CHP'de adaylık sürecine nokta konuluyor

CHP PM aday belirleme sürecinde son toplantıya hazırlanıyor. Geri çekilen, reddedilen adaylar nedeniyle gergin geçen son PM'nin gölgesinde yapılacak toplantıda Kadıköy oylamasının yenilenmesi gündemde. Şişli, Maltepe adaylarının tartışma yaratması beklenen PM'ye muhalefetin bağımsız çatı adayda uzlaştığı Şanlıurfa için aday gösterilmeyeceği belirtiliyor.

CHP'de adaylık sürecine nokta konuluyor
CHP, 31 Mart yerel seçimlerinde göstereceği belediye başkan adaylarını belirleyeceği son Parti Meclisi (PM) toplantısına hazırlanıyor. Kadıköy, Silivri, Bodrum ve Maltepe adaylarıyla ilgili tartışmaların damga vurması beklenen 2 Şubat’taki toplantıda belirlenemeyen adaylar için de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yetki istemesi gündemde.

BUGÜNE KADAR 842 ADAY AÇIKLANDI

Aday belirleme sürecinde CHP PM 6 kez toplandı. Bugüne kadar aralarında büyükşehirlerin de bulunduğu 842 belediye başkan adayı açıklandı. İYİ Parti ile ittifak kapsamında CHP 10 büyükşehir, 11 il, 114 büyükşehir ilçesi, 79 il belediyesi ve 8 belde olmak üzere toplam 222 seçim bölgesinde belediye başkanı adayı çıkarmayacak. Kalan adaylar da hafta sonu yapılacak PM’de belirlenecek.

REDDEDİLEN ADAYLAR YENİDEN GETİRİLEBİLİR

Aday belirleme sürecinde son kez toplanması planlanan PM bir önceki tartışmalı PM’nin gölgesinde toplanacak. PM’nın 13 saat süren son toplantısında MYK’den gelen listede yer alan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, İzmir Bayraklı adayı Cevat Durak ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon reddedilmişti. MYK listesindeki Şişli adayı Fidan Aslan Eroğlu da oylanmadan geri çekilmişti. CHP kulislerinden edinilen bilgiye göre CHP yönetimi bu 3 isimden vazgeçmedi. PM toplantısına aynı isimlerin yeniden sunulması sürpriz olmayacak.

‘REDDEDİLENLERİN GETİRİLMESİ PM İRADESİNE SAYGISIZLIK’

CHP PM’de muhalifler reddedilen isimlerin yeniden getirilmesine “PM iradesine saygısızlık” diyerek karşı çıkıyor. Genel merkez ise farklı düşünüyor. Bir MYK üyesi, “PM, aday listelerinin seçim kuruluna verileceği 19 Şubat’a kadar dilediği adayı gösterir, çeker, yeniden getirir. Ahmet Akın Balıkesir adayı ilan edildi, sonra çekildi. Aynı adayı da başka adayı da getirebilirsiniz. Bunun önünde yasal engel yok” dedi. Ancak yasal engel olmasa da söz konusu isimlerin yeniden getirilmesi PM’de gerilime neden olacak görünüyor.

KADIKÖY OYLAMASI YENİLENEBİLİR

CHP PM’nin son toplantısında Kadıköy Belediye Başkan adayı olarak Şerdil Dara Odabaşı belirlendi. Ancak 29 ret, 30 kabul ve 1 çekimser oy kullanılan seçimin salt çoğunluk sağlanamadığı için geçerli olmadığı iddia ediliyor. Konu partinin yetkili kurullarında değerlendiriliyor. Bir MYK üyesi, “Kadıköy oylamasında salt çoğunluk yok görünüyor. Tekrar oylama yapılır ya da genel başkana yetki verilerek aday belirlenir” dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Odabaşı isminde ısrarcı olduğu konuşuluyor.

ŞİŞLİ İÇİN KADIN ADAY DÜŞÜNÜLÜYOR

CHP PM’nin son toplantısına sunulan aday listesinde Şişli için Fidan Aslan Eroğlu ismi yer almıştı. Ancak Eroğlu’nun adaylığı yeniden değerlendirilmek üzere oylanmadan geri çekildi. Şimdi PM’ye yeni bir ismin getirilmesi gündemde. Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün DSP’den aday olduğu ilçede mevcut başkan Hayri İnönü ve Gürsel Tekin’in yanı sıra eski İstanbul Baro Başkanı Turgut Kazan’ın kızı Aslı Kazan’ın da adı geçiyor. Kulislerde Şişli için bir kadın adayın belirlenme olasılığının daha yüksek olduğu konuşuluyor.

39 ilçesinden 30’unda belediye başkan adayı netleşen İstanbul’da henüz adayı ilan edilmeyen Maltepe’nin de tartışma konusu olması bekleniyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun mevcut başkan Ali Kılıç’ın devamından yana olduğu söylenirken hakkında çeşitli iddialar dile getirilen Kılıç’ın adaylığına tepki gösterenler de var.

ŞANLIURFA’DA BAĞIMSIZ ADAYA DESTEK

İYİ Parti ile ittifak kapsamında 10 büyükşehirde aday çıkarmayacak olan CHP’nin Şanlıurfa’da da muhalefetin üzerinde uzlaştığı bağımsız aday Sebahattin Cevheri’ye destek için aday çıkarmayacağı öğrenildi. Bu durumda aday çıkarılmayan büyükşehir sayısı 11’e yükselecek.

KILIÇDAROĞLU PM’DEN YETKİ İSTEYECEK

CHP yönetimi 2 Şubat’ta yapılacak PM’nin son aday belirleme toplantısı olmasını hedefliyor. Ancak hem belirlenemeyen bazı adaylar hem de olası istifa ve inceleme sürecindeki düşmelere karşı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun PM’den yetki istemesi de gündemde.

KAFTANCIOĞLU CHP’Yİ İKİYE BÖLDÜ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun son PM toplantısı devam ederken istifa edip daha sonra istifasını geri çekmesi genel merkez yönetimini ikiye böldü. Kılıçdaroğlu’nun istifasını istediği, İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu’nun devreye girmesi ile gerilimin 31 Mart seçimlerinin sonrasına bırakıldığı iddia edilirken bazı yöneticiler “Bu iş çocuk oyuncağı değil. Seçim sonrasına kalırsa biz bu seçim sürecini bu tutumla nasıl götüreceğiz” görüşünü dile getiriyor. Son kararı CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun vereceği konuşuluyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2019, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER