Demirtaş: 'Darbe kurumusun be, meşruiyetin yok'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, dün yapılan MGK toplantısıyla ilgili “MGK, sen darbe kurumu olarak, Kenan Evren’in yumurtladığı bir MGK olarak, sen mi halkı temsil ediyorsun. Ya Kenan Evren’in kurduğu darbe kurumusunuz be? Sizin hiçbir meşruiyetiniz yok” dedi.

Demirtaş: 'Darbe kurumusun be, meşruiyetin yok'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Bitlis 2. Olağanüstü Kongresi’nde konuştu.

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK), 26 Mayıs’ta yapılan olağan toplantısı sonrası yapılan açıklamada, HDP milletvekillerinin halkın temsilcisi olamayacağı iddia edilmişti:

“Devletin hukuk sınırları içinde, kararlılık ve hassasiyetle yürüttüğü operasyonlar neticesinde, halkın desteğini alamayan ve teslim olmaktan başka çaresi bulunmayan terör örgütünün ve siyasi uzantılarının bölgede yaşayan vatandaşlarımızın temsilcisi olamayacağı vurgulanmıştır.”

Kongrede, MGK’nın açıklamasına yanıt veren Demirtaş, “Kenan Evren’in kurduğu darbe kurumusunuz be? Sizin hiçbir meşruiyetiniz yok” dedi.

Demirtaş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Halkın emeğiyle kurulan bir partiyiz”

“Kongreler, parti içi işleyiş ve demokrasi için önemlidir. Partimiz kuruluşundan itibaren fiilen kapatmaya çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Partimiz 5 yıldızlı otellerde kurulmadı. Halkın emeğiyle kurulan bir partiyiz. Türkiye’de bir halk partisinden bahsedilecekse o da HDP’dir ve ondan başka da halk partisi yoktur

“Ortadoğu genelinde, Kürdistan’da, Anadolu’da gelecek nasıl şekillenecek? İşte o tarihi günlerin belirlendiği günlerden geçiyoruz. Sadece gelecek ay, yılın ve seçim hesabı derdinde olanlar, gelecek yüzyılı anlamayanlar kaybedecek olanlardır.

“Çocuklarımızın özgür yarınları için mücadele ediyoruz”

“Bölgede yaşananlar, sadece bizimle ilgili değildir. Biz çocuklarımızın özgür yarınları görmeleri için mücadele ediyoruz. Bizler ve atalarımız gün yüzü görmedi. Yüzyıl önce Sky-piscot antlaşmasıyla emperyalistlerin gizli bir şekilde yapılarak, Arap, Kürdistan ve Osmanlı coğrafyası parçalandı ve yeniden devletler kuruldu.

“Bu devletlerin başına kendi kuklalarını getirdiler. O gün bugün halklar gün yüzü görmedi. Ortadoğu’da kimin eli kimin cebinde olduğunu kestirmek güç. Fakat bir halk için birden fazla doğru yoktur. Bir özgürlük çizgisi vardır. Bu yol takip edildiğinde sizler kazanırsınız.

“Her biri kendi çıkarı için Ortadoğu üzerinde söz sahibi olmaya çalışıyor. Suriye’deki vahşi savaşın tek nedeni Suriye’deki iç çatışma değil. Uluslararası bir dünya savaşı yaşanıyor. Bu kadar dumanlı ve sisli bir havada, ben doğru yolu bulayım derseniz pusulanız özgürlüğün ve halkın çizgisidir.

“Asla demokrasiye inanmadılar”

“Önümüzdeki yüzyıla girerken, darmadağın olmamızı istiyorlar. Halk kendi ittifakını dağıtmış olsun ve yüzyıl önceki gibi paramparça olsun ve haklarını almasınlar. Bu sadece Saray’daki zatın planı değildir. Ulusalcısından faşistine hepsi Saray’ın etrafında, ırkçı ve faşizan ideoloji etrafında birleşmişler. Asla demokrasiye inanmadılar.

“Türkiye’deki hiç bir farklı kimliği bir çiçek gibi kabul etmediler. Ya boynunu bükeceksin ya da seni toprağından koparıp vazoya koyacağım ve bana hizmet edeceksin diyorlar. Bunlar, saksı ve vazo kürdü istiyorlar. Kendi toprağında ayağı basan kürdü istemiyorlar. Bize saldırının nedeni budur. Ve diyoruz ki, tarih bir kez daha bizim ve halkımızın kaybettiğini yazmayacaktır.

“Faşizmden besleniyor”

“Tekleri kabul etmeyenleri bölücü ve terörist olarak ilan ediyorlar.Tekçilik, Allah’a mahsustur. Ama bunlar bizlere tekliği dayatıyorlar. Bunları en yüksek sesle sarsan tek parti biziz. Her şey bana bağlı olacak diyor. Bu da Hitlerin söylemidir.

“Hitler 1932’de yaptığı bir seçim ile kendi partisi tek başına iktidar olamayınca erken seçim kararı aldırdı. Kendisi o zaman partisinin genel başkanıydı. Tıpkı 7 Haziran’da Saray’dakinin erken seçimi istedi. Hitler çoğunluğu kazandığında ilk olarak dokunulmazlığı kaldırdı. Vekilleri tutukladı. Başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı birleştirdi. Hem de anayasayı değiştirmeden başkan oldu ve diktatörlüğünü ilan etti.

“Bu adam pek kitap okumaz ama belli ki Hitlerin kitabını sonuna kadar okumuş. İnanın ki okumuş. Diyorlar ya Hz. Muhammed’in yolundayız, vallahi yalan atıyorsun sen Hitlerin yolundasın. Senin okuduğun kitap o, seni etkileyen o seni yolunu aydınlatan kitap Hitlerin ‘Kavgam’ kitabıdır. Faşizmden besleniyor. Karakter olarak da birbirine benziyorlar. Akıbetleri benzer mi ona da göreceğiz.

“Kenan Evren’in kurduğu darbe kurumusunuz be”

“Dün, MGK bizi kastederek, bunlar halkın temsilcisi olamaz demişler. Hadi ordan be. MGK, sen darbe kurumu olarak, Kenan Evren’in yumurtladığı bir MGK olarak, sen mi halkı temsil ediyorsun. Hadi oradan.

“Biz halkı temsil etmiyoruz ya MGK halkı temsil ediyor öyle mi? Ya Kenan Evren’in kurduğu darbe kurumusunuz be? Sizin hiçbir meşruiyetiniz yok bir defa. Siz halkımıza ve iradesine de bin defa kurban olun.

“Böyle bir rezillik olamaz. Koskoca paşalar, bakanlar toplanmış 5 saat düşünmüşler en son bunlar halkın iradesi olamazlar diye açıklama yapmışlar. Utanmazlar sıkılmazlar, kendi hallerine bakmazlar dönüp bize ve bizim meşruyetimize laf söyleyecek cesareti bulurlar. Biz halkın içinden çıktığımız gün zaten o halkın temsilciyiz. MGK olarak kabul etsen ne olur etmesen ne olur.”

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2016, 12:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER