Çavuşoğlu'ndan yaptırımlar öncesi AB ile kritik görüşme

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini ile telefonda görüştü. İkili, AB'nin Türkiye'ye karşı bugün açıklaması beklenen yaptırımlar öncesinde, Doğu Akdeniz'de sondaj gerilimini konuştu.

Çavuşoğlu'ndan yaptırımlar öncesi AB ile kritik görüşme
Avrupa Birliği’nin (AB) Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye yönelik bugün bir dizi yaptırım kararını açıklaması beklenirken, kritik bir temas gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini ile telefonda görüşerek Doğu Akdeniz’de sondaj gerilimini masaya yatırdı.


Avrupa Birliği’nin (AB), Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye uygulamayı planladığı olası yaptırımları bugün açıklaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta basına sızdırılan cezai adımlar, bugün Brüksel’de düzenlenecek olan Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısında ele alınacak.

BRÜKSEL’İN AÇIKLAMASI BEKLENEN YAPTIRIMLAR NE?

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de üyesi olduğu AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetlerini ‘yasa dışı’ görüyor, Türkiye’yi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmekle suçluyor ve bu nedenle Türkiye’ye karşı yaptırım uygulamayı planlıyor. Geçtiğimiz hafta Reuters ajansına sızdırılan bilgiye göre, şu an için bu kapsamda üç parçalı bir plan görüşülüyor. Buna göre AB, Ankara ile üst düzey görüşmeleri ve Kapsamlı Havacılık Anlaşması’na ilişkin müzakereleri askıya almayı, Türkiye’ye birliğe katılım sürecinde verilen mali yardımı da 2020’de kesmeyi planlıyor. Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilen fonların gözden geçirilmesinin istendiği de belirtiliyor.

Nihai kararın bugün, AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından açıklanması bekleniyor. Türkiye ise Kıbrıs Türklerinin doğal kaynaklarla ilgili haklarını savunduğu vurgusuyla sondajdan geri adım atmayı reddediyor. 

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2019, 13:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER