AK Parti Davutoğlu'na ders oldu, yapılanma değişecek

Eski Başbakan Davutoğlu’nun kuracağı yeni partinin tüzük ve programı ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. Yeni partide kadın ve gençlik kolları başkanlığı olmayacak, Davutoğlu’nun AK Parti’de maruz kaldığı durum dikkate alınarak eski genel başkanlara doğal delege sıfatı verilecek, 3 dönem kuralı uygulanacak. “AK Parti'ye karşı harekat yapılıyor” görüntüsü vermemek için milletvekili transferi düşünülmüyor ancak yeni oluşum, teşkilatlarda görev yapan çok sayıda kişinin kuruluş sürecinde istifa etmesini isteyecek.

AK Parti Davutoğlu'na ders oldu, yapılanma değişecek
AK Parti’den ihraç kararı sonrası istifa eden eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı yeni parti için geri sayım başladı. Yeni partinin haftalardır süren tüzük, program yazımı ve kurucular kurulu oluşumuyla ilgili birçok detay ortaya çıktı. Balgat’ta bir genel merkez kiralayan partinin aralık ayı başında tabelasını asması bekleniyor.


Edinilen bilgiye göre Kurucular Kurulu’nda 100’e yakın kişi olacak. Aleviler, Kürtler, Romanlar gibi toplumun farklı kesimlerini ve coğrafi dağılımı yansıtması beklenen Kurucular Kurulu’nda kadın ve genç dağılımına da özen gösterilecek. Belirlenen Kurucular Kurulu üyeleri, parti için resmi başvuru yapılmasından kısa bir süre önce toplanarak hazırlanan tüzük ve programa son şeklini verecek. Birkaç şirketin üzerinde çalıştığı parti ismi ve amblemiyle ilgili son kararın da Kurucular Kurulu toplantısında netleşmesi bekleniyor. Yeni oluşumda yer alan bir siyasetçi, “Kafalarda oluşmuş 5-10 isim var. Onlardan biri olacak. Ayrıca yapay değil, doğal ve sıcak bir amblem için çalışıyoruz” dedi.

BAŞVURU DOSYASINI TESLİM EDECEK EKİP DAHİ BELİRLENDİ

Yeni oluşum, İçişleri Bakanlığına yapılacak kuruluş başvurusunda sorun yaşanmaması için tüm hukuki prosedürü inceledi. Evrak eksiği nedeniyle ret olmaması için başvuru dosyası titizlikle hazırlanacak, “alındı belgesi” alınmadan kurumdan çıkılmayacak. Parti kuruluş dilekçesini verecek ekip ve bu ekibin başvuru günü hangi kata gidip, dosyayı kime teslim edeceğinin dahi planlandığı öğrenildi. Kuruluş başvurusunun yapıldığı gün Ankara’da bir otelde mütevazı bir kuruluş töreni yapılması planlanıyor. Parti kurucularının tanıtılacağı, amblemle ilgili görselin paylaşılacağı törende Davutoğlu’nun da partinin hedef ve politikalarını içeren bir konuşma yapması bekleniyor.

TEMAYÜL ÇUVALLARI AÇILMIYORDU

Davutoğlu oluşumu AK Parti’nin iç yapılanmasına dönük çok sayıda eleştiriyi dikkate alarak daha demokratik bir tüzük hazırlamak için çalışıyor, ancak geçmiş örneklere bakıldığında birçok demokratik tüzüğün zaman içinde değiştiğine dikkat çekiliyor. Bu nedenle uygulamanın önemli olduğu belirtiliyor. Parti ilke ve değerleri oturduktan sonra yetkilerin birinci kongreden sonra genel merkezden illere, ilçelere devredilebileceği ifade ediliyor. Ön seçimin her zaman demokratik bir yöntem olmadığı, iyi uygulanmadığında partinin azınlık grupların eline geçme tehlikesi yarattığı görüşü dile getirilirken AK Parti’yle simgelenen temayül yoklamasına sıcak bakılıyor. Ancak burada da AK Parti sürecinde temayül yoklamalarında çoğu zaman çuvalların bile açılmadığına dikkat çekilerek, “Esasında partiyi büyütecek, genel merkez ve başkanı rahatlatacak sistemler. Bu tür hatalara düşülmeyecek bir sistem kurulmalı” deniliyor.

YENİ PARTİ ORGANLARI: GMYK ve GMBD

Siyasi Partiler Kanununa göre partilerin genel merkezleri 60-80 kişilik MKYK-PM ve bu kurulların içinde seçilen daha az sayıda kişinin yer aldığı MYK-Başkanlık Divanı organlarından oluşuyor. Davutoğlu oluşumu CHP’nin kullandığı Parti Meclisi’nin en doğru tanımlama olduğunu düşünse de taklit olmaması ve başka yorumlara yol açmaması için 60 asıl, 40 yedek üyeden oluşan Genel Merkez Yönetim Kurulu (GMYK) ve Genel Merkez Başkanlık Divanı (GMBD) oluşturmayı planlıyor. Ancak bu konuda son kararı da Kurucular Kurulu üyeleri verecek.

KADIN VE GENÇLİK KOLLARI BAŞKANLIĞI OLMAYACAK

Parti tüzüğünde üçte bir oranında kadın ve gençlik kotasının uygulanması tartışılıyor. Ancak Genel Merkezde ayrı bir birim olarak kadın ve gençlik kolları başkanlığı oluşturulmayacak. Bunun yerine kadın ve gençlik kollarından sorumlu genel başkan yardımcısı ya da yardımcılıkları olacak. Gençlik ve kadın kolları il ve ilçelerde olacak. Bu karara gerekçe olarak AK Parti deneyimi örnek gösterildi, “Genel merkezdeki kadın ve gençlik kolları başkanları işe yaramadı, tersine imtiyazlı bir yapı oluşturdular. Hatta il-ilçe kadın kollarının zayıflamasına yol açtılar. Genel merkez politika üretme yeridir. Burada ayrı bir teşkilat kurulmasına gerek yok” denildi.

ESKİ GENEL BAŞKANLAR DOĞAL DELEGE OLACAK

AK Parti’de Genel Başkan, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, Merkez Disiplin Kurulu başkan ve üyeleri, üyeliği devam eden parti kurucuları ile partili bakan ve milletvekilleri büyük kongrenin tabii delegeleri oluyor. Ancak AK Parti’nin tüzüğünde eski genel başkanlar tabii delege olarak sayılmıyor. Davutoğlu da eski genel başkan olmasına karşın milletvekili olmadığı için kongrelerde delege olamadı. Davutoğlu’nun yeni kuracağı partinin tüzüğünde bu statüde olanların ve kurucuların doğal delege yapılması planlanıyor. Böylece partiye emeği geçenlerin onurlandırılması, parti hafızasının korunması hedefleniyor. AK Parti’de olduğu gibi 3 dönem kuralının Davutoğlu’nun kuracağı partide de uygulanması bekleniyor.

MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ OLACAK MI?

Yeni parti oluşumu milletvekili transferi yapmayacak, temasta olunan milletvekillerine “gelin” denilmeyecek. “AK Parti’ye karşı harekat yapıyorlar, AK Parti’nin içini boşaltıyorlar” propagandasına izin verilmeyecek. Ancak edinilen bilgiye göre AK Parti teşkilatlarında görev yapan çok sayıda kişiyle iletişim sürüyor. Bunların içinde yeni partide görev alacak bazı kişilerin partinin kuruluş sürecinde istifa etmesi istenecek. Yeni oluşum içinde yer alan bir siyasetçi, AK Parti’de son günlerde yaşanan istifaların yeni partilerle ilişkisi olup olmadığı sorusuna, “Olabilir” yanıtı verdi. AK Parti’nin CHP gibi kurultaylar partisi haline geldiğini söyleyen siyasetçi kongrenin geçen yıl yapıldığına dikkat çekti. 3-4 ayda tamamlanacak bir kongre sürecinin 1 yıla yayılmasının “1 yıl boyunca teşkilatların başında kongre kılıcıyla bekleyeceğiz” anlamı taşıdığını anlattı, “Bir parti sürekli kongreleri konuşuyorsa bilin ki o parti bitmiş demektir” dedi.

CUMHURBAŞKANI İKİ OLUŞUMA FARKLI BAKIYOR

Davutoğlu oluşumuna göre Cumhurbaşkanının Davutoğlu ile Babacan ekibine yaklaşımı farklı. Babacan dış kaynaklı, proje görülüyor, AK Parti içinden daha çok dışını etkileyeceği değerlendiriliyor. Davutoğlu ise daha doğal bulunup partinin çekirdek tabanını etkileyebileceği hesapları yapılıyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2019, 16:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER