Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarına yoğun katılım

Diyarbakır'da Newroz Bağlar'daki Newroz Parkı'nda kutlandı. Alana girenlerden HES kodu istendi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar "Gergerlioğlu'nun sesi bu meydanda yankılanıyor" dedi.

Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarına yoğun katılım

Diyarbakır’da “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlaması Newroz ateşinin yakılmasının ardından Koma Azad’ın sahne almasıyla renkli görüntülere sahne oldu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Başak Demirtaş ve HDP Milletvekilleri 2017 Newroz'unda öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'u vurulduğu yerde andı. Sancar ve beraberindekiler daha sonra Newroz alanına giriş yaparek yerlerini aldı.

k8bppqspyvyvshgh130unecbkzm3vxifglqwvmhn-001.jpg

KATILIMCILAR VE PROGRAM

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Diyarbakır milletvekilleri, Kürdistani İttifak Çalışma Grubu içerisinde yer alan siyasi parti temsilcileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, kentte bulunan birçok sivil toplum örgütü temsilcisi etkinlikte yerini aldı. Yüzlerce gazeteci Diyarbakır Newroz'unu takip etti.

Daha sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuşma yaptı.

690x450nc-dyb-21-03-2021-amed-newroz-genel4.jpg

‘BURASI AMED MEYDANI’

Sancar’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Burası Amed meydanı, Mardin’in, Hakkari’nin, Batman’ın ruhu burada, Hewlêr’in, Mahabad’ın ruhu bu meydanda. Hepiniz hoş geldiniz. Bugün Amed Newroz meydanını doldurdunuz, inancınız, coşkunuzdan dolayı başımız dik. Newroz özgürlük, barış ve eşitlik günüdür. Newroz Dehakların zulmüne karşı Kawaların zafer günüdür. Amed özgürlük istiyor, yıllardır özgürlük için mücadele ediyor. Newroz sadece bir gün değil, mevsimdir, bahardır. Hoş geldin Newroz. Coşkunuz, inancınız, direnişiniz daim olsun. Merhaba özgürlüğe ve barışa sevdalı Amed, zulme boyun eğmeyen onurlu halkımız, merhaba Amed’in direngen kadınları, umudun ve cesaretin gençleri, merhaba Newroz’un çocukları. Sizleri ve tüm halkımızı baharın coşkusuyla selamlıyorum. Türkiye ve Ortadoğu halklarının kadim bayramı olan Newroz’u yürekten kutluyorum. Newroz kutlu olsun.

690x450nc-hbr-21-03-2021-kadinlar3.jpg

NEWROZ DİRENMENİN ADIDIR

Newroz zulme ve ayrımcılığa karşı direnmenin adıdır. Newroz, özgürlüğe olan tutkudur. Newroz bir yaşam biçimdir, onurlu ve adil bir barışa açılan kapıdır. Nerwoz bir buluşmadır, kucaklaşmadır, yan yana ve omuz omuza omladır, birliktir. Newroz bütün birliklerin, kimliklerin eşit, hakça bir arada yaşamdır. Newroz haykırıştır, hakikat yolculuğudur. Her Newroz’da bu umudu güçlendiriyoruz. Bu umudu her Newroz’da ateş kadar sıcak tutuyoruz. Ortadoğu halkların direnme inancı olarak buradan selam yolluyoruz. Bu halk burada olduğu sürece, hiç kimse bizlere boyun eğdiremez, diz çöktüremez. 

690x450nc-hbr-21-03-2021-kadinlar33.jpg

BU HALKI NEREYE KAPATACAKSINIZ?

Siyasetle yenemedikleri HDP’yi, şimdi de savcılarını harekete geçirerek kapatmak istiyorlar. Sarayın talimatıyla bir dava açıyor Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı. Öyle bir iddianame ki hukuk tarihine büyük bir ayıp olarak geçecek. Buldukları tek şey bizim barış sesimizdir, özgürlük isteğimizdir, demokrasi çalışmalarımızdır. Başka bir şey yok. Peki, hadi diyelim HDP’yi kapattılar, ya bu halkı ne yapacaksınız. Bu halkı nereye kapatacaksınız, hangi güç yete bu halkı kapatmaya, bu inancı durdurmaya. Başaramayacaklar. Biz halkımızdan aldığımız güçle, demokratik siyasette ısrarımızı devam ettireceğiz. Biz halkımızın demokrasi, özgürlük ve barış umudunu, siyaset, barış yoluyla gerçekleştirmek için mutlaka hep birlikte yeni yollar yaratacağız. Yeni yollar açacağız. 

İŞTE BURADAYIZ, BU DA SİZE DERT OLSUN

HDP bir dükkan mı? Siz nereyi kapatıyorsunuz? HDP budur, HDP halktır, halk… HDP, umudun adresidir. HDP, bu ülkede özgürlük içinde, barış içinde yaşamın güvencesidir. HDP, bu ülkeye özgürlüğü de barışı da demokrasiyi de getirecek en büyük güçtür. Buna engel olmayacaksınız. Yaptıklarınızın hepsi yazıktır, ayıptır, günahtır. İşte buradayız, buda size dert olsun. Bu size dert olacak. Kaybedeceksiniz, kaybedeceksiniz, kaybedeceksiniz. Siz en iyi bildiğiniz yolları deneye deneye tükettiniz, kalmadı elinizde bir şey. Ne yapabilirsiniz daha. Zindanlarınız, savcılarınız, hileleriniz durduramıyor bizi. Çünkü biz direnen halkın umudu, gücüyüz. Ve biz biliyoruz ki direnmek, yaşamaktır. Berxwedan jiyane. 

2013 NEWROZ MEKTUBUNUN ARKASINDAYIZ

Newroz’un en önemli anlamı, barışın sembolü olmasıdır. Barış mücadelesinin iradesi ve sesi olmasıdır. Bakın bundan 8 yıl önce 2013 Newrozu’nda bu meydanda tarihi bir gün yaşandı. Bunu biliyorsunuz, hatırlıyorsunuz. 2013 Newrozunda milyonların şahitliğinde bir mektup okundu. Sayın Öcalan’ın mektubu okundu bu meydanda. O mektubu hatırlıyor halkımız, barış özlemini canlı tutan herkes hatırlıyor. Bir tek cümlesini okuyacağım. ‘Yeni bir dönem başlayacak, silahlar değil, siyaset öne çıkacak’ diyordu ve ekliyordu, ‘Ortak geleceği birlikte kuracağız’ diyordu. Biz 2013 Newroz’undaki bu çağrının arkasındayız, biz 2013 Newroz’unda Sayın Öcalan’ın mektubunda yer alan bütün barış çağrısını destekliyoruz. Bugün de aynı talebi dile getiriyoruz. 2013 Newroz’unda ortaya konan şey, demokratik çözüm iradesiydi.

yj6xoldgdem6cyxlxuofottpci5g1w60wnl7dpca.jpg

HDP ÇOĞALARAK GELİYOR

Bizim pusulamız barış, rotamız özgürlük, irademiz eşitliktir. Tekçiliğe karşı çoğulculuğu savunmaya devam edeceğiz. Demokratik siyasete yönelen darbelere daha da güçlenerek cevap vereceğiz. Bize baskıları uygulayanlar, HDP çoğalarak geliyor. HDP yürüyüşüne büyüyerek devam ediyor. Bizi bitirmeye çalışıyorsunuz ama bu ülkeyi yönetmeye geliyoruz. Yolumuzu kapatmaya çalışanlara inat, mutlaka yeni yollar açacağız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın, buradaki coşkuyu görsünler, yolları nasıl açacağımızı bilsinler. Demokratik siyaset bitmez, halkın iradesini hiçbir güç bitiremez. Hukuksuzluğa karşı adaleti savunmaya devam edeceğiz. Bunların yalanlarına karşı hakikati inatla savunmaya devam edeceğiz. Halklara karşı yıkımı dayatmaya çalışanlara, kara kışı yaşatmaya çalışanlara, bizler halkların baharını mutlaka getireceğiz. Direneceğiz, daha çok güçleneceğiz, daha çok büyüyeceğiz, dik duracağız, bir olacağız, yan yana ve omuz omuza olacağız. Bu yüzyılı mutlaka kazanacağız. Söz veriyoruz; mutlaka kazanacağız. Bu umut ve inançla, Newrozunuzu bir kez daha kutluyorum. Newroz pîroz be.”

690x450nc-dyb-21-03-2021-newroz-bitis-detay6.jpg

690x450nc-dyb-21-03-2021-newroz-bitis-detay18.jpg

690x450nc-dyb-21-03-2021-newroz-bitis-detay19.jpg

690x450nc-dyb-21-03-2021-newroz-bitis-detay24.jpg

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER