Demirtaş: Her gün saat 16.00'da demokratik tepkimiz sürecek

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Sur’daki durum netleşene kadar demokratik eylemlerine devam edeceklerini belirterek, “Çağrımız süreklilik arz ediyordu. Halk saat 16.00’da demokratik tepkisini ortaya koymalı.Geri adım atmayacağız” dedi.

Demirtaş: Her gün saat 16.00'da demokratik tepkimiz sürecek

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, Diyarbakır’da açıklama yaptı.

Toplantıda konuşan, Demirtaş, Sur’daki durum netleşince kadar her gün saat 16.00’da demokratik tepkilerinin devam edeceklerini söyledi.

Demirtaş konuşmasından satırbaşları şöyle:

‘Diyarbakır halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz’

“Dün özellikle Sur’da süren abluka ve hukuk dışı operasyonlar, zorla evinden göç ettirilen insanlar dikkat çekmek için bir çağrımız vardı. Herkesin demokratik şekilde savaşın durması için tepkilerini ortaya koymalarına yönelik bir çağrımız vardı.

“Bizler eş genel başkanlar Diyarbakır halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Elliye yakın yerde yürüyüş gerçekleşti. On binler alanlardaydı. Provokasyonlara karşı halkımızı duyarlı olmaya çağırdık. AKP’nin oyunlarına düşmedi. Kararlı bir duruş sergiledi.

“Polisin halka saldırması dışında bir şey yaşanmadı. Gerçek provokasyon kimdir net ortaya çıktı. Halkı gazlayıp coplamazsanız olay çıkmaz. Diyarbakır gençliği kadınlar çok kararlı bir şekilde AKP’nin faşizmine dur demiştir. Halkımız asla zulüm politikalarına teslim olmadı. Teslim almak isteyenler tarihi çöp sepetine gitti halkımız ayaktaydı.

‘Demokratik eylemlerimize devam edeceğiz’

“Çağrımız süreklilik arz ediyordu. Saat 16.00’da demokratik tepkisi ortaya koymalı. Sur’da insanlık dışı uygulama durmuş değil. Sur’da saldırılar devam ediyor. Tank, topla saldırımsı şehri yakması savaş suÇudur. Cenevre ve Roma sözleşmelerine aykırı.

“Şu an Cenevre ve Roma Sözleşmesi’nin 25. Maddesine göre suç işlenmiş durumda. Bunu engellemek için yasa çıkarılıyor. ‘Hendek kazıldı, böyle yapılır’ diye bir şey yoktur. Silahlı güçle müdahale edilecekse ona göre de davranması lazım.

“Sur’daki durum netleşene kadar demokratik eylmelerimize devam edeceğiz. Geri adım atmayacağız. Cizre’de cenazeleri yakanlar onlar, ama tehdit edilen bizleriz. Devleti soyup sefa içine girmiş olabilirler. AKP den yüksek maaş alıp bize saldırabilirsiniz. Ama bu devran böyle gitmeyecek.

“Sizin gibi çakallardan korumuz yok. Her gün onlarca tehdit ediyoruz. Halkımızla birlikte sizden korkmayacağız. Alanlarda olacağız. Direnmeye devam edeceğiz. Halkımızla yekvücut olamaya devam edeceğiz. Bulunduğumuz mahallede demokratik tepkimizi göstermeye devam edeceğiz.

’12 kişi Sur’dan çıktı’

“Her şeye rağmen Diyarbakır halkı ayaktadır. Dünkü yürüyüşler ve sonrasındaki temaslarda Sur’da insanların bir kısmı tahliye edildi. Orada net bir bilgi alınmış değil. Bir kısmı gözaltına alındı bir kısmı hastaneye kaldırıldı. Toplamda 12 kişinin Sur’dan çıktığını biliyoruz. Hala çıkmak isteyenler var, bunun girişimlerimiz devam ediyor.

“Valilik duyarlı olursa oradaki sivilleri tahliye etmek istiyoruz. Her yer yıkıldığı için, tank top atışı yapıldığı için tahliye zor. Sokağa çıkma yasağı kalkarsa bu sorun daha rahat çözülebilir.

“Uzakta anons yapılıyor ve çıkmalarını istiyor. Anonslarla çıkıp gelmelerini istiyorlar. Farklı binalarda farklı yerlerde kalıyor. Biz bunu durdurmaya çalışıyoruz. Bize bu tehditler yapılıyor. Aralarında çocuk, yaralı var.

“Hala orada ondan fazla çocuğun olduğu bilgisi de var. Bunun nasıl sağlanacağı konusunda girişimlerimiz devam ediyor.

“Davutoğulu ve İçişleri Bakanı hayatında doğru bir şey söylemedi. Cizre’de de benzer bir durum. Çıkan siviller bunu yalanlıyor. Avrupa mülteci sorunuyla Türkiye’ye göz yumuyor. Avrupa içler acısı bir durumda. Avrupa’dan çok beklenti duyulmadan halkımızın güçlü olması gerekir.

‘Sivil sayısı konusunda net bir bilgimiz yok’

“Dün gece geç saatlerine kadar girişimler oldu ve siviller tahliye edildi. Bugün de bu girişimlerimiz devam edecek. Oradaki sivillerin tümünün tahliyesini sağlamak istiyoruz. Diyalog konusunda biz kapalı değiliz, kapalı olmayacağız.

“Oradaki sivil sayısı konusunda net bir bilgimiz yok. Kimsenin bir birinden bir bilgisi yok. Sokağa çıkma yasağı var ve tank top atışı yapılıyor. Orada kaç kişi olduğu konusunda umurlarında değil. Davutoğlu ve hükümette kalsa Sur’u havaya uçuracaklar.

‘Cizre’deki her şey kayıt altına alınıyor’

“Halktan korkuyorlar. Biz halkı hükümeti protesto etmeye çağırdığımızda kabus görmüş durum. Biri dünyanın diğer ucunda, biri burada Aktroller bizi hedef gösteriyor. Haklılar, korkmaktan çok günahları var. Halk dediğinizde korkan başka bir iktidar yok. Korkunun ecele faydası yok.

“Cizre’deki her şey kayıt altına alınıyor. Bugün bu belki mümkün olmayabilir. Ama göreceksiniz yakın zamanda insanlığa karşı işlenen suçlar yüzünden yargılanacaklar. Bir arşiv çalışması yapıyoruz. Ve bunu taşıyacağız.”

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2016, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER