Fransa'dan farklı açıklama: Asker göndermiyoruz

Fransız cumhurbaşkanlığı sarayından bir kaynak, Suriye'ye Türkiye'ye karşı yeni asker gönderecekleri iddiasını yalanladı. Kaynak, Fransa'nın uluslararası koalisyonun mevcut IŞİD operasyonları dışında bir planlaması olmadığı söyledi.

Fransa'dan farklı açıklama: Asker göndermiyoruz
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un SDG ile Ankara arasında arabuluculuk önermesi üzerine patlak veren krizde Paris’ten yeni açıklama geldi. Fransız cumhurbaşkanlığı sarayı Elysee’den Reuters’a konuşan bir kaynak, Fransa’nın Türkiye’ye karşı bölgeye asker göndereceği iddiasını reddetti.


Fransız kaynak, ülkesinin bölgeye yeni asker gönderip göndermeyeceğine ilişkin tartışma hakkında, ‘uluslararası koalisyonun IŞİD’e karşı mevcut operasyonlarını dışında bir operasyon planlanmadığını’ söyledi.

Fransa’nın Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in yeniden ortaya çıkma riski gördüğünü belirten kaynak, Türkiye’nin Menbic’e askeri operasyon düzenlemesi konusunda Amerikan görüşünü paylaştıklarını, bunu ‘kabul edilemez’ saydıklarını ekledi.

NE OLMUŞTU?

Tartışma dün, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Paris’te, ağırlığını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) bir heyeti kabul etmesiyle patlak verdi. YPG ve PYD’nin yanı sıra Hıristiyan ve Arap yetkililerle biraya gelmesinin ardından ofisinden yapılan açıklamada, Macron’un IŞİD sonrası dönemde Suriye’nin kuzeyine istikrarlaştırma desteği vaat ettiği belirtildi. Elysee Sarayı’nın açıklamasında, “Macron SDG’ye, Suriye’nin kuzey doğusundaki güvenlik bölgesinin istikrarı için kapsayıcı ve dengeli bir hükümet çerçevesinde, IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasını engellemek amacıyla, destek teminatı verdi” denildi.

Açıklamada Macron’un, SDG’nin PKK ile arasına mesafe koyduğunu düşündüğü ve SDG ile Ankara arasında arabuluculuk önerdiği belirtildi. Elysee Sarayı, “SDG’nin bu terör örgütüyle hiçbir operasyonel bağlantısı olmadığını taahhüdünü teslim eden Macron, SDG ile Türkiye arasında Fransa ve uluslararası toplumun yardımıyla diyalog kurulabileceğini umuyor” ifadelerini kullandı.

Elysee Sarayı’nın açıklamasında, görüşmeye katılan PYD üyelerinden Halid İsa’nın ‘Fransa’nın hem IŞİD’e hem Türkiye’ye karşı bölgeye daha fazla asker göndereceği’ yönündeki sözlerine değinilmedi. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2018, 23:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER