HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü

Sosyal medyada paylaştığı bir mesaj gerekçe gösterilerek hakkında hapis cezası verilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği bugün TBMM Genel Kurulu'nda düşürüldü. Karar okunmadan önce Genel Kurul'a gelen AK Parti 22. Dönem Milletvekili Abdurrahim Aksoy "otokrasiye karşıyım" diyerek protestoda bulundu. Düşürme kararı 15.17'de okundu.

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü

Sosyal medyada yaptığı 'çözüm süreci sürseydi terör biterdi' şeklindeki bir haber paylaşımı gerekçe gösterilerek hakkında hapis cezası verilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürüldü. Kararın okunması sırasında protestolar oldu.

ESKİ AK PARTİLİ VEKİLDEN PROTESTO

Gergerlioğlu'nun kararının okunacağı Genel Kurul'da basın locasında oturan bir kişi ayağa kalkarak "otokrasiye karşıyım, özgürlükçü demokrasi istiyoruz" dedi. AK Parti 22. Dönem Bitlis Milletvekili olduğu öğrenilen Abdurrahim Aksoy'un bu sözleri üzerine Meclis Başkanvekili Celal Adan oturuma ara verdi. Halen DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi olduğunu söyleyen Aksoy ara verilmesi ile birlikte gelen polis memurları tarafından Genel Kurul'dan çıkarıldı.

Aksoy protestosunun ardından salondan çıkarıldı.

Gergerlioğlu hakkında milletvekili seçilmeden önce yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası kararı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı ve dosya Meclis'e gönderildi. "PKK/KCK propagandası" yapma suçlaması yöneltilen Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşürülmesi sonrasında 1 yıl 10 ay cezaevinde kalacak.

'AKİL İNSANLAR HEYETİNDEYKEN VALİ BİR DEDİĞİMİZİ İKİ ETMİYORDU'

Gergerlioğlu da, yaptığı açıklamada hakkında devam eden yargılama sürecinin hızlandırıldığını, birçok dosya beklerken kendi cezasının onandığını, oysa Yargıtay'da oy çoğunluğu ile alınan karara 16 sayfalık bir itirazın olduğunu aktardı ve "Çözüm sürecinde benim dediklerimin 10 katı paylaşıldı. Önceden barıştan bahsettiğim için bana Kürtçü diyenler, çözüm sürecinde beni konuşmaya çağırıyordu. Akil İnsanlar heyeti ile yaptığımız çalışmalarda Kocaeli Valiliği bir dediğimizi iki etmiyordu" dedi. Gergerlioğlu, Genel Kurula katılacağını ve Meclisten ayrılmayacağını açıklamıştı. 

HDP'NİN VEKİLLİKLERİ 55'E DÜŞTÜ

HDP 24 Haziran seçimlerinde 67 milletvekili ile Meclis'in 3. büyük grubu oldu. Seçimden sonra milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay partiden ayrılarak TİP'e katıldı. Milletvekili Saliha Aydeniz de Demokratik Bölgeler Partisi Genel Başkanı olarak HDP'den ayrıldı.

Milletvekilleri Selçuk Mızraklı, Ayhan Bilgen ve Bedia Özgökçe 31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanlığını tercih etti.

Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın vekillikleri haklarındaki kesinleşmiş yargı kararları nedeniyle düşürüldü.

Bu arada HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik partiden ihraç edildi, Mensur Işık ise parti disiplin kararı ile partiden uzaklaştırıldı. İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da partisinden istifa etti.

Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve diğer ayrılan milletvekillileri ile birlikte HDP'nin milletvekili sayısı 55'e düşmüş oldu. Meclis'teki milletvekili sayısı da ayrılma, düşme vefatlarla birlikte 584'e indi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2021, 15:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER