AKP: CHP süreci sabote etti; biz çalışmalarımızı sürdüreceğiz

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üçüncü toplantısında dağıldı. CHP’li üyeler ‘komisyonun görevi’ bölümüne “parlamenter sistem” vurgusunun eklenmesini isteyince, tartışma yaşandı ve komisyon dağıtıldı.

AKP: CHP süreci sabote etti; biz çalışmalarımızı sürdüreceğiz

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üçüncü toplantısında dağıldı. CHP’li üyeler ‘komisyonun görevi’ bölümüne “parlamenter sistem” vurgusunun eklenmesini isteyince, tartışma yaşandı ve komisyon dağıtıldı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise CHP’yi suçladı ve “Süreç CHP tarafından sabote edilmiştir” dedi. Çelik, diğer iki parti ile çalışmalara devam edebileceklerini söyledi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Anayasa komisyonunun dağılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çelik, “Millet adına yürütülen bir süreç yine bir kere daha CHP tarafından sabote edilmiştir,” dedi ve “AK Parti’nin yeni anayasa yapma iradesi güçlüdür. Biz çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz,” diye konuştu.

Çelik, HDP ve MHP ile çalışmalara devam edebileceklerini söyledi.

Ömer Çelik’in açıklamaları şu şekilde:

“CHP tarafından sabote edildi”

“Daha komisyonun ilk toplantısında 2 şey gündeme getirildi. Bir tanesi CHP tarafından bu komisyonun adı Anayasa Uzlaşma Komisyonu olmasın. Onun yerine ‘darbe hukukundan arınma komisyonu’ olsun diye. Türkiye’nin rejim değişikliği ile bir derdi yok diye sürekli söyledik. Yani darbe hukukunun temizlenmesi konusunda zaten bir hazırlığımız var. bununla ilgili bir çalışma yürüteceğiz. Darbe hukukunu buna öncelemeniz doğru olmaz.

“Bu Meclis’in yeni Anayasa yapamayacağı ancak anayasayı yenileyebileceği şeklindeki bir şey, Meclis’in kurucu irade vasfına saldırıdır. TBMM’nin isterse son günü olsun, istediği anda yeni irade yapma yetkisine hakkına sahiptir.

“Millet adına yürütülen bir süreç yine bir kere daha CHP tarafından sabote edilmiştir. Gerekçeleri nedir biraz evvel diyorlar ki Başkanlık sistemi tartışılamaz. Başkanlık sistemi tartışıldığı andan itibaren biz bu masada oturmayız. Düşünebiliyor musunuz adı siyasi parti, meşru bir sistemi tartışmaktan bile kaçıyor.

“Başkanlık sistemi de parlamenter sistem kadar meşrudur”

“Parlamenter sistem ne kadar meşruysa, Başkanlık sistemi de o kadar meşrudur. Biz dedik ki gelin bunu tartışalım bunu da şöyle yürütelim; Acaba kimin önerisi daha çok kuvvetler ayrılığı sistemini güçlendirecek şekilde halkın önüne çıkacak? Kim bu ülkede daha çok özgürlükçü devlet toplum ilişkisini toplumun önüne koyacak?…diye buyurun tartışalım dedik. bu tartışmanın sonunda acaba CHP’nin mi, Ak Parti’nin getireceği Başkanlık sistemi mi daha özgürlükçü olacak?

“Bu açık bir şekilde toplumun önüne konulacaktı. Tartışmaktan bile kaçan bir parti karşısındakini ikna etmeye gücü yetmeyen bir parti, çağdaş normlarda bir Anayasal sistemi savunmayan bir parti, şimdi ‘Başkanlık sistemi, Anayasa komisyon masasına getirildiği için ben masadan kalkıyorum’ diyor.

“Bu siyasetin doğasına aykırı bir tutumdur. Ak Parti bugün milletin yüzde 50’sine yakının oyunu almış bir partidir. Meşru bir sistemi gündeme getirmektedir. Ben bunu tartıştırma demek, CHP’nin hala tek parti zihniyeti içerisinde son kararı kendisinin verdiğini zannetmesidir.

“Ak Parti’nin hangi teklifi getireceğine, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda neyin tartışılacağına kendileri karar vermek istiyorlar. Bununla bir kez daha milletin faydasına olacak bir tartışma CHP tarafından sabote edilmiştir. Ben masada olmayacağım hiçbir şeyi konuşturmayacağım demek usulde aranması gereken mutabakatı, esasa taşımak zaten otoriter bir tavırdır.

“Esasta mutabakat 6 aylık süre içerisinde aranacak. Onun için herkes maddelerini getirecek. Usulde arayacağım mutabakatın bugün esaslarının da bir arada olmasını istiyorum. O zaman kimseye tartışma alanı bırakmıyorsunuz ki. Sistemin ne olacağına, neyin nasıl yönetileceğine siz karar veriyorsunuz. Bu kötü siyasi bir alışkanlık.”

“MHP ve HDP’yle çalışmaları yürütmeye hazırız”

“MHP ve HDP’yle çalışmaları yürütmeye hazırız. Anayasa komisyonundaki diğer partiler çalışmaya devam etmek istiyorsa hazırız.”

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2016, 17:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER