Demirtaş ile Baxtiyar bir araya geldi

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, YNK Politbüro üyesi Mele Baxtiyar ile Amed'de bir araya geldi. Demirtaş, çözüm sürecinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin büyük katkılarını olduğunu belirterek, tedavisi süren Talabani'ye, acil şifalar diledi.

Demirtaş ile Baxtiyar bir araya geldi
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, YNK  Politbüro üyesi Mele Baxtiyar ile Amed'de bir araya geldi. Demirtaş, çözüm sürecinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin büyük katkılarını olduğunu belirterek, tedavisi süren Talabani'ye, acil şifalar diledi.


Demirtaş, Amed'i ziyaret eden YNK Politbüro üyesi Mele Baxtiyar ile BDP İl Başkanlığında görüştü. Burada bir konuşma yapan Demirtaş, Türkiye'de devam eden barış ve çözüm sürecinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talaba'nin büyük katkılarının olduğunu belirterek, tedavisi süren Talabani'ye acil şifalar diledi.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplandıran Selahattin Demirtaş, HSYK ile ilgili kanun teklifiyla ilgili Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in inisiyatifi ile grup başkanvekillerinin bir araya geldiğini hatırlattı.

BDP'nin öncelikli yaklaşımının HSYK'nin, anayasada yeniden düzenlenmesi olduğuna işaret eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Partiler bu konuda uzlaşamayacaksa mevcut HSYK tasarısının yeniden görüşülmek üzere uzlaşma komisyonuna sevk edilmesini de destekledik. AKP'nin bu haliyle tasarıda ısrarcı olması doğru değil. Anayasa aykırılığı çok bariz olan bir kanunu parlamentoda çıkarmanın kimseye bir faydası olmayacaktır. Cumhurbaşkanı böyle bir yasayı veto etmek zorundadır. Veto etmediği takdirde cumhurbaşkanlığı makamının ciddi şekilde zarar göreceği açıktır. Anayasa Mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararı vermezse itibarı sarsılacak."

AKP'nin bu kadar riski göze almak yerine partilerle uzlaşarak yeni bir HSYK tasarısı hazırlanıp parlamentoyu sunma konusunda yaklaşımı desteklemesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, "AKP tasarıyı donduracağını ifade ediyor. Yaklaşımları bu olursa uzlaşma sağlanabilir. Ama görüşmelere ısrarla devam ederlerse biz de parlamentoda muhalefetimizi sürdüreceğiz. Kesinlikle bu tasarının yasallaşmaması için elimizden geleni yapacağız. Hakim ve savcıların yer değişikliği meselesi AKP'nin kendini kurtarma gayretinden başka bir şey değil. Yargıda bağımsızlık, tarafsızlık ya da yargı güvencesini sağlamak için yapılan hamleler değil. Şu anda yerleri değiştirilen savcılar yıllardır görev yapıyor ve AKP'nin işaret ettiği bütün mağdur kesimlere yönelik dava açan savcılardır" dedi.

AKP'nin çıkarları söz konusu olunca söz konusu savcıların yerlerinin değişmeye başladığını kaydeden Demirtaş şunları söyledi: "Ama dikkat edin özellikle KCK davalarını dosyalarını ilgilendiren mahkemelerde ne savcılarda ne de hakimlerde hiçbir değişiklik yapılmadı."

Görüşmeye, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da katıldı. / anf

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2014, 17:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER