AK Parti'nin aday anketinde sürpriz çıktı: 'Hiç bilinmeyen' isimler!

Belediye başkan adaylarını belirlemek için SMS'le anket yoluna giden AK Parti'de ilginç sonuçlara ulaşıldı. Birçok merkezde ismi çokça anılanlar yerine 'hiç bilinmeyen' isimler öne çıktı.

AK Parti'nin aday anketinde sürpriz çıktı: 'Hiç bilinmeyen' isimler!
AK Parti’nin SMS’le yaptığı belediye başkanlığı anketlerindeki bir çok merkezde genel merkezin ‘hiç bilmediği’ adayların isimleri çıktı! Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, 12 milyon SMS atılan ankette İstanbul için Binali Yıldırım’ın ismi öne çıktı. Yıldırım’ın başkanlık için pek istekli olmasa da “Erdoğan’ın vereceği karara uyacağı” öğrenildi.

Habere göre ilk defa yapılan SMS anketlerinden sürpriz sonuçların çıktı ve parti kurmayları, birçok yerde partinin gündemindeki isimlerle değil, bilinmeyen aday isimleri ile karşılaştı. AK Parti’nin, 12 milyon seçmene gönderdiği SMS mesajlarında hem mevcut belediye başkanlarından memnuniyet, hem de yeni isim önerileri sorulmuştu. Özellikle ‘tebdil-i kıyafetle’ yapılan çalışmalar ile SMS anketlerinden çıkan sonuçlar birbirini doğrular nitelikte çıktı. Haberde parti kurmaylarının, “Çok farklı ve sürpriz sonuçlar alınıyor. Mesela, bir ilçede seçmenler, hiç bilmediğimiz bir doktorun adını yazıp göndermiş. Orada çok seviliyormuş belli ki. Bu tip sonuçlar çıktığında, farklı yöntemlerle seçmenin nabzı tekrar ölçülüyor ve sonucu teyit ediyoruz” değerlendirmesi yaptığı da belirtildi.

ANKARA’DA ÖZHASEKİ, BABACAN VE TİRYAKİ 

İstanbul’da yapılan tüm anketlerde Binali Yıldırım’ın adının çıktığı, Süleyman Soylu’nun isminin hem İzmir’de hem de İstanbul’da verildiği, Ankara için atılan SMS mesajlarına ise Mehmet Özhaseki, Ali Babacan ve Veysel Tiryaki’nin isminin yazıldığı ifade edildi. TBMM Başkanı Yıldırım’ın, yakın çevresine, “İstanbul büyükşehir belediye başkan adaylığını istemediğini” söylediği, ancak son kertede Cumhurbaşkanı’nın vereceği karara uyacağını dile getirdiği belirtiliyor. Ayrıca, İstanbul’da 25 ilçe belediyesini elinde bulunduran AK Parti’nin, mevcut başkanlardan büyük bölümünü değiştireceği de konuşuluyor. AK Parti kurmayları, Kâğıthane, Ümraniye, Beykoz, Zeytinburnu, Güngören, Arnavutköy, Beyoğlu ve Bahçelievler belediye başkanlarının üç dönem kuralına takıldığını, ancak bazı isimlerle ilgili ‘istisna’ olabileceğini dile getiriyor.

EN FAZLA İKİ VEKİL ADAY GÖSTERİLECEK

AK Parti’nin Meclis’teki sandalye sayısı nedeniyle milletvekillerinden belediye başkan adayı gösterilmesi düşük ihtimal olarak değerlendiriliyor. TBMM’de 290 sandalyeye sahip AK Parti’nin, ikiden fazla milletvekilinin belediye başkanı olarak seçilmesi durumunda, komisyonlardaki çoğunluğunu kaybedeceği belirtiliyor. AK Parti kurmayları, bu riskin göze alınamayacağını, bu nedenle de milletvekillerinden en fazla iki ismin aday gösterilebileceğine dikkat çekiyor. Aday olmak için milletvekilliğinden istifa şartı bulunmuyor. Aday olan kişinin belediye başkanı seçilmesi durumunda ise milletvekilliği düşüyor.

KAMU GÖREVLİSİ KAPI KAPI DOLAŞIYOR!

Didem Özel Tümer’in Milliyet’te yayınlanan haberinde ise, AK Parti’de 5 Kasım’da başlayan aday adaylığı başvuru süreci devam ederken, Erdoğan başkanlığındaki Aday Tespit Komisyonu önceki akşam ilk toplantısını yaptığı ve yerel yönetimler teşkilattan gelen verileri değerlendirip adayları tespit edeceği belirtildi.

Haberde, Ankara, İstanbul, İzmir gibi kritik büyükşehirler için adayların rakiplerin kimi çıkaracağına göre belirleneceği belirtildi. Haberde adaylığı düşünen kamu görevlilerinin 1 Aralık’a kadar istifa etmesi gerektiği belirtilerek şu bilgiler aktarıldı:

Bir büyükşehir belediyesinin önemli bir ilçesinde adaylığı düşünen bir kamu görevlisi, şansının ne kadar olduğunu ölçmek için “istifa edeyim mi, etmeyeyim mi?” diye kapı kapı geziyordu örneğin.

Aday adaylığı başvuru sürecini 1 Ekim’de başlatan CHP, 26 Ekim’de tamamladı. MHP’de il ve ilçe belediye başkanları ön başvurularını yapmaya başladı, aday olacaklar 15 Kasım’a kadar istifa edecek. MHP’de sürecin 23-25 Kasım’da Antalya’da yapılacak kampın ardından hızlanacağı belirtiliyor.

AK Parti ise adaylık başvurularını almaya 5 Kasım’da başladı, 12 Kasım’a kadar sürdürecek. İl genel ve belediye meclis üyelikleri için 3 Aralık’a kadar başvuru yapılabilecek. Temayül yoklamasının da 18 Kasım’da bir gün içinde bitirilmesi öngörülüyor. AK Parti’deki bir başka kritik aşama ise salı gecesi başlatıldı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Aday Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı.

Erdoğan dışında komisyonda Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Genel Sekreter Fatih Şahin, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik yer alıyor. Üç sacayağından yani yerel yönetim, teşkilat ve seçim işlerinden ayrı ayrı gelen verilerin değerlendirileceği bir mecra oluşturuldu. Salı akşamı saat 18.30’da başlayan ilk toplantı gece 01.00’e kadar sürdü. Bundan sonra da toplantılar devam edecek.

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2018, 20:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER