AYM'deki karşı oyda 'devlete sadakat' gerekçesi

Anayasa Mahkemesi, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza atan akademisyenlerin cezalandırılmasında hak ihali gördüğü kararın gerekçesini açıkladı. Gerekçedeki karşı oy yazısında, “Devlete sadakat ilkesiyle bağdaşmayacak sıfat ve isnatların ifade hürriyeti ile karşılanması mümkün değildir" denildi.

AYM'deki karşı oyda 'devlete sadakat' gerekçesi
Anayasa Mahkemesi (AYM), Barış Akademisyenleri’nin ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi üzerine aldığı karara ilişkin tepkilere yanıt verdiği açıklamasında, kararın gerekçesine de yer verdi. Yüksek Mahkeme’nin ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atan akademisyenlerin cezalandırılmasında hak ihlali gördüğü kararın gerekçesi, 1 sayfalık karşı oy ile birlikte 40 sayfadan oluşuyor.

Sekiz üyenin karşı oy kullandığı kararda Serdar Özgüldür, Burhan Üstün, Muammer Topal, Rıdvan Güleç’ün aralarında bulunduğu dört üye karşı oy yazısı yazdı. Öğretim üyelerinin bir kamu görevi olması dolayısıyla “Devlete Sadakat” borcu olduğuna dikkat çekilen karşı oy yazısında “Devlete sadakat ilkesiyle bağdaşmayacak sıfat ve isnatların ifade hürriyeti ile karşılanması mümkün değildir. Genel olarak çalışanların ve kamu görevlilerinin işverenlerine ve Devlete olan sadakat borçlarının ihlal edildiği durumlarda, AİHM ifade özgürlüğüne yapılan müdahaleleri gerekli ve orantılı bulmaktadır” denildi.

Kararda karşı oy kullanan Kadir Özkaya, Recai Akyel, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş’in karşı oya ilgili gerekçe yazmaması dikkat çekti.

Yüksek Mahkeme’deki oylamada eşitlik çıkması üzerine, Başkan Zühtü Arslan’ın ihlal yönündeki oyuyla ihlal kararına varılmıştı. (DUVAR)

KARARIN GEREKÇESİ

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2019, 17:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER