Demirtaş, HDP'nin Erbil'den Avrupa'ya uzanan temaslarını anlattı

Brüksel ve Almanya’da görüşmeler yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP heyetinin Avrupa ve öncesindeki Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki temaslarına dair detayları anlattı.

Demirtaş, HDP'nin Erbil'den Avrupa'ya uzanan temaslarını anlattı

Yeni Özgür Politika’ya konuşan Demirtaş, Avrupa’daki temaslarında, Türkiye’de barış sürecinin yeniden başlamasının ve Kürt sorununun barışçıl yollardan çözümünün sadece Kürtler-Türkler için değil, bütün Avrupa için olumlu olacağı görüşünü aktardıklarını söyledi.

Demirtaş, önceki Irak Kürdistanı ile Avrupa’daki görüşmelerin sonuçları konusunda ise, “Önümüzdeki günlerde bazı gelişmeler olabilir diye tahmin ediyoruz” ifadesini kullandı.

Demirtaş’ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şöyle:

Erbil ve Süleymaniye’deki temaslar

“Güney Kürdistan gezimiz toplamda son derece başarılıydı diyebilirim. Çünkü temel hedef Kürtler arası diyaloğu yeniden başlatabilmek, mevcut tansiyon ve gerilimi düşürmek ve yeniden doğrudan görüşmelerin başlamasında bir rol oynamaktı. Bu konularda mesafe katettiğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde somut gelişmeleri bekliyor ve diliyorum.

“Kürtler arası birliğin sağlanması ve Kürtler arası ittifakın güçlenmesi, Türkiye’deki barış sürecinin yeniden başlaması için dolaylı olarak etki yapacaktır, dedik. Türkiye’deki barış sürecinin yeniden başlamasını isteyen Kürtler, kendi aralarında birliği sağlamaları bize sunulmuş en büyük katkı olur, dedik. Onun dışında doğrudan (çözüm sürecinin yeniden başlatılması ile ilgili) herhangi bir girişimde bulunması talebimiz veya bir görüşmemiz olmadı.

Barzani’yle görüşme

“Sayın Barzani’nin HDP’den doğrudan bir talebi, beklentisi olmadı. Heyetimizi de çok büyük bir saygıyla karşıladı. Girişimimize de çok büyük bir değer verdi. Mesajları da son derece olumluydu. HDP’nin oynadığı rolün devam etmesi konusunda bir beklentisi var. Bu girişimin de başarılı olması için ilk görüşmeden itibaren Sayın Barzani bütün HDP çalışmalarına katkı sunacağını belirterek, aslında diyaloğun/görüşmelerin önünü açtı diyebilirim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumu

“Erdoğan Kürtler arası birlikten çok rahatsız oluyor. Çünkü Kürtleri parçalayıp ‘kendine yakın’, ‘kendine düşman’ Kürtler şeklinde kodlamayı kendi çıkarları için daha uygun görüyor. Sayın Barzani’nin son Türkiye ziyareti ile birlikte Türkiye’nin Kürtlerin bir bolümü üzerinden kendi gündemini işletebileceğini hesaplıyorlar. Biz bunun Kürtlerin aleyhine olmaması gerektiği konusunda Kürt partileriyle görüşlerimizi paylaştık.

“Federe Kürdistan Hükümeti’nin Türkiye ile ilişkilerinin olmasından daha doğal bir şey olamaz. Elbette ilişkiler kurulacak, görüşmeler olacak. Ama Erdoğan bu ilişkileri bütün Kürtlerin aleyhine çevirmeye çalışıyor. Yaptığımız görüşmelerde herkesten bu konuda dikkatli davranmasını rica ettik. Görünen o ki; Erdoğan bundan rahatsız ve bir heyet göndererek bizim yaptığımız görüşmelerden bizim yaptığımız temasların etkisini kırmaya veya yaptığımız görüşmelerin etkisini anlamaya çalışacak. Bir karşı diplomasi atağı olarak bizim çalışmalarımızı boşa çıkarma gayreti içinde olacak.

Avrupa’daki temaslar

“Avrupa’da yaptığımız görüşmelerde özellikle Türkiye’deki iç barışın Avrupa’nın güvenliği, mülteci krizinin çözümü için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye’de iç barışın sağlanması Suriye’deki gelişmelerle bağlantılıdır. O nedenle Rojava’da IŞİD’e karşı mücadele eden YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nin daha açık desteklenmesi ve Türkiye’nin yanlış politikalarının eleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

“Eğer Türkiye’de barış süreci yeniden başlar ve Kürt sorunu barışçıl yollardan çözülürse bu sadece Kürtler-Türkler için değil, bütün Avrupa için olumlu olur. Görüşmelerimizde bütün bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bir de tabii çok ağır insan hakları ihlalleri var Türkiye’de. Kürtlere karşı, ilericilere, devrimcilere, Alevilere karşı. Bütün bu ihlallerin önlenmesi konusunda da iyi bir işbirliğine ihtiyaç var.

“Parlemento’da bütün bunları takip eden özel bir komisyonun kurulması gerektiğini de belirttik. Bu konuda önümüzdeki günlerde bazı gelişmeler olabilir diye tahmin ediyoruz.

AB’nin inisiyatif alması

“Yakın zamanda planlanmış herhangi bir şey yok. Avrupa Birliği, Kürt sorununun çözümünden çok oradaki insan hakları ihlalleri ile bir sekilde ilgilenmeyi yeterli görüyor. Ama biz çözüm ve müzakere sürecinin yeniden başlaması konusunda Avrupa Parlamentosu’nun inisiyatif alması gerektiğini düşünüyoruz.

Almanya ziyareti

“Başbakan Yardımcısı ve SPD Başkanı Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmaier ve Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ile görüşmeler yaptık. Türkiye’deki insan hakları ihlalleri başta olmak üzere Kürtlere yapılan saldırıları konuştuk. Bazı konularda görüş alışverişinde bulunduk. Genel olarak çok olumlu görüşmeler gerçekleştirdik diyebilirim.”

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2016, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER