Çavuşoğlu: S-400'lerin Ukrayna'ya verilmesi söz konusu değil

Katar'da enerji konferansına katılan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, S-400'lerle ilgili soruya, "Ukrayna'ya verilmesi söz konusu değil. NATO müttefiklerimizi ikna etmeyi mi bekleyeceğiz?" yanıtı verdi.

Çavuşoğlu: S-400'lerin Ukrayna'ya verilmesi söz konusu değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar'ın başkenti Doha'da bugün düzenlenen enerji konferansına katıldı. Çavuşoğlu, konferanstaki mülakatta moderatörlerin S-400'lerle ilgili sorusuna "ABD, Fransa'dan alamıyoruz. Yıllarca oturup bekleyecek miyiz? NATO müttefiklerimizi ikna etmeyi mi bekleyeceğiz?" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, "S-400'lerin Ukrayna'ya verilmesi söz konusu değil. İlk tercihim müttefiklerden almak olur ama bana satmıyorlarsa ben, alternatiflere bakarım. İhtiyaçlarımı herhangi bir kaynaktan temin etmek durumundayım. İlk tercihim müttefiklerdir ama onlar Türkiye'ye satmak istemiyorsa ben ne yapacağım o zaman. Benim önceliklerim var" diye konuştu.

'RUS OLİGARKLAR' SORUSU GERİLİM YARATTI

Rus milyarderlerin Türkiye'ye gelmesine yönelik soruya ise Çavuşoğlu, "Biz bu krizlerin başından beri söyledik, mülteci krizi devam edecek. İnsanların sayısı artacak demiştik. Zaten savaştan önce de artmıştı. Siz mülteci krizinden bahsettiniz ama şu an sorunuza cevap verme fırsatı vermiyorsunuz. Biz yasal olmayan bir şeye asla izin vermeyiz" yanıtını verdi. 

Sorunun yeniden yöneltilmesi üzerine moderatörle gerilim yaşayan Çavuşoğlu, "Ben sizin sorunuza cevap verdim, hiçbir yasadışı faaliyete izin vermeyeceğiz dedim, çok açık ve net bir cevap. Eğer Rus oligarklar benim ülkemi ziyaret ederlerse ben prensip olarak yaptırımlara katılmadığım için, o yüzden bir Rus vatandaşı gelebilir. Şu anda da Rus turistler geliyor. Yasalsa istediklerini yapabilirler, uluslararası hukuka aykırı ise o zaman iş başka" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE ÇOK SAĞLAM BİR NATO MÜTTEFİKİ'

Çavuşoğlu, Ukrayna krizinde NATO'nun misyonu ve Türkiye'nin tutumuyla ilgili de şunları söyledi: "Türkiye'nin NATO'ya katkılarını keşke daha önce inceleyip gelseydiniz, biz en üst düzeyde ilerliyoruz. NATO bütçesine en fazla katkıda bulunan 8 ülkeden biriyiz. Müttefikler arasında tabii ki farklılıklar var. NATO'nun Rusya'nın mektubuna vereceği cevapla ilgili, Baltık ülkelerinde, diğer ülkelerde tabii ki farklılıklar var ama Türkiye çok sağlam bir NATO müttefikidir. Diğer NATO üyelerinden yüzde 90 daha fazla katkıda bulunan bir ülkeyiz biz. Şu anda biraz daha fazla birlik var, bunun görüyoruz. Son zirve bu dayanışmayı gösterdi."  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER