HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü: Kongre yeni başlangıç olacak

HDP eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, 22 Haziran’da yapılacak kongreye ilişkin açıklama yaptı. Kürkçü, kongrenin kendileri için yeni bir başlangıç olacağını belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü: Kongre yeni başlangıç olacak

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eşbaşkanları Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, partilerinin 22 Haziran’da gerçekleşecek 2. Olağan Kongresi’ne ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

HDP Ankara İl Örgütü’nde yapılan toplantıda ilk sözü HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü aldı.

Eş Başkanlık sistemi

“Yıllarca arkasında durulan talebin kazancını yaşıyoruz. Eş başkanlıklar bu çerçevede tüm il ve ilçe yönetimlerinde düzeltilecek. AKP her ne kadar iki erkek olarak hayal ediyorsa da eş başkanlığı, ironik bir durum var burada” diyen Kürkçü, “AKP, erkek erkeğe nasıl eş başkanlık yapacak, merak ediyoruz.

“İhtilafları, anlaşmazlıkları karara bağlamayı disiplin esasına değil ombudsmanlık usulüne bağlayan bir uzlaşma kurulu oluşturuyoruz. Dolayısıyla tartışmaların daima uzlaşmayla sonuçlanmasını esas alan bir yeni kurumsal denge mekanizmasını da almış bulunuyoruz. Programımızda değişiklikler var. Cumhuriyet ve demokratik Özerklik programını tamamına yedirmek, bu mantık etrafında döndürecek yeni bir program dizilişi hedefliyoruz. Yerinden yönetim programa açık şekilde dahil olacak. Ortadoğu ve Rojava’daki özgürlük mücadelesi programımızın içinde yer alacak. Ulusal değil uluslararası mücadele ölçeğinde yeniden kuruyoruz. Kendimize uluslararası bir rol tayin ediyoruz.

Sosyal haklar

“Gezi ve Soma sonrası Türkiye’yi travmatik biçimde çarpan bu iki tarihsel olay bize bir kere daha şunu düşündürttü ki; işçilerin kurtuluş mücadelesini halkın özgürlük mücadelesiyle bağdaştıran açık bir program ekseni olmadıkça yeni bir Türkiye’nin kuruluşuna, ezilenlerin özgürlüğüne yanıt vermek kolay değil. Bu alanları belirsizlikten kurtaran bir yenilenme yaşayacağız.

Tarihle yüzleşme

“Kıbrıs politikası bölümünü yine içereceğiz. Ayrı bir ülke ancak biliyoruz ki, Türkiye ve Yunanistan’ın tarihsel ve insani bağları var. Kıbrıs Türk ve Rum halklarının ortak talebi olan bağımsız demokratik bir Kıbrıs cumhuriyetini önümüze koyacağız.

Haklar bahçesi

“Kongremize uluslararası bir delegasyon katılacak. Hem Türkiye’de bulunan uluslararası misyonlar davet edildi. Hem de bizim için en önemlisi Avrupa’dan, Ortadoğu’dan, Kürdistan’dan ve Kuzey Afrika’dan emekçi, sol, özgürlük mücadelesi yürüten politik güçlerden, partilerden temsilcilerini kongremize göndermelerini istedik. Yoksul bir parti olduğumuz için yol masraflarını karşılayamıyoruz. Kendileri de bizim gibi yoksul olan partiler, yol paralarını denkleştirebilirler. Bizi halklar bahçesine kavuşturabilirler. Bunu ümit ediyoruz.

Adaylık başvuları

“Bunları hazırlık kurulumuz değerlendiriyor. Bir mutabakata vararak kongreye sunacak. Çarşaf liste ya da alternatif listeler dolaşmayacak. Mutabakat listeyle gireceğiz. Bunu tarihte bulunmuş en demokratik yöntem olduğunu iddia edecek değiliz. Bizim gibi oluşum halinde bulunan partinin ilk adımlarını mutabakata dayanarak sürdürmesi kaçınılmaz. Önümüzdeki birkaç kongreden sonra birden çok aday, listeyle delegasyonun karşısına çıkabilir. Programlar yarışabilir. Henüz daha bu olgunluk düzeyine gelmedik.

HDP kongresi

“6 aylık olağan toplantı olacak. Hem HDP’nin bir önemli kongre arifesinde olması hem de yerel seçim deneyimini değerlendirmek, HDP’nin kalıcı parti olarak ortaya çıkmasıyla kendi rolünü yeniden tanımlayacak HDK’nin bu kongresi de önem taşıyor. HDP kongresinde karara bağlanacak konular gözden geçirilecek. HDP’nin merkezi önerileri burada olumlu değişikliklere uğrayabilir. Böylece HDP kongresiyle beraber Türkiye siyasetinde kendine açılan yeni yeri doldurmak hem de geleceğin Türkiye’sinin biricik kurucu iradesi olarak öne atılmaya hazır. Burada abartıdan söz etmiyoruz. Eski Türkiye ve Ortadoğu büyük hızla ortadan kalkar, yeni oluşum imkanları açılırken bu sürece hem halkların kardeşliği hem uluslararası özgürlük ve dayanışmayla güçlü bir alternatif olması mümkün. Bu açıdan parlamentoda bakıldığında da bu role aday tek parti olarak görüyoruz kendimizi. Bu güvenle cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere yürümek üzere kongremizi başlatıyoruz önümüzdeki hafta.

Tuncel:  HDP olarak bu daha başlangıç diyoruz.

Kürkçü’nün ardından konuşan Sebahat Tuncel konuştu.

“Hem Ortadoğu’da, Kürdistan’da, Türkiye’deki gelişmeler, Kürt sorunun çözümünün tartışıldığı bir dönemde HDP’nin büyük sorumluluk üstleneceği ortada. Siyaset kurumuna ciddi güvensizlik var. Soma’da, Lice’de bunu gördük. AKP’nin uygulamalarına çok büyük tepki var. Bunun karşısında ana muhalefet olamayan siyasete karşı da güvensizlik var.

“Bu kongremizde bu umudu büyüterek alternatifsiz olunmadığını, başka bir seçeneğin olduğunu ifade etmek açısından önemsiyoruz. Türkiye’de son bir yılda yaşadıklarımıza bakıldığında da insanların mutlu olmadığını, AKP’nin otoriterleşen, faşizan uygulamalarına tepki söz konusu. Kürtler, Türkler, Aleviler, kadınlar, gençler, işçiler mutlu değil. Bu sistem insanları her geçen gün baskılayan siyasi bir atmosfere gidiyor. Bunun karşısında halklarımızın özgürlük taleplerine, eşitlik ve adalet taleplerini birlikte örmek zorundayız.

“HDP olarak bu daha başlangıç diyoruz. Herhangi bir parti değiliz. HDP birçok toplumsal muhalefetten oluşan Alevileri, halkları, kadınları, ekolojistleri, sosyalistleri, demokrasi güçlerini, dindarlarını kapsayan bir genişlikte. Bu demokrasi kültürünü kendi içinde de kültür haline getirip mücadeleyi buradan büyütmek bir iddiamız var.

“Son 10 yıldır bu oluşum için emek harcayan, çaba harcayan yoldaşlarımıza teşekkürlerimize sunuyoruz. Ama son 3 yıldır yoğun bir emekle mücadeleyi yürüttük. Başladığımızda siyasi olanı toplumsallaştırmayı hedeflemiştik. Toplumun ürettiği gerçek siyaseti de parlamentoda ya da bulunduğumuz her alanda temsiliyetini güçlü yapmak iddiasındayız. Halk adına konuşmak değil halkın sesini güçlü yansıtabilme iddiasındayız. Geçen hafta Lice’de yaptığımız toplantı bunun örneği. Farkımız burada. Halkın sesini yükseltme ve duyurma yaklaşımı içindeyiz.”

“Eşit temsil yapıyoruz, bir kadın bir erkek”

“Demokrasi adına halklara uygulanan baskı ve zor politikalarının farkındayız. Kadın özgürlüğü olmazsa olmaz bir nokta. Eşit temsil yapıyoruz. Bir kadın bir erkek. Yüzde 40 olan cinsiyet kotası yerine eşit temsiliyet ile ileriye taşıyoruz. Bunu yapan Türkiye’de bu anlamıyla eşit temsiliyeti uygulayacak tek parti HDP olacak. Sadece ana akım politikaları belirlemek açısından değil kadınların özgün mücadelesini yürütmesi açısından önemsiyoruz. Ayrıca gençlere ilk kez bu kadar yüksek kota veriyoruz. Yüzde 20 gençlik kotamız var. Gençler sadece parti merkezlerinde değil kendi özgün meclis örgütlenmelerini gerçekleştirecekler. Buradan gençliğin siyasetini taşıyacaklar.

“İktidar partisinin bu kadar saldırgan ve tehdit içeren bir politika yürütmesi partimizin etki alanı olarak ana muhalefet partisiyiz. Yeni bir siyasi tarzını Türkiye kamuoyuyla paylaşacağız. Kimse çaresiz değil. Ne AKP’ye ne CHP’ye mahkumuz. Bir yandan dini muhafazakar öte yandan laik muhafazakar yapıya mahkum değiliz. Demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi yaklaşım içinde cumhurbaşkanlığı seçimine yaklaşıyoruz.

HDP’ye katılım çağrısı

“Aslında demokratikleşme, 12 Eylül yasalarının değişmesi, sivil anayasa ile sorunların çözümüne katkı sunacak bir süreç olarak değerlendiriyoruz. O nedenle sadece bir kişiyi cumhurbaşkanı seçmek değil, demokratikleşme sürecinde kampanyaya dönüştürmek. Bu süreci güçlü ve örgütlü karşılamak istiyoruz. Siyaset boşluk kabul etmiyor. 24 saat bile çok fazla siyasette. Kamuoyuna sesleniyoruz; halkımızı kongreye katılmaya çağırıyoruz. Halkları, gençleri, kadınları, işçileri davet ediyoruz. Yeni dönemde HDP ile yürümek isteyen, siyaset yapmak isteyen arkadaşlarımızın bizimle olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

“Türkiye’yi değiştirmeye talibiz”

“CHP genel başkanı Almanya’da HDP’nin tabanının oyuna talip olduğunu belirtmişti. Demokrasiden ve barıştan yana olan kesimlerin sadece oylarına değil beraber Türkiye’yi değiştirmeye talibiz. Sorunları birlikte çözeceğiz. Bu kadar iddialı konuşuyorum. Çünkü böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Gerçekten değişim istiyorsanız gelin değişim burada. Bu kadar açık konuşuyoruz. Birlikte geliştireceğiz. Kazanan halklar olacak. Partiler araçtır. Önemli olan halkların beklentisidir.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

“Niye eş başkanlık yok diye soruyorlar. Eş cumhurbaşkanlığı neden olmasın diyorlar. Bu bize sıcak geldi. Ama tek aday olacağı için bir mekanizma bulamadık. Bundan ziyade tek bir aday eğilimi çıktı ortaya. Kadın adaylar da var. 40 yaşını aşmış olması ve lisans diploması olması sınırlandırması bazı şeyleri sınırlandırıyor. Bu durumda olan arkadaşlarımızı, herkesin evet diyeceği bir durumu tartışıyoruz. Kadın eğilimi ağır basıyor.

“Halk toplantıları yaparak görüş ve öneriler aldık. Uzun bir liste oluştu. Komisyonumuz o konuda çalışıyor. Bir hafta içinde en çok ismi geçen arkadaşlarımızla istişare yapıp ifade ettiğimiz gibi ikinci tura kalmamızı sağlayacak bir aday etrafında belirleme yapacağız. Kendi adayımızı göstereceğiz. Dün Sayın Kılıçdaroğlu’na da bunu ifade ettik. İlk turda kendi adayımız olacak. Kongrede deklare eder miyiz etmez miyiz bilmiyoruz ama bir kısım arkadaşımız deklare edelim diyor. Yeni yönetim belirlenecek. Farklı bir formatta da olabilir.

“Para karşılığında işçiler rehin”

“TIR şoförlerinin bırakılmaması ciddi bir kriz. Aileler bu sabah bizlere ulaştı. Şirket sahiplerinden biriyle görüştük. Kendilerinin irtibatta olduğunu söylediler. 32 yurttaşımız IŞİD militanlarının elinde. Para karşılığında işçiler rehin. Dışişleri’nin bize verdiği bilgiye göre konsolostakilerin güvenli yerde olduğunu, irtibatlarının olduğu ve sağ salim teslim edilmeleri için çalışmalarının olduğunu ifade ettiler. Dün görüşmemiz sırasında Anadolu Ajansı şoförlerin bırakıldığına dair haber geçti. Görüşme sırasında sayın bakana bunu ifade ederken bakanlık heyetinden bir kişi bu haberi göstererek şoförlerin bırakıldığını söyledi. Bunun üzerine eş başkanımız şoförlerin bırakıldığına dair bir açıklama yaptı. Ancak sonradan öğrendik ki bu haber yanlış bir haber. Şu an bilgimiz dahilinde. İki gün süre verilmiş, para karşılığında rehinelerin serbest bırakılacağına dair. Umuyoruz ki bir an önce ailelerine sağ salim kavuşurlar. Dışişleri Bakanlığı’nı bu konuda göreve çağırıyoruz.

Bayrak indirme olayı

Diyarbakır Lice’deki “bayrak indirme” meselesine ilişkin soruyu yanıtlayan Kürkçü, “Dün bize BDP gençliğinden bir bilgi intikal etti. Somut değil benim için. Onlar kendi araştırmalarını yaptıklarını, fail olan gencin güvenlik güçleriyle irtibatlı biri olduklarını, yakında ifşa edeceklerini söylediler. Hepsi bu kadar. Bilginin nesnelliği konusunda yeteri bilgiye sahip değilim. Yakalanan kişi bayrağı indirmekle değil, yardım etmekle suçlanıyor” dedi.

Tuncel ise bu kişinin BDP ile alakası olmadığını, gençlerin bunu bildiklerini söylediklerini kaydederek, bunun yakında kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi. BDP’nin de araştırma yaptığını söyleyen Tuncel, “Bu kişinin kim olduğu bilinmiyor. Gözaltına alınıp alınmadığı da belli değil” ifadelerinde bulundu. / İMC

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2014, 08:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER