HDP: Kürtçe çalışmalar engellenmek mi isteniyor?

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından kapatılma kararı alınan ve diğer enstitülerle birleştirileceği ifade edilen ‘Yaşayan Diller Enstitüsü’nün durumu Meclis gündemine taşındı. HDP Milletvekili Ebru Günay Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “Kürtçe çalışmalar engellenmek mi isteniyor” diye sordu.

HDP: Kürtçe çalışmalar engellenmek mi isteniyor?
Mardin Artuklu Üniveritesi bünyesinde ‘Çözüm Süreci’nde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü’ne ilişkin üniversite senatosunun aldığı kapatma kararı, Meclis gündemine taşındı.


Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, “YÖK’ün Artuklu Üniversitesi’ndeki tüm enstitüleri bir çatı altında toplama kararı doğru mudur? Bu karar ne tür değişiklikleri içermektedir? Söz konusu karar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?” diye sordu.

‘EN FAZLA KELİMEYE SAHİP 9’UNCU DİL’

Artuklu Üniversitesi Rektörü Ahmet Ağırakça’nın yaptığı “Haberler gerçekleri yansıtmıyor. Sadece YÖK’ün tüm Enstitüleri bir çatı altında toplama kararı bulunuyor” sözlerini hatırlatan Günay, bu açıklamayla kapatma kararının doğrulandığını belirtti.

Soru önergesinde, “Wikipedia‘nın paylaştığı verilere göre; 730691 kelime ile dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili olan ve bilim, sanat, edebiyat ve diğer her alanda, özellikle de günlük yaşamda aktif bir şekilde kullanılan Kürtçe üzerindeki Hükümetin bu ayrımcı tutumu kamuoyunda tepkilere sebebiyet vermektedir” ifadelerine yer veren Günay’ın yanıt bekleyen soruları şu şekilde sıralandı:

 Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’nün kapatılması için üniversite senatosunun karar aldığı iddiası ile ilgili herhangi bir açıklama yapacak mısınız?

 YÖK’ün Artuklu Üniversitesi’ndeki tüm enstitüleri bir çatı altında toplama kararı doğru mudur? Bu karar ne tür değişiklikleri içermektedir? Söz konusu karar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

– Daha önce Kürt akademisyenlerin Üniversiteden ihraç edilmesi, bölüme tezsiz ve tezli yüksek lisans öğrenci kontenjanlarının verilmemesi veya sınırlı sayıda verilmesi de göz önüne alındığında iddia edilen enstitüleri birleştirme kararı ile Üniversitede Kürtçe çalışmalar engellenmek mi istenmektedir? (DUVAR) 

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2019, 23:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER