Diyarbakır, Newroz'u kutladı

Diyarbakır'da yüz binlerce kişi Newroz'u kutluyor. Türkiye'nin ve dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda davetlinin katıldığı kutlamalarda konuşan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, Afrin'de Demirci Kawa heykelinin yıkılmasına tepki gösterdi. Buldan "Demirci Kawa’nın heykelini yıkanlar bilsin ki burada toplanan insanların hepsi birer Kawa’dır" diye konuştu. Daha sonra konuşan Ahmet Türk ise, "Kürtler ulusal birlik sağlamalıdır ve Kürt dostlarının bir araya gelerek demokrasi için mücadele etmelidir" dedi.

Diyarbakır, Newroz'u kutladı

Diyarbakırılar Newroz’u kutlamak için sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz Parkı’nda toplandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen Newroz kutlamasına gelenler, polis tarafından oluşturulan kontrol noktalarından geçerek Nevruz Parkı’na geldi.

Kutlamalar saat 11.00 sıralarında başladı. Kutlamalara HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP milletvekilleri, Mardin Belediyesi’nin görevden alınan eşbaşkanı Başkanı Ahmet Türk’ün yanı sıra Türkiye’nin farklı yerlerinden ve yurt dışından çok sayıda davetli katılıyor.

Kutlamaları, Kürtçe şarkılar eşliğinde başladı. Kurulan platformdan müzik yayınları yapılırken, toplananlar da alanda halay çekti. Kutlama alanının üzerinde sürekli polis helikopterleri uçtu. Newroz kutalamalırana Diyarbakır kent merkezinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de yoğun katılım var.

Kutlamalara, çevre il ve ilçelerden de gelen yüz binlerce kişi katılıyor.

 

7 BİN POLİS GÖREVLENDİRİLDİ

Newroz alanına çıkan Mahabad Bulvarı üzerindeki tüm yollar ve boş araziler bariyerlerle kapatılırken, bölgede yaklaşık 7 bin polisin görev yaptığı bildirildi. Dün gece, nevruz etkinliğinin yapıldığı 136 bin metrekarelik alanın altında ve çevresindeki tüm kanalizasyon hatlarında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı dalgıç ekipler tarafından bomba araması yapıldı. Kanalizasyon hatlarına giren dalgıç polisler, gece görüşlü kameralar ve metal dedektörleri ile Newroz alanının altını aradı. Çevredeki binalar ve inşaatlarda da uzman ekipler tarafından, dedektör köpekler eşliğinde bomba aramaları yapıldı.

ÇAKMAK, KALEM VE PARFÜMLERE EL KONULDU

Newroz Parkı’nın çevresinde kurulan 5 arama noktasında ve alanda itfaiye ve ambulans ekipleri hazır bekletilirken, alana çakmak, kalem ve parfüm sokulmasına izin verilmedi.

Ahmet Türk, Bedran Öztürk ve Pervin Buldan (soldan) kutlama alanına erken saatlerde geldi.

 

Saat ilerledikçe kentteki Newroz alanı doldu. Alanda en çok Afrin’le ilgili sloganlar atıldı.

Kutlamalarda açılış konuşmasını HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı yaptı. Camcı, Newroz’un önemine değinerek, Newroz’u kutladı ve “Ne olursa olsun Kürt halkının kazanacak” dedi. Konuşmanın ardından Newroz ateşi yakıldı.

Camcı’nın konuşmasının ardından Newroz alanında Afrin Kantonu’ndan gelen mesaj olundu. Ardından da Rojava’dan gelen sanatçıların konseri başladı.

BULDAN: BURADA TOPLANANLARIN HEPSİ BİRER KAVADIR

Konserin ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bir konuşma yaptı. Konuşmasına, Silav Amed, silav Efrîn, silav Hewlêr silav Mehabad. Cejna we ya serhildan, berxwedan û azadiyê pîroz be. Sevgili Amedliler, çok değerli halkımız, yurt içinden ve yurt dışından Amed’e gelen değerli misafirler hepinizi HDP adına selamlıyorum” diye başlayan Buldan şunları söyledi:

BU MEYDANDA HERKES KAVADIR: Newroz, Mezopotamya ve Ortadoğu halklarının, özgürlük eşitlik, kardeşlik ve barışı haykırdığı bir gündür. Newroz baharın gelişi, dirilişin sembolüdür. Newroz bir kez daha devrimci Kawaların isyan ettiği gündür. Newrozunuz bir kez daha kutlu olsun. Bugün Afrin’de devrimci Kawa’yı bir beton yığınından ibaret görenler şunu bilmeli ki, bu meydanda toplanan herkes birer devrimci Kawa’dır. Bu alanda toplanan her bir insanımızın ruhunda, yüreğinde devrimci Kawaların özgürlük mücadelesi yaşamaktadır. Bu yüzden devrimci Kawaların heykelini yıkarak Kürdistan’daki milyonların özgürlük ve eşitlik taleplerini asla yok edemezsiniz.

BARIŞIN, KARDEŞLİĞİN GELMESİNDEN KORKUYORLAR: Kürtler bin yıllardır eşitlik mücadelesi veren, özgürlük mücadelesi veren, kardeşlik ve barış mücadelesi veren bir halktır. Ancak yüzyıllardır her türlü baskıyla şiddetle karşılaşan bir halktır. Fakat hiçbir zaman ilkelerinden, mücadelesinden direnişinden taviz vermeyen bir halktır. Dün nasıl direndiyse bugün de yarın da direnecektir.
Onlar, devrimci Kawa’dan korkuyorlar. Onlar, bu meydana gelmek isteyen Kemal Kurkut’tan korkuyorlar. Bu ülkeye barışın, kardeşliğin gelmesinden korkuyorlar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar bu halk özgürlük mücadelesini bırakamayacak, bu halk barış taleplerinden vazgeçmeyecek. Bu halk kardeşlik ve eşitlik mücadelesini her daim sürdürecek.

 

AFRİN BİR BARIŞ KENTİYDİ: Afrin’ saldıranlar, Afrin halkını oradan sürgün edenler şunu bilmelidir Afrin halkı burada yaşayanların kardeşidir. Hakkari’de yaşayan, Mardin’de yaşayan, Şırnak’ta yaşayan Kürtlerin kardeşidir. Kürtlerin kazanımlarına tahammülsüzlükten kaynaklı Afrin’e saldırdılar. Afrin bir barış kentiydi. Bir huzur kentiydi. Afrin, Suriye’de savaşın olmadığı; Kürtlerin, Ermenilerin, Arapların, Ezidilerin ve Türkmenlerin birlikte yaşadığı bir kentti. Özyönetimlerini oluşturan ve kardeşçe yaşayan Afrin halkına yapılan saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Afrin halkı kendi büyüdüğü yaşadığı kente en kısa zamanda onurlu bir şekilde girecek. Buradan tüm Afrin halkını selamlıyor, onlara sevgilerimizi saygılarımız gönderiyoruz.

2013 NEWROZ’UNDA OKUNAN ÖCALAN’IN MEKTUBU: Bu meydan birçok Newroza tanıklık etti. Yasaklı Newrozlara tanıklık etti. Coşkulu Newrozlara tanıklık etti. Milyonların toplandığı Newrozlara tanıklık etti. Ancak en büyük tanıklığı, 2013 yılındaki Newroz’da yaptı.Çünkü 2013 Newrozu’nda bu meydanda milyonların şahitliğinde Sayın Öcalan’ın İmralı’dan gönderdiği bir mektubun okunmasına tanıklık etti.
Sayın Öcalan, 2013 yılında burada, Amed’de okunmak üzere gönderdiği mektubunda barıştan bahsediyordu. O mektupta sadece Türkiye’nin değil tüm Ortadoğu’nun demokratikleşmesinden bahsediyordu. Kardeşlikten bahsediyordu. Artık silahlar susacak, siyaset konuşacak diyordu. Ancak çözüm sürecini bitirenler, herkesi mahkum ettiler.

KÜRTLERİ YOK SAYARSANIZ KAYBEDERSİNİZ: Sayın Öcalan 2 yıldan beri tek kişilik hücrede ağırlaştırılmış bir tecritle karşı karşıya bırakıldı. O süreçte rol alan, misyon üstlenen arkadaşlarımızı mahkum ettiler. Onlar bunu yaparken, barışı, kardeşliği ve özgürlüğü ellerinin tersiyle itmeye çalıştılar. Ancak bugün bu meydanda bir kez daha görüyoruz ki, eşitlik, özgürlük ve direniş bizim gündemimizden hiçbir zaman çıkmadı, çıkmayacak.
Bu ülkenin barışa ihtiyacı var, bu ülkenin kardeşliğe ihtiyacı var, bu ülkenin demokrasiye, özgürlüğe ihtiyacı var. Eğer bunları elinizin tersi ile iterseniz, Kürtleri yok sayarsanız kaybedersiniz.

BARIŞ YANLILARI REHİN ALINDI: Kürtler her zaman kardeşliğin, barışın, demokrasinin ve özgürlüğün takipçisi olacaktır. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Bu ülkede barış yanlılarını rehin alarak cezaevine koydunuz, bu ülkede demokratik siyaset yapanları rehini aldınız. Şimdi burada olması gereken partimizin genel başkanlığını yapan sevgili Selahattin Demirtaş’ı, Sevgili Figen Yüksekdağ’ı rehin aldınız cezaevine koydunuz. Bu ilin milletvekillerini, sevgili İdris Baluken’i, Çağlar Demirel’i rehin aldınız cezaevine koydunuz. Bizim irademizdir dediğimiz, bu ilin yüzde 70’inin yüzde 80’inin oy vererek seçtiği belediye başkanını, sevgili Gültan Kışanak’ı rehin aldınız cezaevine koydunuz.

ÖZGÜRLÜK TALEBİNİ YOK SAYIYARLOR: Bizler, tekçiliğe karşı çoğulculuğu, zulme karşı direnişi, esarete karşı özgürlüğü esas alan bir anlayışla, tüm arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşuncaya kadar mücadele edeceğimizin sözünü bir kez daha veriyoruz. Onlar en kısa zamanda aramıza gelecekler, bizimle birlikte olacaklar. Sevgili Selahattin Demirtaş’ın, sevgili Figen Yüksekdağ’ın aramıza gelmesi için mücadeleye devam edeceğiz.
Biz biliyoruz ki, bu ülkeyi, özellikle AKP-MHP koalisyonuyla yönetmeye çalışanlar, bir halkın özgürlük talebini yok sayıyorlar. Kürt düşmanlığı üzerinden, kadın düşmanlığı üzerinden bir halkın iradesini görmezden geliyorlar. Ancak, işte milyonlar, işte Amedliler, ‘biz iradeyiz, biz buradayız’ diyorlar.

Newroz kutlamalarına her kesimden ve her yaş grubundan insanlar katılıyor.

AKP-MHP KOALİSYONU KAYBEDECEK: Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın, Hiç kimse karamsarlığa kapılmasın. Bir halkın özgürlük talepleri karşısında zulmü dayatanlar bir gün kaybedecektir. O gün çok yakındır. AKP-MHP koalisyonunun kaybedeceği tarih çok yakındır. İşte zulmedenlere zorbalık uygulayanlara, şiddet uygulayanlara bir halkı inkar edenlere bir halkı imha etmeye çalışanlara vereceğimiz ders seçim sandıkları olacaktır. Kurulan sandıkta, ilk seçimlerde onlara tarihi bir ders vereceğiz. Onları bu ülkeden göndermenin tarihi olarak seçim tarihin belirleyeceğiz.

KÜRTLERİN BİRLİK VE BERABERLİĞİ SAĞLANMALIDIR: Ama seçimlere kadar elbette bu mücadele devam edecek. Bizim özgürlük demokrasi kardeşlik mücadelemizin asla sekteye uğramaması gerekiyor. Ve bunu için de yapılması gereken iki şey var. Birincisi, Kürt halkının birlik ve beraberliği. Kürt halkı birlik ve beraberliğini mutlaka sağlamalıdır. Yaşadığı her coğrafyada, yaşadığı her yerde birlik ve beraberlik içerisinde, ulusal birliğin temellerinin atılacağı günleri şimdiden başlatmak lazım.
Biz biliyoruz ki, Kürtler birlik ve beraberliklerini sağlarlarsa onları yok etmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Yapılması gereken ikinci şey bu ülkeyi yönetenlerin savaş politikalarını bir yana bırakmasıdır. Bu ülkeyi savaşla yönetemezsiniz. Bu ülkeyi inkarla yönetemezsiniz. Bu ülkeyi gözaltılar ve tutuklamalarla yönetemezsiniz. Yapacağınız tek şey vardır; barış politikalarını yükseltmek ve 2013 Newrozu’nda okunan Sayı Öcalan’ın mektubunu esas alarak onunla görüşmeleri acilen başlatmanız gerekmektedir.

AFRİN’E GİRMEDEN ÖCALAN’LA GÖRÜŞSEYDİNİZ: O kapıyı açarak İmralı kapısını açarak Sayın Öcalan’la yapacağınız görüşmeler sadece Türkiye için değil tüm Ortadoğu halkları için barışın ve özgürlüklerin kapısını açacaktır. Geç kalınmadı. Elbette ki bunu yolu var. Elbette ki bunları yapmak için zaman var. Afrin’e girmeden önce Sayın Öcalan ile görüşseydiniz, bu savaş sarmalının içine girmemiş olacaktınız. Fakat yine de bu yolu tercih etmeniz gerekir. Bu yolu tercih ederek Kürt halkının onurlu mücadelesine saygı duymalısınız.

AHMET TÜRK: DOĞRU BİR DAYANIŞMA SAĞLAMALIYIZ

Daha sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlığı görevinden alınarak yerine kayyım atanan Ahmet Türk, bir konuşma yaptı.  7 Haziran seçiminden sonra sindirme politikalarının devreye girdiğini, siyasetçilerin, akademisyenlerin, devrimcilerin hapse atıldığını belirten Türk, son olarak Afrin’e girildiğini söyledi. Türk, şunları söyledi:
“Bilsinler ki bütün baskılara rağmen Kürt halkı demokrasi ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyecektir. Kürtler ulusal birlik sağlamalıdır ve Kürt dostlarının bir araya gelerek demokrasi için mücadele etmelidir. Ortadoğu’da ve Türkiye’de barışın sağlanması için Öcalan’ın üstündeki tecridçin kaldırılması gerekiyor. Doğru bir dayanışmayı sağlayacak büyük bir çalışmanın içinde olmalıyız.”

Ahmet türk’ün konuşmasının ardından Diyarbakır’daki Newroz kutlamaları sona erdi.

Newroz, diğer Kürt illerinde de düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

BATMAN, VAN, CİZRE, NUSAYBİN

Batman’da onbinlerce kişi Newroz kutlamalarına katılmak için sabahın erken saatlerinden itibaren Yeni Otogar yanında bulunan Newroz Alanı’na gitti. Kadınlar alanda yöresel kıyafetleriyle katıldığı kutlamalarda Barış Anneleri, Afrin’e destek amacıyla ellerinde zeytin dallarıyla alana giriş yaptı.

Van’da Newroz kutlamaları Van gölü’nün kıyısında yer alan Van Kalesi’nin eteğindeki alanda yapıldı. kutlamalara çok sayıda kişi katıldı.

Newroz, Şırnak’ın Cizre ve Mardin’in Nusaybin ilçesinde de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2018, 15:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER