Erdoğan: Salgın sonrasına hazırlık yapmalıyız

Teletonferans yöntemiyle yapılan Türk Konseyi Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Allah'ın izniyle korona virüsle savaşı elbette kazanacağız. Ardından da yeni bir dünya gerçeği ile karşı karşıya kalacağız. Salgın sonrası dönem için hazırlık yapmalıyız" dedi.

Erdoğan: Salgın sonrasına hazırlık yapmalıyız

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi devlet başkanları, korona virüsü gündemiyle olağanüstü toplanan zirvede bir araya geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in girişimiyle toplanan zirve, video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Zirveye Aliyev’in yanı sıra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban katıldı. Video konferansta Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev ve Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus da katıldı. Erdoğan zirvede şunları söyledi:

ZOR BİR SAVAŞ: Az önce tekliflerini bizimle paylaşan değerli dostlarıma teşekkür ediyorum. Bu toplantının düzenlenmesine öncülük eden İlham Aliyev’e şükranlarımı sunuyorum. Macar Halkı’nın Paskalya Yortusu’nu tebrik ediyorum. Tüm insanlık olarak zor bir savaş yürütüyoruz. Türk Konseyi’nin bu zirvesi aramızda dayanışmayı perçinleyecektir. Bu sıkıntılı süreçten de güçlenerek çıkacağımıza inanıyorum. Salgın nedeniyle yaşamlarını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

TEDBİRLERİ HAYATA GEÇİRDİK: Türkiye olarak gerekli tedbirleri süratle hayata geçirdik. Bilim Kurulumuzun tavsiyeleriyle mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu konuda değerlendirme ve önerilerde bulunacak ayrı bir mekanizmayı Toplum Bilimleri adı altında tesis ettik. Salgına nispeten daha hazırlıklı yakalandık. Sağlık malzemeleri konusunda ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Sizlerden gelen talepleri öncelikli olarak değerlendiriyoruz.Sağlık Bakanlarımızın da ihtiyaç halinde video konferansla bilgi, veri ve tecrübe paylaşımında bulunabileceklerini düşünüyorum.

TİCARET SÜRDÜRÜLMELİ: Aldığımız tedbirler aramızdaki ticareti olumsuz etkileyebiliyor. Ulaştırma, gümrük gibi alanlarda olabilecek en pratik çözümleri hayata geçirmeliyiz. Uluslararası ticaret ve kargo ticaretinin sürdürülmesi hayatidir. Alacağımız ulusal tedbirlerin ticari işbirliğimizi adeta kollar mahiyette olması dayanışmamızın gereğidir. Gelişmeler pazar geçişli orta koridorun güçlendirilmesini ortaya koymuştur.

ESNEKLİK BEKLİYORUZ: Türkiye ile Azerbaycan ve Gürcistan arasında kullanılan demiryolu taşımacılığını Orta Asya’ya uzatabiliriz. Mevcut yüke ek günlük 3 bin 500 ton yükün taşınması için çalışmalar yapıyoruz. Geçiş belgesi kotası, sürücü vizeleri konularında kolaylık sağlamalarını bekliyorum. Ro-ro’da indirme gidilmesi, belgelerin temini özellikle önem arz ediyor. Salgının önlenmesi amacıyla yolcu taşımacılığına kısıtlamalar getirdik. Tüm dostlarımızın gerekli esnekliği göstermesini bekliyoruz.

SİBER GÜVENLİK: İletişim sektörü de bu salgınla yeni aşamaya geçiyor. Siber güvenliğin geliştirilmesi konusunda konseyin rol alabileceğine inanıyorum. Ulaştırma ve Ticaret bakanlarımızın video konferansla bir araya gelmesini teklif ediyorum. Allah’ın izniyle korona virüsle savaşı elbette kazanacağız. Ardından da yeni bir dünya gerçeği ile karşı karşıya kalacağız. Salgın sonrası dönem için hazırlık yapmalıyız. Salgınla ilgili sorunlara çözüm üretmek, bilgi, tecrübe paylaşımında bulunmak amacıyla kriz merkezleri arasından işbirliği vidasını öneriyorum. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2020, 14:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER