Aktaş: Dersim soykırımını araştırmak hükümetin gündeminde mi?

HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Dersim soykırımının her yönüyle araştırılarak, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve mağduriyetlerin giderilmesi konusunun hükümetin gündeminde olup olmadığını sordu.

Aktaş: Dersim soykırımını araştırmak hükümetin gündeminde mi?
HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Dersim soykırımının her yönüyle araştırılarak, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve mağduriyetlerin giderilmesi konusunun hükümetin gündeminde olup olmadığını sordu.


HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, Dersim Soykırımı’nın her yönüyle araştırılarak, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve mağduriyetlerin giderilmesi konusunun hükümetin gündeminde olup olmadığını sordu.

Aktaş, 2011 yılında dönemin başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konu ile ilgili yaşanan vahameti dile getirdiği ve “özür dilediğini” hatırlattı ancak özürden sonra olayın araştırılması ve hakikatlerin açığa çıkarılması yönündeki beklentilerin karşılanmadığını belirtti.

Aktaş’ın soru önergesinde şu sorular yer aldı:

“-1938 yılında Dersim'de yaşanan olaylar ve sonuçları ile ilgili devlet arşivlerinde tutulan belgeleri kamuoyuyla ve bilim adamlarıyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

-Dersim bölgesi ile ilgili Cumhuriyet döneminde hazırlanan rapor ve planlarla ne amaçlanmıştır? Bu planlarda dersim bölgesi ile ilgili nelerin yapılması gerektiğine değinilmiştir?

-2011 yılında dönemin Başbakanı tarafından yaşanan acı olaylar nedeniyle özür dilenmesine rağmen; bölgede yaşanan gerçeklerin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması yönünde bir çalışmanın yapılmamasının nedeni nedir?

-1938’de olayların sorumlusu suçlaması ile yakalanan Seyit Rıza’nın 75 yaşında, oğlu Hüseyin’in ise 16 yaşında olması nedeniyle hukuken idam edilemedikleri; ancak hukuksuz bir şekilde yaşları idama uygun hale getirilerek idam edildikleri bilgisi doğru mudur?

-1938 Dersim olayları sırasında zehirli gazların kullanıldığı bilgisi doğru mudur? Doğru ise ne tür gazlar kullanılmıştır?

-1938 olaylarında öldürülen insan sayısı, kadın ve çocuk sayıları ile yerlerinden başka yerlere sürülen insan sayısı kaç kişidir? Hangi illere kaçar kişi gönderilmiştir?

-Ailesi öldürülen kaç çocuk evlatlık olarak verilmiştir? Bu çocukların akıbetleri ne olmuştur?

-1936 yılına kadar kayıtlarda Dersim olarak bilinen vilayetin ismi 1936’da Tunceli olarak değiştirilmiş ancak yöre insanı halen yaygın olarak Dersim ismini kullanmaktadır. Dersim isminin tekrar iade edilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

-1938 Dersim olaylarının her yönüyle araştırılarak hakikatlerin ortaya çıkarılması ve sorumlularının belirlenerek mağdur olanların mağduriyetlerini onarıcı bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?"

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2014, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER