Elitaş: OHAL uzatılmayacak

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM önünde yaptığı açıklamada OHAL'in uzatılmayacağını duyurdu. Elitaş, yemin törenine kadar istifa eden vekillerin yerine atama yapılamayacağını da açıkladı.

Elitaş: OHAL uzatılmayacak
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan yeni hükümet sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Elitaş açıklamasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen ve yaklaşık iki yıldır devam eden olağanüstü hâl (OHAL) uygulamasının bir daha uzatılmayacağını açıkladı. 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL, yedi kez uzatılmıştı.


Elitaş, OHAL ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Eğer hükümet 18 Temmuz’dan önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) OHAL’in uzatılmasıyla ilgili tezkere göndermezse, Meclis’in bunu kendiliğinden uzatma yetkisi yok. Bu istek, talep ve irade hükümette. Hükümet 18 Temmuz’dan önce böyle bir istemde bulunursa son karar Meclis’te tabii ki. Gözüken o ki, sayın Cumhurbaşkanımızın OHAL’in uzatılmasıyla ilgili bir iradesi olmadığıyla ilgili. OHAL’i uzatma tezkeresi TBMM’ye gelmeyecek.”

12 Eylül’deki AK Parti Kongresi’nin erkene alınabileceğini belirten Elitaşi kongre için ağustos ayı tahmininde bulundu ve “10 Temmuz’da Meclis Başkan adayımız belli olur. Yeni düzenleme olmazsa OHAL’i Meclis’in uzatma yetkisi yok” dedi.

Elitaş’ın açıklamalarından diğer önemli satırbaşları şöyle:

MECLİS TAKVİMİ: 8 Temmuz’da milletvekili yemin edecek. 9 Temmuz’da Cumhurbaşkanı yemin edecek gibi görünüyor. Cumhurbaşkanının yemini ile hükümetin görevi başlıyor. Meclis Başkanlığı seçimi için adayımız 8 9 Temmuz gibi olabilir. İlk grup toplantısı 10 Temmuz’da yaparız. Şeklen orada belli olur.”

İSTİFA EDERSE YERİ BOŞ KALABİLİR: Şuan bir milletvekili istifa ederse onun görev yeri boş kalır. Bu YSK’nın kararının farklı yorumlanması ile ilişkili bir durum. Yanlış yorumlamadan kaynaklanıyor. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2018, 23:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER