HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: İttifak kararımız yok

Meclisin ‘ittifak’ mesaisi bu hafta başlıyor. AKP ve MHP’nin hazırladığı ittifak teklifini değrelendiren Buldan, "AKP’ye oy veren Kürtlerin bu konuda tercihlerini değiştireceklerine inanıyorum" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: İttifak kararımız yok
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yaklaşan seçimler, AKP-MHP ittifakı ve Afrin’e yönelik operasyon ile ilgili açıklamalarda bulundu. AKP-MHP’nin seçim ittifakının başkanlık sistemini hayata geçirmek için yapıldığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, parti olarak demokratikleşmeyi ve barışı toplumsallaştırmayı isteyen çevrelerle ittifak yapacaklarını belirtti.


HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Dicle Müftüoğlu ve Diren Yurtsever’in sorularını yanıtladı.

AKP-MHP ittifakı ile ilgili Buldan, şu değerlendirmeyi yaptı: AKP Hükümeti tercihini milliyetçi cepheden yana yaptı. MHP ile yapmış olduğu seçim ittifakını, kendi başkanlık sistemini hayata geçirmek ya da iktidarını koruyabilmek adına geliştirdi. Böylesi bir ittifakın Türkiye’nin sorunlarının çözüm noktasında yetersiz kalacağı kanaatindeyiz. Çünkü bugün, Türkiye’de yaşananların özellikle de Kürt sorununun, MHP’nin bakış açısıyla çözülebilecek bir sorun olmadığını AKP’nin kendisi de çok daha iyi biliyor. Bu nedenle AKP’ye oy veren Kürtlerin bu konuda tercihlerini değiştireceklerine inanıyorum.

Buldan, HDP’nin ittifak gündemi olup olmadığına ilişkin soruya şu ifadelerle yanıt verdi:  Döneminde herkes kendi cephesinden ‘hayır’ dedi ve herkesin ‘hayır’ı farklı anlama geliyordu. Önümüzdeki dönem için, şu anda aldığımız bir ittifak kararı yok. Biz demokrasi güçleriyle ittifak yaparız. Barışı savunanlarla, savaşa karşı çıkanlarla, Türkiye’yi demokratikleştirmek isteyenlerle, barışı toplumsallaştırmak isteyen çevrelerle ittifak yaparız. Onun dışında herhangi bir siyasi parti ile bir ittifak girişimimiz yok.

Afrin operasyonuna tepki gösterenlere yönelik gözaltı ve tutuklama furyasına ilişkin soruya Buldan, “İnsanları savaşa ve ölüme mahkum etmek isteyen bir zihniyet var karşımızda. Çünkü barışı dillendirmek, barışı savunmak suç haline getirildi” dedi. “Biz ölümlere mahkum olmak zorunda değiliz. Her gün kapımıza gelen cenazeleri görmeye mahkum değiliz” diyen Buldan şu çağrıyı yaptı: Bu acıları yaşamış biri olarak ifade etmek isterim; özellikle asker yakınları ve annelerinin bu savaşa karşı çıkması gerekiyor. Hükümete, çocuklarının neden Efrin’e gönderildiğinin hesabını sormaları gerekiyor. Biz barışa sahip çıkarak büyüyebiliriz, ölümleri önleyebiliriz.

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2018, 22:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER