçları açısından bizi çok fazla etkilemez. Bu konuda endişemiz yok.

“Partinin kapatılması Türkiye demokrasisine zarar verir ama bizim mücadelemizi etkilemez”

Kapatıldıkça büyüyen bir partiye dönüştük. Yüzde 5,2’den başladık, yüzde 13’e kadar çıktık. Yani partinin kapatılması Türkiye demokrasisine zarar verir ama bizim mücadelemizi etkilemez. Türkiye demokrasisi açısından ise büyük bir sıkıntı, halk iradesine ve seçimlere müdahale niteliği taşıyacak çok ağır bir karar olur kapatma. Bu nedenle partinin kapatılmaması gerekir.

“AK Parti iktidarı da HDP’nin kilit parti olduğunun farkında”

AK Parti iktidarı da HDP’nin kilit parti olduğunun farkında. HDP’nin gücünün farkında olduğu için, ‘acaba bu partiyi nasıl dağıtırız, gücünü nasıl eritiriz’ gibi bir hesabın içine giriyor. Bu hesap çok yanlış. Bu, Kürt seçmeni ve demokrasi güçlerini daha fazla öfkelendirir.”

Altılı Masa’ya eleştiriler

Türk, Altılı Masa’ya yönelik ise şu eleştirilerini sıraladı:

“'Demokrasiyi kalıcı hale getireceğiz' diyen bir masanın, demokrasi mücadelesi veren HDP ile görüşmekten kaçınması ve HDP’yi dışlaması toplumda büyük yarılmaya sebep olur. Bugün Altılı Masa’nın, muhalefet partilerinin bu işi HDP ile diyalog içinde yürütmeleri gerekirdi. Sorumluluk bizde değil onlarda. HDP ile diyalog kurmaktan çekinen bir anlayışla beraber yürümek kolay değil. Bu nedenle bu tutum sürdüğü müddetçe HDP kendi adayını çıkaracaktır, bu kaçınılmaz bir şeydir.

Biz de isterdik ki bu iktidarı, bu cumhurbaşkanını ilk turda gönderelim. Ama maalesef Altılı Masa’nın ikircikli tavırları, uzlaşmaz tutumu, HDP’ye uzak durmaları bizim gerçekleştirmek istediğimiz demokrasi bloku konusunda bir eksiklik ortaya çıkardı. Bu eksikliğin nedeni de Altılı Masa ve muhalefet partileridir. Gönül isterdi ki başından beri HDP ile bir diyalogla bu masanın etrafında ortak bir aday kararı çıksın. Ama tercih onların. HDP de bu durumda kendi adayını çıkaracak.

“Sadece belirlenen adayın temasa geçmesi yeterli olmaz; Kürt sorunu ile ilgili sözlerini söylemeleri lazım”

Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayı belirlendikten sonra, sadece bu adayın temasa geçmesi yeterli olmaz. Önemli olan masanın tavrı. Binlerce Kürt siyasetçi cezaevinde. Bu haksız tutukluluklar karşısında nasıl bir tavır ortaya koyacaklar? Anadilinde eğitimle ilgili sözleri ne? Hak ve özgürlükler konusunda bir açıklama, gelecekle ilgili bir proje yok. Kürt sorunu ile ilgili sözlerini söylemeleri lazım.

"Altılı Masa, Babacan'ın bu sözlerini bir manifestoya çevirsin bizim açımızdan sorun kalmaz"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın açıkladığı, ‘DEVA Partisi Temel Haklar Eylem Planı’ndaki Kürt sorunu ile ilgili maddeler, Altılı Masa için yol gösterici olabilir. Sayın Babacan’ın açıklamasında anadilinde eğitimden tutun eşit yurttaşlığa kadar birçok başlık vardı. Ben, onu küçük bir manifesto olarak kabul ediyorum. Altılı Masa, DEVA Partisi Genel Başkanı'nın bu sözlerini bir manifestoya çevirsin bizim açımızdan sorun kalmaz.

Babacan, merkez sağda bir siyasetçi olarak Kürt sorunu ile ilgili net bir proje ortaya koydu. Altılı Masa bu konuya dair hiçbir açıklama yapmadı. Babacan’ın söylediklerinin altına imza atsalar, Altılı Masa’nın manifestosu veya ortak kararı olarak ortaya koysalar bile bizim açımızdan yeterli olurdu. Maalesef ne Kılıçdaroğlu’ndan ne Akşener’den hiçbir açıklama gelmedi. DEVA Partisi Genel Başkanı’nın bu açıklamasını destekleyecek veya olur verecek bir tavır görmedik.”

Sakık: Her zaman müzakereye açığız

Sırrı Sakık da, cumhurbaşkanlığı seçimi için, “HDP’nin kendi adayını çıkarma kararı gecikmiş bir karar. Ekim ayındaki Danışma Kurulu toplantısında bu öneriyi ben dile getirdim. Adayımızın kadın olması gerektiğini de söylemiştim. Ortadoğu’da kadın mücadelesinin hayat bulduğu bir alanda Türkiye’de de bu süreci bir kadının yürütmesi gerektiğini düşünüyorum. Yakın bir tarihte HDP adayını belirler. Ondan sonrası ikinci tur mu olur? Biz her zaman her yerde müzakereye açığız” mesajını verdi.

Altılı Masa’ya, “DEVA Partisi’nin açıkladığı Temel Haklar Eylem Planı’da çok önemli tespitler var. Bu eylem planına sadık olsunlar. Hep beraber o belgenin etrafında toplanalım” diye seslenen Sakık, “O belgede temel sorunların çözümü ile ilgili çok önemli tespitler var. Eğer demokrat olacaklarsa, özgürlükleri hayata geçireceklerse amasız lakinsiz herkesin demokrasi saflarında olması lazım” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER