HDP'den esnafa ve işsizlere destek teklifi

HDP pandemide halkın desteklenmesi için kanun teklifi verdi. Teklifle işsizlere 3 ay 3 bin TL doğrudan gelir desteği sağlanması, en düşük emekli maaşının 3 bin TL’ye yükseltilmesi öngörülüyor.

HDP'den esnafa ve işsizlere destek teklifi

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı, Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, güvencesiz kapanmaya karşı tedbirlerin alınması amacıyla HDP tarafından hazırlanan kanun teklifine ilişkin TBMM’de basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin yurttaşlarına en az destek veren ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Paylan, “İşçilerimize, işsizlere, borç batağına batmış çiftçilere, ay sonunu getiremeyen emeklilere 5 kuruş destek yok. HDP Ekonomi Komisyonu olarak, pandemide üçüncü dalga kapatma girişimleriyle birlikte alınması gereken ekonomik tedbirleri içeren bir yasa teklifi hazırlayarak TBMM'ye sunduk. Bu yasa teklifi kapsamında üçüncü dalga kapatma kararlarında, daha önceki kapatma kararlarında olduğu gibi, desteklenmeyen yurttaşlarımızı ekonomik güvenceye almayı hedefliyoruz. Üçüncü dalga kapatma tedbirlerinin mağduru olan işçiye, çiftçiye, emekliye, esnafa ve tüm yurttaşlarımıza bir nefes aldırmayı hedefliyoruz” dedi.

'İŞSİZLERE 3 AY 3 BİN TL, ESNAFA 5 BİN TL VERİLMELİ'

Paylan’ın açıkladığı kanun teklifi ile tüm işsizlere herhangi bir şart aranmaksızın nisan, mayıs ve haziran aylarında 3 bin TL doğrudan gelir desteği verilmesi öngörülüyor. En düşük emekli maaşının 3 bin TL’ye yükseltilmesi, çiftçilerin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarından 50 bin TL’nin silinmesi, faaliyeti duran veya kısıtlanan esnafa kapatma ve kısıtlama tedbirleri süresince, her ay 5 bin TL doğrudan destekleme desteği verilmesi öneriliyor. Ayrıca vatandaşların bankalara olan kredi kartı ve diğer borçlarının faizsiz şekilde haziran sonuna kadar ertelenmesi, nisan, mayıs ve haziran döneminde tüm kira ödemelerinin dondurulmasını istenirken elektrik su, internet ve doğalgazın her haneye ücretsiz verilmesi için düzenleme yapılması isteniyor.

Paylan, kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması ve Kod-29 ile çıkarılanların işe geri alınmasını önerirken, “Bütün yurttaşlarımız için bıçak kemiğe dayanmış durumda. Kapatma tedbirleri ile birlikte mutlaka tüm yurttaşlarımız ekonomik güvenceye alınmalıdır. Kanun teklifimizin bir an önce TBMM gündemine alınmasını öneriyoruz, milletin vekillerinin milletin derdinden anlayarak tedbirleri bir an önce hayata geçirmesini öneriyoruz” dedi.

'ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILANLARA GÜNLÜK 100 TL VERİLMELİDİR'

Meclis’te görüşülen teklifte ücretsiz izne çıkarılan yurttaşlar için günde 50 TL ödenmesini içeren düzenlemenin 100 TL olması gerektiğini belirten Paylan, “İktidarın önerdiği 50 TL dört kişilik bir aile içindir. Kişi başına 12.5 TL verilmesini öneriyor, kişi başına bir öğünde 4 TL verilmesini öneriyor bu vicdansızlar. Oysa bir öğün de 4 TL ile ancak bir çay içebilir, bir simit yiyebilirsiniz” dedi. Erdoğan'ın 90’larda iktidara gelmeden önce "Vatandaşı bir çay bir simide muhtaç etti bu vicdansızlar" dediğini aktaran Paylan, “Ben de yıllar sonra onun için aynı cümleyi söylüyorum. Eğer bu rakamı yani 50 TL'yi yurttaşımıza reva görüyorsanız siz de 20 yıl sonra yurttaşımızı bir çaya bir simide muhtaç etmiş olacaksınız, bundan vazgeçin. Yalnızca şu an görüştüğümüz torba yasada işten çıkarılan işçilere 100 TL vererek derdine derman olabiliriz. Ama bundan da öte Meclis bu yasa teklifimizi gündeme alıp yurttaşlarımızı ekonomik güvenceye almalıdır” diye konuştu.

'TÜRKİYE FAİZ DÖVİZ VE KUR SARMALINDA'

Merkez Bankası'nın faizi sabit tutma kararını değerlendiren Paylan şunları söyledi: “Merkez Bankası faizi sabit bırakma kararı verdi ama ayrıntı detaylarda gizli. Merkez Bankası Başkanı saraydan gelen basınç üzerine, gerekirse ilave sıkılaştırma ifadesini para politikası kararından çıkardı. Aynı şekilde sıkı duruşu uzun süre sürdüreceğim ifadesini de karardan çıkardı. Bunu nasıl algılayacak tefeci faizle borç verenler, demek ki bir sonraki toplantıda yeni başkan faizi düşürecektir. Bunun sonucunda da karar açıklandığında dolar 8.05 idi, hemen ardından dolar 8.15 seviyesine çıktı. Türkiye faiz döviz ve kur sarmalı içindedir. Buradan çıkmanın tek yolu vardır. Şu an Meclis'in ve kurumların inisiyatif alması gerekir. Tek adam karar verdiği sürece faiz ve döviz yükselmeye devam edecektir. Yurttaşlarımız yoksullaşmaya devam edecektir.”

'YOKSULUN EVİNE 15 MİLYON LİRALIK LÜKS ARAÇLA İFTAR ZİYARETİ KABUL EDİLEMEZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara Mamak’ta yoksul yurttaşın evinde yaptığı iftarla ilgili de konuşan Paylan, “Sayın Cumhurbaşkanı o eve 15 milyonluk lüks bir Mercedes ile gitti. Yetmedi, yanında ilave 100 araçla gitti. Tepeye helikopter koydu, bütün yollara binlerce aracı dizdi. Yani kamunun milyonlarca lira parasını o ziyaret için kullandı. Bir cumhurbaşkanın yapması gereken 15 milyonluk lüks araçla iftar sofrasına gitmek değildir. Mütevazı bir araçla o yurttaşın yoksul iftar sofrasına gitmektir. Aksi takdirde siz yüzlerce lüks araçla iftar sofrasına gidiyorsanız o yoksul yurttaşın yoksulluğunun devam edeceği anlamına gelecektir. Bu kabul edilemezdir. O nedenle Sayın Erdoğan'a tavsiyem, iftar sofralarına gitsinler ama bizler gibi mütevazı araçlarla gitsinler. Aksi durumda bu yoksulluk devam edecektir” dedi. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER