CHP İzmir İl Kongresi'nde kavga çıktı

CHP Kırşehir kongresinde yaşanan kavganın ardından, İzmir il kongresinde de kavga çıktı. Kavga nedeniyle, kongreye 15 dakika ara verdi. Aranın sonrasında kongre devam etti.

CHP İzmir İl Kongresi'nde kavga çıktı
CHP İzmir İl Kongersi’nde başkan adaylarından Utku Gümrükçü kürsüye çıktığı sırada, “Kerbela şehitlerinden özür dile” pankartı taşıyan bir CHP’li tarafından protesto edildi. Pankart taşıyan kişinin engellenmeye çalışılması üzerine, Gümrükçü’yü ile diğer aday Deniz Yücel’i destekleyen arasında kavga çıktı. Yumruklu kavga nedeniyle kongreye ara verildi.


Pankart açan kişinin CHP milletvekili Tacettin Bayır’a vurmaya çalıştığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, “Alevi-Sünni çatışmasına yol açacak ve mezhepsel bir konuyu buraya dahil edecek hiçbir şeye izin vermemek lazım. Tacettin beye vurmaya çalışınca o zaman kıyameti kopardım zaten” dedi.

CHP İzmir İl Kongresi, Celal Atik Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı. Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel, İl Başkanlığına  aday oldu. Kongrenin açılışını önce aday olup sonra yeterli delege desteğini alamadığı gerekçesiyle adaylıktan çekilen CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven yaptı. Güven’in divan başkanlığı için önerdiği CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, oy birliğiyle göreve seçildi.

TEKİN: TÜRKİYE SORUNLAR YUMAĞI HALİNE GELDİ

CHP’nin, 3-4 Şubat günlerinde kurultay yapacağını belirten Bingöl, “Son derece anlamlı bir görevin eşiğindeyiz. Özgürlükleri yok sayan, demokrasiyi rafa kaldıran anlayışı yerle bir etmek adına, demokrasiyi Türkiye’de yeniden tüm kurullarıyla işletmek adına büyük kurultay gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin buna çok ama çok ihtiyacı var. 16 yıllık AKP iktidarında Türkiye sorunlar yumağı haline geldi” dedi.

Tarafsız bir cumhurbaşkanı seçilmesi gerektiğini söyleyen Bingöl, “Güçlü bir parlamenter düzeni getirmemiz için tarafsız bir cumhurbaşkanını seçtirmek durumundayız. Partimizde uzlaşmayı, birlikte hareket etme anlayışını mutlaka harekete geçirmek durumundayız. Geçmişte fikir ayrılıklarımız olabilir. Bundan sonra kol kola girerek birlik ruhunu hayata geçirmek zorundayız” diye konuştu.

BAŞKAN ADAYLARI SALONA PEŞ PEŞE GİRDİ

Salona ilk olarak kongrenin başkan adaylarından Deniz Yücel girdi. Yücel ile salona giren destekçileri de “İşte örgüt işte başkan” sloganı attı. Yücel’in salondakilere selam verip, Başkan Kocaoğlu ile selamlaştığı sırada da “İzmir Azizdir, Aziz kalacak” sloganı atıldı.

Deniz Yücel’den sonra salona giren Utku Gümrükçü de eski il başkanlarından Bedri Sertel ve Bayraklı Belediyle Başkanı Hasan Karabağ ile birlikte yürüdü. Salondakileri selamladığı sırada Utku Gümrükçü taraftarları da “Örgütün adayı Utku Gümrükçü” ve “Dik dur eğilme örgüt seninle” sloganları attı.

SERTEL: SİYASETTE TORPİL OLMAZ

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, ön seçim istediğini belirterek, “Siyasette torpil olmaz. Gelin bütün belediye başkanlarımızı başta büyükşehir olmak üzere örgütün üyeleri, ilçe başkanları, milletvekilleriyle birlikte seçelim. İzmir’de yüzde 80 alan bir CHP’yi yaratalım” dedi.

Kongreye misafir olarak gelen DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, belediye başkanlarının görevden alınmasına tepki göstererek “2019 yılında yapılması muhtemel seçimler için siyasal iktidara karşı toplumsal muhalefetin içinde yan yana olmaktan başka çaremiz yok. Eğer bu topraklarda eşitlik, özgürlük, adalet istiyorsak omuz omuza birlikte olmalıyız” diye konuştu.

AKSÜNGER: BİRBİRİMİZLE UĞRAŞMAYACAĞIZ

Kongrede konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise “Türkiye’de ‘tek adam’a karşı her şeyi yapacağız. CHP’de de ‘tek adam’ olmayacak. İzmir’de de ‘tek adam’ olmayacak. Yeni dönemde yeni üyelik sistemi ve pek çok konuda çalışmalarımız olacak. Belediye başkanlarımızla ilgili yerel yönetimler performans değerleme sistemine geçeceğiz. Birbirimizle uğraşmayacağız” dedi.

YÜCEL: GENÇ, DİNAMİK KADROLARA İHTİYAÇ VAR

Daha sonra CHP İzmir İl Başkanlığı’na aday olan Utku Gümrükçü ve Deniz Yücel, yeterli imzayı toplayarak, listelerini divana verdi.

Deniz Yücel, kongrede yaptığı konuşmada “ekipçi, grupçu, adamcı siyaset” yapmayacağını ve parti örgütünü kucaklayacağını belirtti. Genç kadrolara ihtiyaç olduğunu söyleyen Yücel, “Foça’da 25 yaşında bir ilçe başkanımız var. Urla’da 36 yaşında bir ilçe başkanımız var. Selçuk’ta 27 yaşında kadın bir ilçe başkanımız var. Gurur duyuyorum. Bu tablo bana cesaret verdi. Atatürk, Cumhuriyeti kurduğunda 41 yaşındaydı. Ben de 40 yaşındayım. Aday olmam yönünde gelen talepler doğrultusunda aday oldum” şeklinde konuştu.

SALONDA YUMRUKLU KAVGA

Utku Gümrükçü’nün konuşma yapmak için kürsüye çıkmasından kısa süre sonra bir partili, kürsüye yönelerek, konuşmayı protesto etmeye çalıştı. Partilinin elinde pankart taşıdığı görülürken, pankartın üzerinde ise “Kerbela şehitlerinden özür dile” yazdığı öğrenildi.

Partiliye, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger müdahale edince salon bir anda karıştı. İki adayın tarafları birbirinin üzerine yürürken, bazıları arasında yumruklu kavga çıktı. Taraflar, güçlükle sakinleştirildi.

Olayların yatışmaması üzerine, kongreye 15 dakika ara verilirken, partililerin sakinleşmemesi halinde kongreyi iptal edileceği açıklandı.

GÜMRÜKÇÜ: PARTİM İÇİN ÜZÜLDÜM

Kongre salonundaki gerginliğin ardından verilen arada kürsüye çıkan Utku Gümrükçü, gerginliğin şahsına değil; partiye yönelik olduğunu öne sürdü.

“Deniz Yücel benim kardeşim” diyen Gümrükçü, “Az önce yapılan olaylar, bana değil; partiye yönelik. Bu saldırıyı yapan kişi de 2015 seçimlerinde CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in milletvekilliğinin düşürülmesi için onu şikayet eden kişidir” diye konuştu.

Yaşananlar nedeniyle partisi için üzüldüğünü söyleyen Gümrükçü, şöyle devam etti:

“Biz büyük bir aileyiz. Birbirimizi seveceğiz, saygı göstereceğiz. El ele tutuşup, AKP faşizmine karşı mücadele edeceğiz. Parti içinde barış, parti dışında yarış. Türkiye önemli süreçten geçiyor. Partim için üzüldüm. Burası İzmir, demokrasinin beşiği, insan haklarının özgürlüklerin bir arada yaşama kültürünün gelişmiş olduğu bir kent. 2019’da Türkiye’de hürriyet mi, dikta mı olacak; onun oylaması var. Bu süreçte birbirimize daha sıkı sarılmalı, saygı göstermeyi öğrenmeliyiz.”

AKSÜNGER: VEKİLİMİZE VURMAYA ÇALIŞTI

Gazete Yenigün’e açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, pankart açan kişinin CHP milletvekili Tacettin Bayır’a vurmaya çalıştığını söyledi.

“Bu adam delege olmadığı halde nasıl gelmiş bunun araştırılması gerekiyor” diyen Aksünger, “Alevi-Sünni çatışmasına yol açacak ve mezhepsel bir konuyu buraya dahil edecek hiçbir şeye izin vermemek lazım. Tacettin beye vurmaya çalışınca o zaman kıyameti kopardım zaten. Hem pankarta hem de Tacettin beye karşı yapılan ahlaksızca şeye tepkisiz kalınmaz. Bana kimse saldırmadı. Yaşananlar üzüntü verici. Bu işin altında olanlar disiplin kuruluna sevk edilecektir kimsenin şüphesi olmasın” dedi. (İZMİR/DHA)

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2018, 20:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER