HDP'den AYM'ye: Sorumluluktan kurtulamazsınız!

HDP, tutuklu vekillerin başvurusunu görüşmeyen AYM'ye seslendi: "Acil karar bekliyoruz."

HDP'den AYM'ye: Sorumluluktan kurtulamazsınız!
HDP Milletvekilleri Celal Doğan ve Sırrı Süreyya Önder, tutuklu milletvekilleriyle ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi. HDP Eş başkanlarının aralarında bulunduğu 13 milletvekilinin tutukluluğunda 132’nci güne girildiğini belirten Doğan, bu süreçte bireysel başvuru yapılan Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) neden bunu ele almadığını sordu.


AYM’nin tutumu dolayısıyla “acaba konjonkturel bir durum mu var”, “siyasi mesele mi”, “gün bugün değil mi?”, “referandum ortamı” gibi tartışmalar yapıldığına dikkat çeken Doğan şöyle devam etti:
“En zor zamanlarda karanlıkları aydınlatacak olan hukukun işlerliğidir. Bu karar müspet menfi olabilir ama twitter ile ilgili 7 gün içinde karar alan bir mahkeme iş yoğunluğunu buna gerekçe göstererek ertelememelidir.”

‘ADALET YARASINI ANCAK KENDİSİ SARAR’

Referandum süreciyle birlikte Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değişeceği spekülasyonlarının da bu kararla ortadan kaldırılabileceğini söyleyen Doğan şöyle devam etti:
“AYM geçmişte aldığı kararlarla rüştünü ispat etmiş bir kurumdur. Bundan sonra spekülasyonlara meydan vermemesi için de bu zaman kaybını önleyecek tedbirleri kendisi almak zorundadır. Adalete yapılacak en büyük yardım kendi içinden çıkacaktır. 13 bin yargıç savcının neredeyse üçte ikisi paralel yapılanma nedeniyle diskalifiye edildi. Şimdi adliyenin almış olduğu bu kocaman yaralar dışarıdan siyasilerin veya idarenin alacağı kararla tamir edilemez. Adalet kendi yarasını kendi sarabilir. Bu da adaletin vereceği kararlarla olur. Bu kararları acilen bekliyoruz.”

Türkiye’de asıl rahatlamanın adaletin rayına girmesiyle mümkün olacağını söyleyen Doğan, “Vakit geçirmeden, AYM önündeki hiçbir dosya 13 arkadaşımızın hürriyetini bağlayan karardan önemli değildir. Bir an önce gündeme alınıp karara bağlanmalıdır” dedi.

‘KENDİ HUKUKUNUZA SAHİP ÇIKIN’

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, yurttaşın en büyük güvencesinin hukuk, adalet duygusu olduğunu belirterek bunun yurttaşların elinden alınmasının adalet duygusunun kaybolmasına yol açacağını söyledi. Herkesin gözünün Anayasa Mahkemesi’nde olduğunu söyleyen Önder, “Sadece karar yetmez, bunun zamanında ve hak aramanın bir mağduriyet haline dönüşmemesini gözeterek bu hükmün tesis edilmesi tarihsel vicdani hukuki olarak çok önemlidir. Buradan AYM’ye sesleniyorum. Sizden istediğimiz sadece kendi hukukunuza saygı gösterip, kendi hukukunuza uymanızdır. Bunu zamana yayarak sorumluktan kurtulamazsınız.” / Duvar

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2017, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER