'Cizre'deki hukuk dışılık Yüksekova ve Nusaybin'de de yürütülebilir'

Hakkari Yüksekova’da ve Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde sokağa çıkma yasakları ilan edilirken, Cizre’de incelemelerde bulunan CHP’li Sezgin Tanrıkulu’ndan bir uyarı geldi. Cizre’deki gözlemlerini anımsatan Tanrıkulu, “Maalesef aynı yöntem orada da sürebilir,” dedi.

'Cizre'deki hukuk dışılık Yüksekova ve Nusaybin'de de yürütülebilir'

Aylarca sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği Cizre’de incelemelerde bulunan CHP heyetinde de yer alan Sezgin Tanrıkulu, Cizre’de hiçbir hukuka, hiçbir kurala uymayan bir durum yürütüldüğünü söyledi. Tanrıkulu, benzer durumun Nusaybin’de, Yüksekova’da ve Şırnak’ta da yürütülebileceğine dikkati çekti.

Demokrat Haber’den Gökhan Soylu’ya açıklamalarda bulunanTanrıkulu’nun Cizre’deki gözlemlerini de içeren bazı değerlendirmeleri şöyle:

Cizre gözlemleri

İnsanların, polisin paylaştığı görüntülerden az çok Cizre’de neler yaşandığını anlamıştık ama kendi gözlemlerimizden sonra bir yazıya, bir fotoğrafa sığmayan, çok daha farklı ve ağır bir tablo ile karşı karşıya kaldığımızı gördük.

Siz şimdi bir fotoğraf karesinde bir binayı yıkılmış görebilirsiniz fakat bütün Cizre böyle…  4-5 mahallesi tamamen yıkılmış, sanki bir savaştan çıkmış gibi. Boşaltılmış binaların tepelerine bayraklar asılmış. Düşman ceza hukukunun uygulandığı, oradaki yurttaşları vatandaş olarak görmeyen bir anlayışın yürüttüğü ağır bir tablo olmuş. 70 yaşında bir kadın “biz düşman mıydık, neden bunu bize yaptılar” dedi bize.

2 bodruma gittik, 3’üncüye gidemedik. Bodrum dediğimiz, apartmanın zemin katı. Cizre’ye sokağa çıkma yasağından 1 gün öncesinde gelen gençlerin girip çıkamadığı yer. Ana caddeye 200 metre mesafede bir bina. Yani anlatmak istediğim oradaki gençler çok rahatlıkla sağ çıkartılabilirdi. Ama öldürmeyi tercih ettiler.

“Kimyasal silah” iddiaları

“Şebnem Fincancı’nın raporunu mecliste okudum, kayıtlara geçmesi açısından. O raporda 10-12 yaşında olduğu tahmin edilen bir çocuğun çene kemiğinden bahsediliyor. Bununla birlikte insan kemikleri var kömürleşmiş bir halde ama bunun yanında yanmamış yün var.

“Yanmamış yün var yani… Dolayısıyla sadece insanlara yönelik bir silah kullanılmış olabilme ihtimali çıkıyor. Bilemiyorum, fakat bu tablo bize çok ağır bir fotoğrafla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

“Hiçbir hukuka, hiçbir kurala uymayan bir durum yürütülmüş Cizre’de. Yürütülmüş diyorum ama şimdi Nusaybin’de, Yüksekova’da, Şırnak’ta yeniden yürütülmeyecek diye bir güvence yok. Maalesef aynı yöntem orada da sürebilir.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2016, 21:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER