Aslı Baykal: Kürtlerin oyunu alamayan seçimi kazanamaz

Son dönemde Kürtçe'yle ilgili paylaşımlarıyla gündeme gelen Aslı Baykal, "Kürtlerin oyunu alamayanın seçim kazanamayacağı bir aritmetik kompozisyondayız" dedi.

Aslı Baykal: Kürtlerin oyunu alamayan seçimi kazanamaz

CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal’ın geçtiğimiz günlerde Kürtlerle ilgili kullandığı ifadeler ve attığı Kürtçe paylaşımlar sosyal medyada dikkat çekti. Baykal’ın bu tweetleriyle yeni bir partiye katılmak veya önümüzdeki seçimler öncesi Kürtlere yakınlaşmak istediği şeklinde yorumlanmıştı. Baykal, söz konusu bu paylaşımları için, "Güncel siyasetle ilgili bir mesaj değil" ifadelerini kullandı.

'KÜRTÇE BİLMEYEN SİYASETÇİ...'

Baykal, Kürdistan 24'ün “Kürtlere yönelik bu yaklaşımınız seçim öncesi bir mesaj mı yoksa tamamen şahsi bir karar mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Net ifade edeyim. Siyaset içinde bir parti için oy talep eden birisi olmadığımdan, güncel siyasetle ilgili bir mesaj değil. Ancak büyük harfle, siyasetten bahsedeceksek çok da siyasi bir mesaj. Kürtçe'nin bu ülkenin bir değeri ve bu kimliği ile bir milli güç unsuru olduğunu vurgulamak, hele ki içinde bulunduğumuz zaman diliminde çok önemli.”

Baykal şöyle devam etti: "Kürtçe bilmeyen bir siyasetçinin milyonlarca seçmenin gönlüne dokunabilmesi mümkün değil. Bugün ben başladım, yarın bütün siyasetçilerin Kürtçe öğreneceklerine eminim” dedi.

'ANADİL EĞİTİMİNDEN YANAYIM'

'Attığınız Kürtçe tweetlerden henüz birkaç gün önce DEVA Partisi’nin anadilde eğitimle ilgili açıklamalarını sert bir dille eleştirdiniz. Söylemleriniz çelişmiyor mu?'sorusuna ise Baykal şu yanıtı verdi:  “Hiç çelişmiyor. Ben Kürtçe'nin serbestisinden yanayım. Anadil eğitiminden yanayım. Anadilde eğitim ise başka bir konu. Devletin resmi dili ile anadil serbestisini karıştırmak ve çift dilli eğitimi gündeme getirmek özgürlüklerin konuşulmasının önüne bir set çeker. Kürtçenin serbestçe konuşulduğu, Kürtçe eğitiminin serbest olduğu bir zeminde anadilde eğitim konusu tali bir konudur."

ALTILI MASA'YA KÜRTÇE ELEŞTİRİSİ

Aslı Baykal ayrıca, Altılı Masa’nın ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde Kürtçeye ve Kürt sorununa yer vermemesine değinerek, “Türkiye’de Kürtler yokmuş gibi davranılarak oluşturulan politikaların Türkiye’ye de Türk milliyetçilerine de faydası yoktur. Ben Atılı Masa’nın bu yok sayma siyasetine karşı Türkiye’nin geleceğinin Kürtlere bağlı olduğunu ve Kürtlerin ulus-devleti ve eşit vatandaşlığı tam olarak içselleştirmeleriyle yükseleceğini düşünüyorum. Yani Türkiye’nin geleceği Kürtlerdedir de” dedi.

'KÜRTLERİN OYUNU ALAMAYAN SEÇİMİ KAZANAMAZ'

Baykal yaptığı, 'Türkiye’nin geleceği bu seçimde Diyarbakır’da inşa edilecek. Diyarbakır, geleceğimizin rotasını çizecek' paylaşımı hakkında ise, "Diyarbakır çok sembolik bir şehir. Önümüzdeki seçimin kazananının belirlenmesinde Kürt seçmenin büyük bir inisiyatifi olacak. Hatta deyim yerindeyse Kürtlerin de desteğini alanın seçilebileceği bir seçim. Kürtlerin oyunu alamayanın seçim kazanamayacağı bir aritmetik kompozisyondayız. Diyarbakır da bu düğümün demografik olarak çözüleceği şehir" ifadelerini kullandı.

ASLI BAYKAL KİMDİR?

Biyokimya uzmanı olan 1965 doğumlu Aslı Baykal, Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kızıdır. Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Ankara Numune Hastanesi'nde görev aldı.

Aslı Baykal, 31 Ekim 2022’de, CHP’den istifa ettiğini duyurmuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER