Demirtaş: AKP çözümü rafa kaldırmış durumda

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP iktidarının çözüm sürecini rafa kaldırmış durumda olduğunu belirterek, "Bu çok tehlikeli bir anlayış. AKP, büyük bir soruna ve krize yol açabilecek bir yaklaşım içerisindedir şu anda" dedi.

Demirtaş: AKP çözümü rafa kaldırmış durumda
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP iktidarının çözüm sürecini rafa kaldırmış durumda olduğunu belirterek, "Bu çok tehlikeli bir anlayış. AKP, büyük bir soruna ve krize yol açabilecek bir yaklaşım içerisindedir şu anda" dedi.


Amed'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  demokratik çözüm sürecinde ciddi duraklama olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu.

Demirtaş, "İmralı Adası'na heyetlerin gitmesi gerekiyordu. Gazeteci heyetlerin, aydın, yazar heyetlerinin gitmesi gerekiyordu. Bildiğimiz kadarıyla bu konuda belli bir çalışma da yürütüldü, bir hazırlık yapıldı ama Başbakan bundan geri adım attı" dedi.

"Şu anda gündemde değil bu" diyerek sözlerini sürdüren Demirtaş, şunları ekledi: "Dolayısıyla çözüm sürecinde atılması gereken adımların atılmadığını, ciddi bir duraklama ve riskle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. AKP şu anda çözüm sürecini unutmuş, rafa kaldırmış durumda. Bu çok tehlikeli bir anlayış. AKP, büyük bir soruna ve krize yol açabilecek bir yaklaşım içerisindedir şu anda."

ADALET SİSTEMİ DEVE MİSALİ

AKP hükümeti tarafından Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmek istenmesini de "son derece tehlikeli" bir yaklaşım olarak değerlendiren Demirtaş, adalet sistemini "deve"ye benzetti.

Demirtaş, "AK Parti'nin bu girişimi son derece tehlikeli ve yanlış. Türkiye'de adalet sistemi deve misalidir. Devenin boynunu düzeltmenin hiç bir anlamı yok. Ve HSYK'nın Adalet Bakanlığı'na bağlanması Türkiye'de adil bir yargı mekanizmasının oluşmasına katkı falan da sunmaz. Tam tersine siyasallaşmış olan yargının kendi içinde çok daha büyük siyasi çatışmaya girmesine neden olur" diye belirtti.

BDP Eş Genel Başkanı, "Bunun yerine yapılması gereken şey hakimler kurulunun bağımsız bir kurul olarak, anayasal bir kurul olarak inşa edilmesi, savcılar kurulunun da özlük hakları bakımından takibinin yapılabilmesi açısından ayrı bir kurul olarak düzenlenmesi gerekir. AK Parti kendi yaptığı anayasa değişikliğini şu anda inkar eder pozisyona düşmüştür" şeklinde konuştu.

"Bunu düzeltmenin yolu da daha kötüsünü yaparak, yargıyı daha da içinden çıkılmaz hale sokacak bir tutum almak olmamalıdır" diye vurgulayan Demirtaş, "hükümetin sunduğu veya hükümet adına meclise sunulan teklif ve tasarıların çok daha derin krizlere yol açabileceği" uyarısında bulundu. Demirtaş, "Umarız hükümet bundan vazgeçer" dedi.

CHP'YE 'PARALEL DEVLET' UYARISI

Ulusalcı ve Ergenekoncu çevrelerin de cemaatle işbirliği yaptığını söyleyen Demirtaş, CHP'ye eleştirilerde bulundu.  Demirtaş, "Özellikle Ulusalcı ve Ergenekoncu çevrelerin düştüğü hata şudur: Bu çevreler, derin yapılarla ve derin devletle bugüne kadar hep uzlaşma içinde oldular zaten. Derin devlet anlayışı bu kesimlere ters gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, "Zaten derin devletin kendisiydi bunlar. O nedenle cemaatin paralel yapılanmalarıyla bir anda işbirliği ve uzlaşma içerisine girmekten de çekinmediler. Özellikle CHP içerisinde bazı kesimlerin içine düştüğü hata budur. Cemaatin ipi ile kuyuya inmeye çalışıyorlar. Kuyunun dibindeki tehlikeyi görmüyorlar" dedi.

Roboski soruşturmasında askeri mahkemenin takipsizlik kararı vererek askeri aklamasına da tepki gösteren Demirtaş, "Ben bu Genelkurmay Başkanına 'Onbaşı' dediğim için hakkımda soruşturma açıldı. Ama bu Genelkurmay Başkanı 34 çocuğun ve gencin öldürülmesi emrini verdiği için hakkında soruşturma bile açılmadı. İşte böyle bir devlet anlayışı vardır. Eğer bu ordu Antalya'nın dağlarında PKK'lı kovalarken 34 turisti öldürmüş olsaydı, herhalde şu anda onlarca kişi yargılanıyor olurdu" şeklinde konuştu.  / anf

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2014, 14:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER