'Eğitim verdiğimiz 3 bin asker peşmergeyle birlikte Musul operasyonuna katıldı'

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Eğitim verdiğimiz 3 bin asker peşmergeyle birlikte Musul operasyonuna katıldı" dedi.

'Eğitim verdiğimiz 3 bin asker peşmergeyle birlikte Musul operasyonuna katıldı'

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Musul operasyonuna Türkiye'nin Başika kampında eğitim verdiği 3 bin askerin katıldığını belirtti. 

Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:

"Halep'te ateşkes mecburi" 

"Ateşkes ilan edilmesi zaruridir. Halep ve çevresinde çok ciddi insanlık dramı yaşanıyor eğer böyle devam ederse bu dramların büyüyeceği açıktır. Halep'e gidecek yardım konvoylarının korunması şarttır. Maalesef tüm dünyanın gözü önünde yardım malzemelerinin oraya gitmesi engellenmiş, çok sayıda yardım gönüllüsü öldürülmüştür. İnsani yardımların gönderilmesi için uluslararası bir yardım konvoyu oluşturulabilr. Böylece bu konvoyun bombalanması önlenmiş olur. Bölgedeki krizin sona erdirilmesi bakımından kilit şehirlerden birisi Haleptir. Bölgeyi kısa sürede normalleştirmek ve insani yardım meselesi üzerinde yoğunlaşmak zorundayız. Bu tüm insanlığın ortak meselesidir, dolayısıyla Halep meselesindeki ısrarımızı sürdüreceğiz.

"3 bin savaşçı da peşmergelerle birlikte bu savaşının içindedir"

"Bölgedeki ikinci önemli şehir Musul şehridir. Musul ve Halep'teki statü, buradaki gelecek, burada ortaya çıkacak siyasi sonuç, bölgedeki siyasi sonucudu da etkileyecek önemli sonuçlardır. Bunun için başından beri Musul'un Musul halkı tarafından DEAŞ'tan arındırılması ve bölge yönetiminin halka bağlı olması gerektiğini savunduk. Koalisyon güçleri havadan yapacağı bombalarla büyük ölçüde DAEŞ'i temizler ancak sivillere zarar vermemek bakımından çok hassas davranılması gereken bir yer. Türkiye başından beri uluslararası koalisyonun operasyona destek vermesini ancak savaşçıların yerel unsurlardan oluşturulmasını savunuyoruz. Başika kampında ise dönemin hükümetinin davetiyle Türkiye orada eğitim kampı kurdu. 4 bine yakın Musul'un yerli halkından insanlar eğitildi. Bunlara Ninova mücahitleri adını veriyorlar. Şimdi bu grupların içerisinden yaklaşık 3 bin kişi Musul operasyonuna katılmıştır.

"Peşmergenin arkasından da Irak ordusu savaşa katılacaktır. 3 bin savaşçı da peşmergelerle birlikte bu savaşının içindedir."

"Bölgede çok ciddi bir oyun oynanıyor, uzun süredir devam eden bu savaşların ve çatışmaların arkasındaki esas niyet bölgenin etnik bakımdan daha fazla bölünüp parçalanmasıdır. Dolayısıyla bu güçler üzerinden siyasi harita çizilmemelidir."

"Bu harekatı fırsat bilmek çok daha vahim sorunları ortaya çıkarır. Bundan böyle Şii milis, Sünni milis laflarını kenara atmamız lazım. Bölgedeki mesele Türkmenlik, Araplık, Kürtlük meselesi değildir. Bölgedeki mesele Musul'un kurutuluşu meselesidir. Onun için herhangi bir Musul operasyonunun mezhep arasındaki bir savaşa dönüştürülmemesi gerekir.

"Türkiye'nin Musul konusunda B ve C planları da var"

"Tekrar söylüyorum kimse mevcut karışıklığı fırsat bilerek burada etnik veya mezhebi siyaset geliştirmek için fırsat kollamasın. Öncesindeki tüm gelişmeleri takip ettik, Türkiye bu harekatın içerisinde nasıl yer alacağını ilgili yerlere anlatmıştır. Türkiye'nin Musul konusunda B ve C planları da var, biz bu bölgede daha fazla hesapların hakim olmaması üzerinde duruyoruz. Bizi Musul anlamında ilgilendiren somut meselelerden biri de Başika'daki varlığımızdır. Bu askeri varlığımızdan asla vazgeçecek değiliz. Ne zaman Türkiye'nin orada insanları eğitip donatmasına gerek kalmaz, oradaki durum gerçekten iyileşir. O zaman belki tekrar gözden geçiririz."

"Biraz sonra saat 13.30 da Devlet Bahçeli ile sayın Başbakanımız görüşme yapacak. İktidar ile muhalefetin diyaloğunun artırılması açısından takip ettiğimiz yol açısından önemlidir. FETO ile mücadelede ortak zeminde buluşması ve siyasetin daha yapıcı bir dil üzerinden sürdürülmesine çok önem veriyoruz. Sayın Bahçeli ile Başbakanımız anayasa değişikliği ile ilgili çalışmaları gözden geçirecekler, OHAL uygulaması çerçevesinde atılan adımlar ve Musul operasyonu gibi görüşmeler başta olmak üzere çok kapsamlı bir görüşme gerçekleştirecekler. Sayın Bahçeli ayrıca başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini Başbakanımızla paylaşacak, fiili durumun yasal hale getirilmesi, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çizdiği yol haritasının görüşülmesi açısından bu toplantı önemlidir."

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2016, 10:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER